Στις 4 Αυγούστου 2013 αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και τερμάτισαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και δημοτικών αρχών 3 καταλήψεις κτιρίων στην Πάτρα και προχώρησαν σε 16 προσαγωγές. Η μία από αυτές ήταν το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας στο κέντρο της πόλης, το οποίο μετά την εισβολή και την εκκένωσή του το έχτισαν συνεργεία του δήμου. Η κατασταλτική κίνηση αυτή του κράτους ήρθε σαν συνέχεια των κρατικών επιθέσεων σε καταλήψεις, κοινωνικούς χώρους και Ακαδημαϊκό Άσυλο και αποτέλεσε κομμάτι του «δόγματος μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης».
Ο ιστορικός χώρος του Παραρτήματος είναι συνδεδεμένος με κάθε κίνημα και εξέγερση στην Πάτρα εδώ και 40 χρόνια (εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του ’73, απεργίες των οικοδόμων και των βιομηχανικών εργατών το διάστημα 1974-1982, φοιτητικό κίνημα του ’79, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Κουμή και της Καννελοπούλου το Νοέμβρη του 1980, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Μ.Καλτεζά το Νοέμβρη του 1985, κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο των εργοστασίων Λαδόπουλου και Πειραίκής Πατραϊκής, κίνημα ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρύθμιση Κοντογιαννόπουλου ’90-‘91, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Ν.Τεμπονέρα το Γενάρη του 1991, φοιτητικό κίνημα του ’06-’07, εξέγερση του Δεκέμβρη το ‘08).
Το Παράρτημα δηλαδή μέχρι σήμερα έχει παίξει σημαντικό ρόλο ως κοινωνικό κέντρο αγώνα για την ανάπτυξη μίας σειράς κινημάτων, αφού αποτελεί το σημείο συνάντησης και ζυμώσεων διάφορων συνδικαλιστικών φορέων αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και σημείο συνάντησης μεταξύ αγωνιστών, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων. Με λίγα λόγια το Παράρτημα είναι τόσο ιστορικός χώρος για το λαό της Πάτρας, όσο και το Πολυτεχνείο στην Αθήνα (στην οδό Πατησίων) ή το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη (στην Εγνατίας).
Έτσι, φέτος στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στην οποία μάλιστα κλείνουν 40 χρόνια, υπάρχει ο υπαρκτός κίνδυνος το Παράρτημα να μην ανοιχτεί για τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης. Κάτι τέτοιο θα άφηνε αρνητική παρακαταθήκη τόσο για την οργάνωση του εορτασμού, όσο πολύ περισσότερο για την συγκρότηση και την εξέλιξη κινηματικών διεργασιών στην πόλη της Πάτρας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Για αυτό το λόγο καλούμε τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Αριστερά και τις δυνάμεις του κινήματος σε συσπείρωση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στην κατεύθυνση πίεσης τόσο της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πάτρας και του Συμβουλίου του ΤΕΙ Πάτρας, όσο όμως και του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να δοθεί το Παράρτημα πίσω στους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους και να ανοιχτεί για τον τριήμερο εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Το Παράρτημα άλλωστε ανήκει στο φοιτητικό κίνημα και στο λαό και οι αγώνες τους είναι αυτοί που θα διασφαλίσουν ότι θα παραμείνει ανοιχτό και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο ιστορικής, αλλά πραγματικό κύτταρο αντίστασης για τον αγωνιζόμενο λαό.
Αριστερή Συσπείρωση
Οργάνωση Πάτρας
18/10/13