Φωτογραφία της Ιωάννα Τζο Κατσίμπα.Η μνήμη και το μήνυμα της λαϊκής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 συνεχίζει ακόμα και σήμερα 44 χρόνια μετά να στοιχειώνει τον ύπνο τους, να τους τρομάζει, να τους εξαναγκάζει σε επαναληπτική και αδιάκοπη δυσφήμιση.

Όλοι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του Κράτους δεν σταμάτησαν ποτέ όλα αυτά τα χρόνια να μιλούν για την ενσωματωμένη «Γενιά του Πολυτεχνείου» που εξαγόρασε τον αντιδικτατορικό αγώνα με πολιτική και κυβερνητική εξουσία.

Στην πραγματικότητα, ακόμα φοβούνται το ξέσπασμα της Νεολαίας, τρέμουν την αφύπνιση και τη δύναμη του χειραφετημένου Λαού, έχουν ανάγκη ακόμα και σήμερα να λοιδορήσουν τη βίαιη εισβολή του Λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο και να μειώσουν την επιτυχία του να ανατρέψει τον κυρίαρχο σχεδιασμό.

Ο Νοέμβρης εμπνέει τους αγώνες και συνεχίζει να αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα της ήττας όχι μόνο του Συστήματος, αλλά και των σχεδιασμών της επίσημης Αριστεράς, γι αυτό και οι μηχανισμοί του Κράτους επιχειρούν συνεχώς να το απονεκρώσουν από τα μαζικά λαϊκά και εργατικά του χαρακτηριστικά και να το μετατρέψουν σε θέατρο της τυφλής βίας. Επιχειρούν να το εξορίσουν από τη σημερινή λαϊκή σκέψη και να το μετατρέψουν σε μνημείο του παρελθόντος.

44 χρόνια μετά, μια κατά φαντασία «Κυβέρνηση της Αριστεράς» έχει αναλάβει την επιχείρηση ιδεολογικού ενταφιασμού των κοινωνικών αγώνων, υλοποιώντας σε όλα τα επίπεδα τις επιταγές του Κεφαλαίου. Συμμετέχει στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ανέχεται το σουλατσάρισμα της ΧΑ την ίδια στιγμή που επιτίθεται κατασταλτικά στο Κίνημα και τη Νεολαία.

Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη του Λαού απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επίσημα πολιτικά Κόμματα, τα επίσημα συνδικάτα συνεχώς και στερεύει. Συσσωρευμένη οργή και αγανάχτηση ψάχνει να βρει μια χαραμάδα για να βγει.

Κι όμως, η δρώσα Αριστερά με Κομμουνιστική και Ταξική αναφορά παραμένει ανεπαρκής και πολιτικά ακίνδυνη, εγκλωβισμένη σε θεωρητικά και ιδεολογικά σχήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως κοινωνική αναφορά, καμιά απολύτως ανάδραση με τη λαϊκή αγωνία.

Μοιάζει να μην έχει διδαχθεί τίποτα από εκείνο το Νοέμβρη των υπερβάσεων, των κόκκινων γραμμών απέναντι σε μια παράλυτη δημοκρατία, σε μια ομαλή κοινοβουλευτική εξέλιξη, το Νοέμβρη που τα ήθελε όλα και δεν αρκέστηκε σε κάτι λίγο καλύτερο.

44 χρόνια από τον «τυχοδιώκτη» Νοέμβρη που σμπαράλιασε τα αστικά σχέδια της βελούδινης μετάβασης, 100 χρόνια από τον «τυχοδιώκτη» Οκτώβρη που ανέτρεψε την αστικοδημοκρατική επαναστατική Κυβέρνηση του Φλεβάρη με νέα Επανάσταση των Εργατών, όλα παραμένουν ανοιχτά και τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο υπόγειος σκαπανέας της ιστορίας συνεχίζει να σκάβει δρόμους κάτω από τη μύτη του Συστήματος.

Ο λαϊκός αγώνας ενάντια στις Τράπεζες και τους Τοκογλύφους για να μην περάσει η αρπαγή της Κατοικίας, ο καθημερινός αγώνας αξιοπρέπειας των ωρομίσθιων, των ανασφάλιστων, των μπλοκάκηδων και των voucherάδων, ο αγώνας μαθητών και φοιτητών ενάντια στην πειθάρχηση, ο αγώνας των Σκουριών, της ΒΙΟΜΕ και της ΕΡΤ open, oκαθημερινός αγώνας απέναντι στην απληρωσιά και τη βία του εργοδότη, ο καθημερινός αγώνας για σίτιση, για περίθαλψη, για μάθηση, για ελευθερίες σε μια Ελλάδα με πέντε εκατομμύρια φτωχούς και αποκλεισμένους, με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και μετανάστες να υποσιτίζονται, να περιμένουν έναν ακόμα χειμώνα χωρίς θέρμανση, ο αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία, ο αγώνας για το ξερίζωμα του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της μικροπρέπειας των νοικοκυραίων, ο αγώνας ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο που γεννούν εκατομμύρια νεκρούς και ξεριζωμένους.

Οφείλουμε και πρέπει να συναντήσουμε αυτούς τους αγώνες και αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουμε χέρι αλληλεγγύης, χέρι ελπίδας, χέρι ανατροπής, μας προσμένουν και τους προσμένουμε, να ανασυγκροτήσουμε την επαναστατική πολιτική και τις επαναστατικές πρακτικές, να ξεπεράσουμε την ιδεολογική αφυδάτωση και την πολιτική πεπατημένη, να συγκρουστούμε με τη συνήθεια και την ήττα.

Η Πορεία της 17ης Νοέμβρη αποτελεί σημείο συνάντησης γι αυτούς τους αγώνες, τους αγώνες που συνεχίζουν να κρατούν το Πολυτεχνείο ζωντανό, και τα συνθήματά του αναγκαία και επίκαιρα. Κάθε νέα Πορεία της 17ης Νοέμβρη είναι και μια νέα αναμέτρηση του Λαού και της Νεολαίας με το Κεφάλαιο και την κοινωνική καταστροφή που επιχειρεί, μια νέα αναμέτρηση με τον συμβιβασμό και την πολιτική διαχείριση, μια νέα αναμέτρηση με τον γενικευμένο πολιτικό εκφυλισμό και τον ατομικό δρόμο.

Αυτή τη συνάντηση θέλουμε να υπηρετήσουμε. Τη συνάντηση της ρέουσας λαϊκής αγωνίας, με την εμβληματική θυσία του Νοέμβρη και με μια σύγχρονη  κομμουνιστική απελευθερωτική πολιτική. Γι αυτό και σε μια τέτοια συγκυρία τόσο βαθιάς και τόσο αντιδραστικής επίθεσης του Κεφαλαίου δεν μπορούμε να λέμε μισόλογα, να αναζητούμε φάσεις και στάδια, ταχτικές συμμαχίες και προϋποθέσεις.

  • Κάτω η κυβερνώσα αριστερο-ακροδεξιά Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πιο πειθήνια μνημονιακή κυβέρνηση, η κυβέρνηση σερβιτόρος του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, η κυβέρνηση που συνεργάζεται με τα Κράτη Δολοφόνους του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, η κυβέρνηση που εφαρμόζει πιστά τα συμφωνημένα αντιλαϊκά μέτρα με τους Θεσμούς
  • Κάτω ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι λύκοι του Κεφαλαίου με προβιά προβάτου που συναινούν στην κατάργηση του δικαιώματος στην Απεργία, που στρώνουν το δρόμο για κάθε νέα αντιλαϊκή δέσμη μέτρων.
  • Κάτω οι κυβερνητικές και μεταρρυθμιστικές αυταπάτες για τον εξανθρωπισμό ενός συστήματος δολοφονικού, που δεν διορθώνεται προς τα αριστερά παρά μόνο ανατρέπεται
  • Έξω η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.
  • Ψωμί για όλους, Έλληνες και Ξένους, Παιδεία για όλους Έλληνες και Ξένους, Ελευθερία για όλους.
  • Αξιοπρεπή Μόνιμη Εργασία για όλους, Ασφάλιση Περίθαλψη Πρόνοια για όλους.
  • Αξιοπρεπή μόνιμη κατοικία/στέγαση για όλους.
  • Δημοκρατικά Δικαιώματα, Ελευθερίες για όλους.

 

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΤΣΙ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ 
 
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΪΚΗ-ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
(ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ)

 

Αριστερή Συσπείρωση

Νοέμβρης 2017