φοτοΕργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, μετανάστριες, νέες.

Παίρνοντας τη σκυτάλη του αγώνα από τις ράφτρες και τις υφάντρες της Ν. Υόρκης, που στις 8 του Μάρτη του 1857, σήκωσαν ανάστημα απέναντι στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης τους που διεκδικούσαν λιγότερες ώρες στο εξαντλητικό ωράριο, ίσο μισθό για την ίση δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες.

Σε κλωστοϋφαντουργίες, σε βαριές βιομηχανίες, στην αγροτική καλλιέργεια οι γυναίκες και τα παιδιά αποτέλεσαν το ένα σκληρά εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό δημιουργώντας τους επίσημους ντεφάκτο κοινωνικούς ,οικονομικούς και νομοθετικούς κανόνες φυλετικής ανισότητας στη δομή του καπιταλιστικού συστήματος.

Η κοινωνική- οικονομική ανισότητα, το ότι οι γυναίκες έπρεπε να παλέψουν για δικαιώματα που ήταν αυτονόητα και νομοθετημένα για τους άντρες, δημιούργησε και ένα πλαίσιο κοινωνικού αυτοματισμού και «αντιπάλων» , χρήσιμο και μεθοδευμένο από το σύστημα ώστε να αποφεύγει τους κοινούς ταξικούς αγώνες και τις ταξικές εξεγέρσεις. Η Επανάσταση του 1917, οι επαναστάσεις που σημάδεψαν και άλλαξαν την ιστορία του κόσμου , σημαδεύτηκαν από τη γυναικεία μαχητική παρουσία, διεκδίκηση και κατακτήσεις. Η χρησιμοποίηση της γυναίκας ως εμπορευματοποιημένο προϊόν για την υπερπαραγωγή κέρδους από το σώμα της στην προώθηση των προϊόντων του καπιταλισμού, ήταν μια ακόμη πέραν των παραπάνω και μια αστική μεθόδευση της εξ ορισμού του καπιταλισμού θέσης της γυναίκας ταξικής δούλας, αστικής «κυράς», σε όλες τις περιπτώσεις , υπόδουλης του καπιταλισμού , της νομοθετημένης και μη πατριαρχίας που αποτέλεσε και αποτελεί πυλώνα της ταξικής εκμετάλλευσης .

Στην χώρα μας, η πρώτη απεργία εργατριών έγινε από τις εργάτριες του εργοστασίου «Ρετσίνα» στον Πειραιά, ενάντια στην 20% μείωση μισθών το 1892, με άγρια καταστολή. Οι αγώνες και οι κατακτήσεις των γυναικών βάφτηκαν με αίμα. Μαρία Χουσιάδου (1924) στην απεργία καπνεργατών στην Καβάλα, η Βασιλική Γεωργαντέλλη, έγκυος εξι μηνών έπεφτε από σφαίρες τις 8 Αυγούστου του 1926, η καπνεργάτρια Κωνσταντέλλη από το Αγρίνιο (1927), η καπνεργάτρια Αναστασία Καρανικόλα, (9 Μάη 1936)

Στους εργατικούς- κοινωνικούς- απελευθερωτικούς αγώνες, από τις γυναίκες του ΕΑΜ ΕΛΑΣ που έπεσαν από τα βόλια του ναζισμού και των ταγματασφαλητών, τις γυναίκες της Γιάρου, της Μακρονήσου, των μπουντρουμιών της ΕΑΤ-ΕΣΑ και της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου, ως τις αγωνίστριες στο σήμερα. Από την Ηρώ Κωνσταντοπούλου την Μαρία Δημάδη , την Ηλέκτα Αποστόλου , τη Λέλα Καραγιάννη ως την Σταματίνα Κανελλοπούλου, οι γυναίκες είναι ένα ΠΑΡΟΝ ταύτισης με τους ταξικούς αγώνες.

Αυτές μας δείχνουν το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για την απελευθέρωση και τη χειραφέτηση μας από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

161 χρόνια μετά, μας ζητάνε να συμβιβαστούμε σε μια ζωή με τσακισμένα δικαιώματα. Να ξεχάσουμε τις κατακτήσεις, που κατακτήθηκαν με αγώνα και αίμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το κεφάλαιο περιορίζει το επίδομα τοκετού, νομιμοποιεί τις απολύσεις εγκύων, καταργεί τη 5ετή διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα δικαιώματα των γυναικών στα ΒΑΕ.

Μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.

Γυναίκες μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, γυναίκες της υπαίθρου, νέες, νέες μητέρες, φοιτήτριες, σπουδάστριες ,συνταξιούχους, μετανάστριες και πρόσφυγες, να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματά των εργαζομένων. Τα δικαιώματα στην εργασία , ισότητα, ελευθερία, κοινωνική απελευθέρωση, η αυτοδιάθεση, η ανατροπή των καπιταλιστικών δεσμών που αφορούν και την γυναίκα και όλους μας, πρέπει να είναι και είναι ταξικός αγώνας όλων.

Σήμερα μόνο η συλλογική δράση, η αγωνιστική στάση ζωής, η διεκδίκηση για όλα αυτά που μας ανήκουν αποτελεί διέξοδο για να βγούμε στο ξέφωτο μιας ζωής με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο.

Εντείνουμε την πάλη για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, για μια ζωή χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ & ΕΕ.

 

8/3/2018

Αριστερή Συσπείρωση