9cf217f3888cf6d87fdd04c58836ae78e9704c72Στις Ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη να συναντηθούμε όσοι βρεθήκαμε στις απεργίες, στις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, στον αγώνα των αγροτών.

Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στις επιδιώξεις του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ προστασίας του κεφαλαίου, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

 

 

 Οι ευρωεκλογές έχουν πολιτικό στίγμα και μας αφορούν όλους.

Καλούμαστε να στείλουμε πολιτικό μήνυμα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις και την ενεργή υποστήριξη με όπλα και διπλωματική κάλυψη της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.
Οι πολεμικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ, την ώρα που ο κοινωνικός προϋπολογισμός βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, αποδεικνύει τη τοποθεσία και το ρόλο της ΕΕ. Είναι ένας υπερεθνικός μηχανισμός που εκφράζει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, προκαλεί πολέμους και λειτουργεί απέναντι στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Παρέχει ένα διεθνές πλέγμα αλληλεγγύης και προστασίας του ντόπιου κεφαλαίου, με στόχο την υποταγή των εργαζομένων, τη χειροτέρευση της εργασιακής θέσης, τη μείωση των κοινωνικών παροχών, τη διάλυση της αγροτιάς και την αύξηση του κόστους στα τρόφιμα και τα βασικά είδη. Εξυπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Στην Ελλάδα τα 43 χρόνια από την είσοδο στην ΕΕ και τα 24 της ζώνης του Ευρώ δε συνοδεύονται από καλά νέα για το εισόδημα των εργαζομένων και των αγροτών. Το λαϊκό εισόδημα υποχωρεί συνεχώς, καθιστώντας την Ελλάδα τη δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, αφού σε όλη την ΕΕ οι πλούσιοι πλουτίζουν περισσότερο και οι πιο αδύναμοι φτωχοποιούνται. 

Η επόμενη μέρα φέρνει περισσότερα δεινά για τους εργαζόμενους.

Πέραν της χρηματοδότησης των πολεμικών προϋπολογισμών, καλούμαστε να χρηματοδοτήσουμε τα προ-απαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και των δράσεών του για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την ενεργειακή μετάβαση με τη στήριξη της κερδοφορίας των ιδιωτών παραγωγών, την περαιτέρω ακρίβεια, για να στηριχθεί η ιδιωτικοποίηση της υγείας και η εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών υγείας, την αφαίμαξη της οικογένειας για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών και την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τη χρηματοδότηση των καρτέλ στα τρόφιμα και τα βασικά είδη. Για τη δε κερδοφορία του κεφαλαίου που θα πρέπει να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους οι εταιρείες, απαιτούνται περισσότερες θυσίες από τους εργαζόμενους στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Περισσότερη δουλειά, χειρότερα πληρωμένη, με μεγαλύτερο κόστος ζωής, ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο, για να αυγατίζει η κερδοφορία μιας τάξης που διασώθηκε την περίοδο της κρίσης με την αφαίμαξη του εισοδήματος και της περιουσίας των εργαζομένων από τα μνημόνια, και την ώρα που με δική τους ευθύνη το ΑΕΠ της χώρας το 2024 μπορεί να πλησιάσει τα επίπεδα του 2009, υποδεικνύουν ως «γνώστες», «τεχνοκράτες» και «ειδικοί» πώς θα γίνει η νέα αφαίμαξη των εργαζομένων.

Όλα τα κόμματα του αστικού τόξου μαζί με τους μηχανισμούς στα ΜΜΕ, και στα μέσα επικοινωνίας συντάσσονται σε αυτό το δρόμο.

Αποδεσμεύουν το στοίχημα των Ευρωεκλογών από τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τα λαϊκά στρώματα και αναλώνονται είτε σε μαλλιοτράβηγμα για επί μέρους ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, αφού στα βασικά συμφωνούν, είτε υποτιμούν εντέχνως τη σημασία των Ευρωεκλογών, με στόχο η απογοήτευση, ο προβληματισμός, η διαφωνία και αμφισβήτηση με τις πολιτικές της ΕΕ και ο φόβος για τις επιπτώσεις τους στο εισόδημα να τροφοδοτήσουν τελικά τα μπάνια και την αποχή. Ώστε το μήνυμα να είναι θολό, η αδιαφορία να τροφοδοτήσει την ηττοπάθεια των κοινωνικών στρωμάτων που βρίσκονται στο στόχαστρο και με τη σειρά της εκείνη να βοηθήσει στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση.
Μαζί τους βρίσκονται και οι δυνάμεις της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πίσω από τις επιμέρους φανφάρες, το «σκίσιμο» των συμφωνιών στη Βουλή, προστατεύουν τα αφεντικά τους και στέκονται στο πλευρό τους απέναντι σε κάθε διεκδίκηση των εργαζομένων, είτε για τις ώρες εργασίας είτε για το μισθό, αποτελούν τους μόνιμους απεργοσπάστες, τα μαντρόσκυλα του αφεντικού σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, απέναντι σε κάθε διεκδίκηση. Αποτελούν το εναλλακτικό φόβητρο που τροφοδοτεί την ισχύ των παραδοσιακών κομμάτων της αστικής τάξης για να υφαρπάξουν τη στήριξη της πολιτικής τους, υπενθυμίζοντας ότι για την αστική εξουσία υπάρχουν και άλλα μέσα και επιλογές, ανάλογα την απειλή που νιώθει πρώτα και κύρια από το λαϊκό παράγοντα.

Κάποια από τα κόμματα που αναφέρονται στην Αριστερά βρίσκονται σε μία θολή κατάσταση λίγο υποστήριξης λίγο καταδίκης, περισσότερο όμως αδυνατούν να επιλέξουν μεριά στη βασική αντίθεση μεταξύ των συμφερόντων των εργαζομένων και των συμφερόντων του κεφαλαίου.Έτσι, την ώρα που καίγονται η Γάζα και η Ουκρανία, που τα πολεμικά εργοστάσια απορροφούν τα εισοδήματα των εργαζομένων, τις εισφορές και τη φορολογία τους, που το κόστος ζωής αυξάνεται εξαιτίας των πολεμικών επιλογών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με χώρες της Ανατολής, που ο κόσμος διαιρείται σε Δύση και όλοι οι υπόλοιποι μαζί και εναντίον, υπάρχουν δυνάμεις όπως το ΜΕΡΑ25 και η Νέα Αριστερά, οι οποίες έχουν άλλη ανάγνωση και άλλες προτεραιότητες. Που αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως άλλη Eurovision, όπου θα πιέσουν και θα πείσουν το πολεμικό διοικητήριο της Φον ντερ Λάιεν να μειώσει το ΦΠΑ στα τρόφιμα, να σπάσει τα καρτέλ ανόδου των τιμών στην ενέργεια και τα σούπερ μάρκετ. Είναι χαμένη μάχη από τα πάνω, που δοκιμάστηκε ήδη, απέτυχε και δεν μπορεί να δοθεί ξανά.

Αντίθετα, οι ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου έχουν διακύβευμα.

Αυτό που κρίνεται είναι να βρεθεί ο κόσμος του αγώνα και να ενισχυθεί ο δρόμος αυτός. Οι εργαζόμενοι στις απεργίες της προηγούμενης περιόδου, μαζί με όσους δεν μπόρεσαν, δεν είχαν τα μέσα ή τα σωματεία ή δεν ήταν έτοιμοι ακόμα να θυσιάσουν το μεροκάματο σε αυτή την επιλογή για αγώνα. Η νεολαία, που βρέθηκε στο προσκήνιο για περισσότερους από δύο μήνες απέναντι στα ιδιωτικά ΑΕΙ, την αγορά των κάλπικων πτυχίων των ιδιωτών φίλων του Μητσοτάκη, τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσοι διαδήλωσαν και όσοι αγανακτούν με την κρατική δολοφονία των Τεμπών, την ανυπαρξία ελέγχου του προγραμματισμού και της ασφάλειας των συγκοινωνιών, το ξεπούλημα τους για να θησαυρίζουν ανεύθυνοι ιδιώτες, τη συγκάλυψη του εγκλήματος από το Μητσοτάκη, τα φερέφωνα της κυβερνητικής πολιτικής και τα μέσα επικοινωνίας, που λοιδορούσαν τους εργαζόμενους οι οποίοι τα κατήγγελλαν, εφόσον ο Μητσοτάκης τούς εξασφαλίζει ότι «η δουλειά να γίνεται και όλα τ’ άλλα ας καούνε. 

Στις Ευρωεκλογές, όμως, κρίνεται άμεσα και εάν θα υπάρξει έκφραση από το λαό αντίθεσης στην πολεμική μηχανή της ΕΕ, την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη γενοκτονία του γενναίου και ανυπόταχτου Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ. Εάν θα ενισχυθεί η φωνή της ειρήνης απέναντι στις πολεμικές ιαχές των αρχιερέων της επιθετικότητας της Κομισιόν, της Φον ντερ Λάιεν, του Μπορέλ, του επιτρόπου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, του Σχοινά. Για να καταδικαστεί ο Νεντανιάχου και η κυβέρνησή του, πρέπει να ηττηθούν εκείνοι που τον στηρίζουν, η Κομισιόν, η ΕΕ το ΝΑΤΟ. Για να νικήσει ο λαός της Παλαιστίνης, θα πρέπει να αποσυρθούν οι φρεγάτες στην Ερυθρά και τη Μεσόγειο που στηρίζουν τη γενοκτονία του, να αδειάσουν οι βάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο από τα αεροπλάνα, τα drones και τα πολεμοφόδια του ΝΑΤΟ. Να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ και η στήριξή του, η τροφοδοσία του από τα λιμάνια. Για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα πρέπει να σταματήσουν να τον τροφοδοτούν τα ευρωπαϊκά και νατοϊκά κεφάλαια, να εξοπλίζεται το φασιστικό καθεστώς του Κιέβου, που καταπιέζει τους πολίτες της Ουκρανίας να πολεμούν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, σε έναν πόλεμο ανταγωνισμών στο έδαφος της Ουκρανίας μεταξύ του Δυτικού ιμπεριαλισμού και της ανάδειξης της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων της Ανατολής ως του αντίπαλου στρατοπέδου. Πάντοτε με τη βοήθεια και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε έναν πόλεμο που, όπως σε όλους τους πολέμους, οι βόμβες και οι σφαίρες καταλήγουν να πέφτουν στα κεφάλια των παιδιών και των αθώων. 

Γι' αυτό μπροστά στη μάχη των Ευρωεκλογών είναι καθοριστικό να ενισχυθούν οι δυνάμεις που παλεύουν ξεκάθαρα ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών ολοκληρώσεων, για να ενισχυθεί κατ' επέκταση και το αντίστοιχο αντιιμπεριαλιστικό και αντιΕΕ ρεύμα μέσα στην κοινωνία. Είναι διακύβευμα να μικρύνουν οι ταξικοί αντίπαλοι και να μεγαλώσει το μπόι των δυνάμεων που παλεύουν μέσα από τα σωματεία και το εργατικό κίνημα για την προστασία και την ενίσχυση των εργαζόμενων στρωμάτων κόντρα στις ενωσιακές επιταγές των ματωμένων πλεονασμάτων και της οικονομικής αφαίμαξης. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις που στέκονται πραγματικά στο πλευρό των δυνάμεων της εργασίας, δεν προκρίνουν έναν αντικαπιταλιστικό αυτοπροσδιορισμό θολών πολιτικών συμμαχιών, πολλώ δε μάλλον δεν έχουν περάσει στο στρατόπεδο του νατοϊκού Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Γι' αυτό το λόγο για την Αριστερή Συσπείρωση είναι αντικειμενικά σημαντικό να ενισχυθεί το ΚΚΕ στην επικείμενη μάχη των Ευρωεκλογών, που έχει δώσει τις δυνάμεις του και έχει συμβάλει σημαντικά για να οργανωθούν αυτοί οι αγώνες και να αποκτήσουν δυναμική. 

Για να ενισχυθεί ο αγώνας στα μεγάλα προβλήματα του λαού και να οργανωθεί η συλλογική δράση, να ενισχυθεί η ταξική πάλη σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη στους λαούς και τη διεθνιστική ειρήνη απέναντι στον πόλεμο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και στα πολεμοχαρή ευρωπαϊκά και ελληνικά αστικά κόμματα, που φέρνουν τον πόλεμο όλο και πιο κοντά μας.
Ώστε να ανοίξει η προοπτική ενός άλλου δρόμου, εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, για τον εργαζόμενο λαό στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με ειρήνη, καλύτερους μισθούς και δουλειά για τους εργαζόμενους, καλύτερη προοπτική για τη νεολαία.
 

 

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video