Μετα συνθήματα «FreePalestine – Stopgenocide» να ακούγονται δυνατά στα κατειλημμένα προαύλια και τους χώρους πάνω από 40 πανεπιστήμιων των ΗΠΑ το κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό γιγαντώνεται.
Η «προοδευτική» κυβέρνηση Μπάιντεν ονειρεύεται ένα νέο Μακαρθισμό με παραπομπές σε ειδικές εξεταστικές επιτροπές του Κογκρέσου Πρυτάνεων λόγω φιλο-Παλαιστινιακής στάσης αλλά και πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές αγωνιζόμενων φοιτητών. Από τη μία ξυλοδαρμοί, τρομοκρατία, προβοκάτσιες και περίπου 1600 συλλήψεις φοιτητών, και από την άλλη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη στους μακελάρηδες του Ισραήλ για να συνεχίζουν ανενόχλητοι τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της καπιταλιστικής σήψης. Παρά την άγρια καταστολή και τις επιθέσεις οι κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν κάμπτονται αλλά μαζικοποιούνται και επεκτείνονται.
Η απάνθρωπη και πολεμόχαρη στάση των ΗΠΑ στη θηριωδία που διαπράττει μήνες τώρα το Ισραήλ αλλά και η άμεση εμπλοκή των πανεπιστημίων στο έγκλημα μέσω ερευνητικών προγραμμάτων και συνεργειών με τμήματα της πολεμικής βιομηχανίες που συνεργάζονται με το Ισραήλ, ήταν η σπίθα που έβαλε στα πανεπιστημιακά campusφωτιά.
Ωστόσο, η κινηματική έκρηξη είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου και πολύ πιο εκρηκτικού μείγματος που σχετίζεται με τις συνθήκες αστάθειας και αρρυθμίας που επικρατούν στην «καρδιά του τέρατος».
Οι κινητοποιήσεις αυτές ξεσπούν στο φόντο:
- επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας με το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται και να έχει ξεπεράσει τα 31,5 τρισ. δολάρια και το 120% του αμερικανικού ΑΕΠ. Στην πραγματικότητα, οι κρατικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, ο «παραδοσιακός» χρηματοπιστωτικός τομέας, όσο και φορείς χρηματοδότησης της καινοτομίας των ΗΠΑ, εμφανίζουν σημαντικές αδυναμίες να χρηματοδοτήσουν την τεχνολογική και καινοτομική ανάπτυξη. Αυτό οξύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας και του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνα.
-υλικών ζητημάτων της φοιτητικής καθημερινότητας και προοπτικής με κορυφαίο τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει οι φοιτητές των ΗΠΑ από τα φοιτητικά δάνεια, χρέη που εντείνουν την εργασιακή εκμετάλλευση, υποθηκεύουν το μέλλον τους και τους αναγκάζουν να δουλεύουν για χρόνια «αμισθί» για να αποπληρώσουν τις σπουδές τους.
-της κατάστασης του προλεταριάτου που εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από την κοινωνική ασφάλιση (που είναι πανάκριβη) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα οι μειονότητες εξακολουθούν να είναι η εφεδρική στρατιά εργασίας για τον αμερικάνικο καπιταλισμό και να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στα γκέτο τους. Από την περίοδο προεδρίας Obama μέχρι και σήμερα τα γκέτο στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένα «καζάνι που βράζει».
-κατάρρευσης του «αμερικανικού ονείρου», συρρίκνωσης της κοινωνικής προοπτικής της νεολαίας αλλά και ραγδαίας συμπίεσης τμημάτων της μικροαστικής διανόησης προς τα κάτω.
Οι εφιάλτες όμως ξυπνούν... και δείχνουν ότι ακόμη και στην καρδιά του αγγλοσαξονικού μοντέλου η εκπαίδευση παραμένει ένας μηχανισμός διάτρητος στις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑκαταρρίπτει τα σχέδια όσων πίστευαν ότι με τη σκληρή αναδιαρθρωτική στρατηγική και την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών με βάση τις αρχές της πειθάρχησης και της εντατικοποίησης του φοιτητικού σώματος η αμερικανική κοινωνία δεν θα έβλεπε ξανά σκηνές παρόμοιες με αυτές που εκτυλίχθηκαν τον αμερικανικό «Μάη του 1968»,ενάντια στις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες κατά του Βιετνάμ τότε.
Η σημερινή συγκυρία βέβαια δεν είναι ίδια ούτε με την περίοδο 1964-1968 (επί προεδρίας Johnson), κατά την οποία το αστικό μπλοκ εξουσίας των ΗΠΑ έδειξε μια κάποια ανοχή στο φοιτητικό κίνημα και τις κινητοποιήσεις των αφροαμερικανών, ούτε βέβαια με την περίοδο 1968-1974 (επί προεδρίας Nixon), κατά την οποία επέκτεινε τον πόλεμο του Βιετνάμ στην Καμπότζη και το Λάος και κατέστειλε βάρβαρα όλα τα κινήματα στις ΗΠΑ. Σήμερα, χωρίς «αντίπαλο δέος» και «Ψυχρό Πόλεμο», το αστικό μπλοκ εξουσίας των ΗΠΑ (που είναι ακόμη πιο συντηρητικό και αντιδραστικό) δε δείχνει καμία ανοχή και σπεύδει να καταστείλει βάρβαρα το φοιτητικό κίνημα εν τη γενέσει του, κάτι που είχε ξανακάνει πρόσφατα με τις εξεγέρσεις των αφροαμερικανών το 2020. Για αυτό το λόγο οι σημερινές φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική σημασία.
Οι φοιτητές του πανεπιστημίου Columbia ήταν η αρχή. Οι συνεχείς διαμαρτυρίες τους, αποτέλεσαν τον πυροδότη για να ξεσπάσουν κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία και από τη Γαλλία μέχρι την Αργεντινή. Ενδεικτικά, στις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης των οποίων τα πανεπιστήμια αποτελούν πρότυπα για όλη την Ήπειρο διαδηλωτές κατασκηνώνουν έξω από τα Ιδρύματα με σημαίες τις Παλαιστίνης να κυματίζουν. Την ίδια ώρα, σε όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια μεγάλων χωρών όπως στο Τόκιο της Ιαπωνίας και σε πόλεις της Αυστραλίας, ξεπηδούν διαμαρτυρίες και το κύμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό εξαπλώνεται.
Απέναντι στο ιμπεριαλιστικό αδιέξοδο της κρίσης, των πολέμων και των βομβαρδισμών, ο μόνος δρόμος που έχουν να επιλέξουν οι λαοί και οι εργαζόμενοι είναι αυτός της ανατροπής της αντιδραστικής εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα τους! Για να ηττηθούν τα πολεμόχαρα και δολοφονικά τους σχέδια και οι λαοί να ανασάνουν!
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις συνεχείς κατασταλτικές επεμβάσεις και τις συλλήψεις φοιτητών. Ο δίκαιος αγώνας τους μας γεμίζει αισιοδοξία.