banner 2020 05

mikis«Η πραγματική μουσική είναι πάντα επαναστατική»
                                          Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.
Πέρα από το γαλάζιο κύμα, το γαλάζιο ουρανό
μια μανούλα περιμένει χρόνια τώρα να τη δω.
Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.
Χρόνος μπαίνει, χρόνος βγαίνει, μες στο σύρμα περπατώ
θα περάσουν μαύρες μέρες δίχως να σε ξαναδώ.
Διότι δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις.
Αλικαρνασσός, Παρθένι, Ωρωπός, Κορυδαλλός
ο λεβέντης περιμένει της ελευθεριάς το φως.
                    Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021


Οργανώθηκε στο ΕΑΜ και στο ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον Δεκέμβρη του '44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, και υπέστη τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους ως εξόριστος στην Ικαρία και τη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου και βασανίστηκε άγρια. Αγωνίστηκε μέσα από την ΕΔΑ και τους Λαμπράκηδες διώχτηκε με νέες, φυλακές και εξορίες, για την παράνομη δράση του ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών το 1967.


Ο Θεοδωράκης τοποθετεί την υψηλή ποίηση στο πεντάγραμμο και κάνει κτήμα του λαού τα ποιήματα του Ρίτσου , του Βάρναλη , του Λειβαδίτη , του Πάβλο Νερούδα. Με όλα τα εσωτερικά μέσα που διαθέτει, θα εγείρει αυτό τον κόσμο και θα τον πάει από τη λησμονιά στη μνήμη. Με όλα τα μέσα που διαθέτει μαθαίνει ποίηση στον λαό .
Στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη συναντάμε τη βαθιά αλληλεγγύη της τέχνης στη ζωή και τους αγώνες του λαού μας.


Η μουσική ιδιοφυΐα του Μίκη Θεοδωράκη συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ήταν έκφραση της αγωνίας μιας προσωπικότητας ανήσυχης, δημιουργικής, για να βρει τρόπους να συμβάλει και στην πνευματική πολιτιστική ανάταση του λαού ταυτόχρονα με την αναχαίτιση μιας συνεχούς απόπειρας φθοράς και παρακμής. Δεν μπορείς να μη νιώσεις ακριβώς αυτό, όταν ακούς τα τραγούδια του.


Η παγκόσμια αναγνώριση της καλλιτεχνικής και κοινωνικής προσφοράς γίνεται στις 6 Οκτωβρίου 1983 απονέμεται στον Μίκη Θεοδωράκη το Βραβείο Λένιν για τη συνδρομή του στην ενίσχυση της ειρήνης μεταξύ των λαών.


Η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να παρακινεί, να διαπαιδαγωγεί να φέρνει στο προσκήνιο τις πιο λαμπρες σελίδες της συγχρονης ιστορίας μας.


Με τη μουσική του θα συνεχίζουμε ώσπου... «να σημάνουν οι καμπάνες»

 

02/09/2021

Αριστερή Συσπείρωση 

Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος ήταν ένας δημοκράτης πολιτικός που ανέλαβε Πρύτανης στο ΕΜΠ το 1997, δύο χρόνια μετά την είσοδο των ΜΑΤ και τις εκατοντάδες συλλήψεις. Προσπάθησε έμπρακτα να υπερασπιστεί το άσυλο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ακεραιότητα των πτυχίων και κινήθηκε παράλληλα με τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων σε αυτά τα ζητήματα.

Βρέθηκε κοντά στους φοιτητές και συνεργάστηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους για την δημιουργία της νέας φοιτητικής εστίας ΕΜΠ και την εκδίωξη του στρατοπέδου των ΕΚΑΜ μέσα από το ΕΜΠ.

Read more...

140475766 131182345488741 7578716142611296817 nΗ κυβέρνηση Μητσοτάκη κι η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη επέλεξε να απαντήσει εξαπολύοντας ένα όργιο καταστολής απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της ΝΔ την Πέμπτη 21/1.

Η σημερινή κινητοποίηση των Φοιτητκών Συλλόγων και των υπόλοιπων μαζικών φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας, από κοινού με εργαζομένους,σωματεία και συλλογικότητες, έσπασε στην πράξη την αστυνομοκρατία και την καταστολή. Τόσο σε Αθήνα όσο και Θεσσαλονίκη οι πορείες ήταν πολύ μαζικές, με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει στο πεδίο του δρόμου ενάντια στο νομοσχέδιο της ΝΔ.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση με χημικά, ξύλο, συλλήψεις και προσαγωγές που δέχθηκαν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων  των εργαζομένων και των πολιτικών φορέων και οργανώσεων από τα ΜΑΤ, καθώς και τις αναίτιες συλλήψεις των διαδηλωτών. 

Read more...

poreiaΧαιρετίζουμε τα μαζικότατα συλλαλητήρια της Πέμπτης 9/7 και καλούμε σε νέα συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 16/7 στις 7 μμ στα Προπύλαια

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Την Πέμπτη 9/7 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το χουντικής εμπνεύσεως νομοσχέδιο για τον περιορισμό των συναθροίσεων. Την ίδια στιγμή χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι διαδήλωναν σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση.

Read more...

IMG 3957ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

Προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ο Υπουργός ΠροΠο Χρυσοχοΐδης, που εισηγήθηκε την νομική απαγόρευση του δικαιώματος στη συνάθροιση, προσπαθεί την ύστατη ώρα να σουλουπώσει τις διατυπώσεις ενός σχεδίου νόμου που κόπιαρε από το νομικό οπλοστάσιο της επταετίας.

Read more...

antarsya

PLTXN 2020 web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video