Ακόμα ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των εργαζομένων που έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, με θύμα αυτή τη φορά τον 36χρονο Άρη Δάρρα στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Η μάλλον μια νέα εργοδοτική δολοφονία προστίθενται στο φάκελο το 2019;

Ο θάνατος του 36χρονου εργάτη δεν αποτελεί απλά ένα «ατύχημα» ή μια «κακιά στιγμή», αλλά είναι αποτέλεσμα της κατάστασης και των όρων εργασίας που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους τα τελευταία χρόνια. Η υπερεντατικοποίηση της εργασίας κι οι ελλείψεις προσωπικού που καλύπτονται με τις υπερωρίες και τις κακοπληρωμένες μικρές και εποχιακές εργολαβίες σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας, οδηγιών και διατάξεων χρήσης και κατασκευής του βιομηχανικού εξοπλισμού αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγικής διαδικασίας στη βιομηχανία και το τεχνικό κλάδο. Άλλωστε η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των αυτοκτονιών των εργαζομένων συμπυκνώνουν με το πλέον σκληρό τρόπο τη γραμμή της εργοδοσίας και του κεφαλαίου για την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την μείωση του λειτουργικού κόστους και όχι μέσα από την επένδυση κεφαλαίων για την αύξηση των παραγωγικών δυνάμεων, εκσυγχρονισμό-συντήρηση των μέσων παραγωγής και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Η μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στο σύνολο των εργασιών και τομέων της παραγωγικής διαδικασίας, ο απαρχαιωμένος, κακοσυντηρημένος και ασύμβατος με τα αντίστοιχα πρότυπα και τεχνικές προδιαγραφές βιομηχανικός εξοπλισμός (ειδικά στο βιομηχανικό εξοπλισμό ανύψωσης), η μηδαμινή παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (ζώνες ασφαλείας για εργασία σε ύψος κ.α) και η ελλιπής είτε μηδαμινή ενημέρωση - εκπαίδευση του προσωπικού για ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας καθώς και ασφαλής χρήσης και χειρισμού του βιομηχανικού εξοπλισμού αποτελούν το ''γενικό κανόνα'' και όχι την ''εξαίρεση'' στις εκάστοτε μονάδες παραγωγής του βιομηχανικού κλάδου στη χώρα μας. Το γεγόνος μάλιστα ότι αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει όλες τις δραστηριότητες εντός της παραγωγής αυξάνει εκθετικά τη πιθανότητα εργατικών ατυχημάτων σε εργασίες αυξημένης επικινδυνότητας (εργασία σε ύψος, ανύψωση, μετακίνηση και πρόσδεση φορτίου, συγκολλήσεις κ.α.).

Το «χαλαρό για την εργοδοσία» θεσμικό ποινικό πλαίσιο σε περίπτωση εργατικών ατυχημάτων, η συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση της τεχνικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των εργαζομένων από το κράτος, ιδιαίτερα στα τεχνικά επαγγέλματα, γύρω από τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και η παρουσία τεχνικού-ων ασφαλείας σε όλες τις εργασίες και δραστηριότητες συμπληρώνουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας που μπροστά στα κέρδη των πολυεθνικών, των μεγαλοεργολάβων και του κεφαλαίου δε λογαριάζουν τον εργαζόμενο, τα δικαιώματα αλλά ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Άλλωστε για αυτούς όλοι είναι αναλώσιμοι σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στη συγκεκριμένη εταιρεία συμβαίνει θανατηφόρο ατύχημα, καθώς οι συνθήκες που καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι γίνονται όλο και χειρότερες. Η ΛΑΡΚΟ όπως και άλλες πρώην δημόσιες εταιρείες στην περιοχή της Βοιωτίας και της Εύβοιας (π.χ. ΑΓΕT) μετατράπηκαν απότομα από σημαντικές για την ελληνική βιομηχανία μονάδες σε πεδίο ανταγωνισμού κεφαλαίων και πολυεθνικών για το ξεπούλημα του φυσικού και ορυκτού πλούτου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.

Τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίες οδήγησαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και την αποψίλωση του δημοσίου χαρακτήρα της εταιρείας. Για άλλη μια φορά, τα «σπασμένα» των εκάστοτε δοτών διοικήσεων πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι από τη μια είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται, τα δικαιώματα τους να καταπατώνται και τους ρυθμούς εργασίας τους να εντατικοποιούνται και από την άλλη, τη ζωή τους να βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού, της απουσίας σύγχρονου και πιστοποιημένου εξοπλισμού και της μη τήρησης των αναγκαίων κανόνων ασφαλείας και ελέγχων. Η εκχώρηση της συγκεκριμένης εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις εταιρείες αυτού του χαρακτήρα (βλ. ΔΕΗ) με την παράλληλη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων από κυβερνήσεις και την Ε.Ε, έρχεται να συνθέσει ένα ακόμα πιο αγχωτικό και πιεστικό τοπίο για τους εργαζομένους με το φόβο της απόλυσης, του «εξορθολογισμού του προσωπικού» ακόμα και του κλεισίματος να καραδοκεί. Έτσι η ΛΑΡΚΟ και αντίστοιχες μονάδες παραγωγής από φιλέτα για τους επενδυτές και «εργατική αριστοκρατεία» έχουν μετατραπεί σε εργασιακά κάτεργα των «παλιών» μόνιμων και των «νέων» εποχιακών εργολαβικών εργαζομένων.

Το σωματείο εργαζομένων και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κρούσει πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην εταιρεία. Μάλιστα, είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που εδώ και πολύ καιρό δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, έχοντας μάλιστα στοχοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο αποτελεί τον κύριο μέτοχο της εταιρείας) και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, επειδή διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα και την λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγιεινής. Στο δρόμο τους αυτό είναι δεδομένο ότι θα βρουν σαν βασικό αντίπαλο τους την Κυβέρνηση του Μητσοτάκη (όπως και κάθε μνημονιακή και αστική κυβέρνηση), την ηγεσία της εταιρείας και την κάθε πιθανή εργοδοσία. Για αυτό ο αγώνας μέχρι το τέλος για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους στο πλευρό και με συντονισμό με τα ανεξάρτητα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου (ΣΜΤ) και ευρύτερα και η ρήξη και ο διαχωρισμός με τον εργοδοτικό-κυβερνητικό διαχωρισμό, τους εργατοπατέρες και τις εγκάθετες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Μόνο έτσι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και γενικότερα μπορούν να δουν μια καλύτερη μέρα για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Ως Αριστερή Συσπείρωση εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζομένου Άρη Δάρρα και στηρίζουμε την 48ωρη απεργία του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για την εργοδοτική δολοφονία του συναδέλφου τους και την απαίτηση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων στους χώρους εργασίας. Βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τους αγώνες τους και τα δίκαια αιτήματα τους. Καλούμε όλο τον εργαζόμενο λαό να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:

  • Σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς όρους εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας και στις απλήρωτες υπερωρίες. Υποχρεωτική καταβολή άδειας για όλους τους εργαζόμενους μετά από υπερεργασία είτε από αλλεπάλληλες αλλαγές βάρδιας στην παραγωγή. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τήρηση του ωραρίου στους χώρους δουλειάς. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ κρίσης, λιγότερες ώρες δουλειάς, νέες θέσεις εργασίας.
  • Τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, αύξηση των ελέγχων, αυστηροί νόμοι, κανονισμοί και ποινές στην εργοδοσία για τις παραβάσεις τους. Άμεση επίδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο και στα ανώτερα στελέχη της παραγωγής.
  • Αυστηρή τήρηση του σχεδίου ασφαλείας και των οδηγιών για τις όλες τις εργασίες και δραστηριότητες και ειδικά για αυτές που έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητα (εργασία σε ύψος, ανύψωση φορτίου κ.α). Παρουσία τεχνικού-ων ασφαλείας σε όλες τις εργασίες για την επίβλεψη και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων και κανονισμών ασφαλείας σύμφωνα με το πλάνο. Αυστηροποίηση των κανονισμών χωρίς δυνατότητα παραβίασης των διατάξεων και οδηγιών ασφαλής λειτουργίας με επίβλεψη και υπογραφή του εργοδότη, τεχνικού ασφαλείας και μηχανικού παραγωγής.
  • Τακτική επιθεώρηση και συντήρηση του βιομηχανικού εξοπλισμού σύμφωνα με την Οδηγία Μηχανών και τα αντίστοιχα πρότυπα του κατασκευαστή. Απόσυρση όλου του ακατάλληλου βιομηχανικού εξοπλισμού ανύψωσης και μετακίνησης φορτίου (μη συμβατού με τις τεχνικές προδιαγραφές και πρότυπα, χωρίς ένδειξη CE, χωρίς έλεγχο - έγκριση για χρήση από πιστοποιημένο φορέα σε τακτική βάση) και άμεση αντικατάσταση των ακατάλληλων υλικών με υλικά γνωστού και πιστοποιημένου κατασκευαστή και συμβατά με την Οδηγία Μηχανών-Μηχανολογικού Εξοπλισμού και τα αντίστοιχα πρότυπα κατασκευής και Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (ΕΝ) και ISO. Τήρηση των σχετικών διατάξεων για όλους τους τομείς και εφαρμογές της παραγωγικής διαδικασίας για όλα τα μηχανήματα και το βιομηχανικό εξοπλισμό. Επιθεώρηση, έλεγχος και επανέλεγχος όλων των υλικών που αποτελούν το βιομηχανικό εξοπλισμό σε χρονικό διάστημα που ορίζεται από τον κατασκευαστή και τις διεθνείς οδηγίες.
  • Διαρκής ενημέρωση του προσωπικού για τα μέτρα ασφαλείας. Υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων Υγιεινής -Ασφάλειας στα Πολυτεχνεία και τα σχετικά ΑΕΙ της χώρας. Υποχρεωτική τακτική και συνεχής εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού για την εκτέλεση εργασιών (εργασία σε ύψος, χειρισμός βιομηχανικού εξοπλισμού, συγκολλήσεις κ.α.) από πιστοποιημένο φορέα.
  • Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και των δημόσιων επιχειρήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Δημόσια και εθνική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ! ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Αριστερή Συσπείρωση
Τομέας εργαζομένων

7/2019

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video