ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ-ΒΟΛΟΥ-1024x480-1024x480...Αλλά το Μεγαλυτερο Πρόβλημα ήταν οι Κινητοποιήσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου  

Εδώ και χρόνια το Νοσοκομείο του Βόλου υπολειτουργεί. Είναι και αυτό θύμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των αντιλαϊκών και μνημονιακών μέτρων που διέλυσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Υπεύθυνοι για τη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και για την απαξίωση του υπεύθυνη είναι κυρίως η τωρινή κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κ.Μητσοτάκη. Μάλιστα η Ν.Δ. την απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας την είχε κάνει και προεκλογική παντιέρα!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Σύμφωνα με τις ανακοίνωσεις των Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ.) και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) τον Ιανουάριο του 2020 οι ελλείψεις του Νοσοκομείο του Βόλου ήταν:


1. Ελλείψεις σε Γιατρούς: Συνολικά χρειάζονται οι προσλήψεις 66 ακόμη γιατρών ώστε να είναι οριακά λειτουργικό (σήμερα έχει 96 από τους 162). Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν:
• 15 Επικουρικοί Γιατροί από τους 22 που θα έπρεπε να έχει κατ' ελάχιστον
• 60 Ειδικευόμενοι Γιατροί από τους 86 που θα έπρεπε να έχει κατ' ελάχιστον


2. Ελλείψεις σε Νοσηλευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό: Συνολικά χρειάζονται 418 προσλήψεις από τις 1.069 θέσεις με βάση το οργανόγραμμα και καλυμμένες είναι μόνο οι 651. Πιο συγκεκριμένα:
• Στη Νοσηλευτική υπηρεσία χρειάζονται 96 προσλήψεις, αφού οι οργανικές θέσεις είναι 488 και καλυμμένες είναι οι 322.
• Επίσης υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε:
i. Νοσοκόμους (200 νοσήλευτες)
ii. Βοηθούς Θαλάμου
iii. Μεταφορείς Ασθενών
iv. Νεκροτόμους-Σαβανωτές-Αποτεφρωτές
Συνέπεια των ελλείψεων αυτών είναι το γεγονός να είναι αδύνατη ή εξουθενωτική η κάλυψη των Εφημεριών σχεδόν σε όλα τα Τμήματα του Νοσοκομείου:
1. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) υπολειτουργεί.
2. Το Τμήμα Αιμοδοσίας έμεινε με έναν γιατρό.
3. Το Οφθαλμολογικό Τμήμα έμεινε με έναν γιατρό.
4. Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα έμεινε με έναν γιατρό καθώς έληξε η σύμβαση ενός επικουρικού.
5. Τα Προγραμματισμένα Χειρουργεία αναβάλλονταν καθώς δεν επαρκούσαν οι αναισθησιολόγοι. Από τις δύο τακτικές αίθουσες που είχαν οι χειρουργοί, έχει χαθεί η μία. Από τις έξι φορές την εβδομάδα, έκαναν χρήση των αιθουσών χειρουργείου μόνο τρεις φορές.
6. Επιπλέον, ούτε ο Μαγνητικός Τομογράφος δεν ήταν σε λειτουργία λόγω της μη πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού.
Οι ελλείψεις σε ΜΕΘ του Νοσοκομείο του Βόλου ήταν και παραμένουν η μεγαλύτερη πληγή του! Ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 υπήρχαν οκτώ κρεβάτια, τα οποία λειτουργούσαν κανονικά και δεν είχαν κλείσει. Το ζήτημα ωστόσο τότε, όπως και σήμερα, είναι πως το προσωπικό των νοσηλευτών και νοσηλευτριών δεν επαρκεί και χρειάζεται άμεσα ενίσχυση. Τον Οκτώβριο του 2015 το νοσηλευτικό προσωπικό στη ΜΕΘ του Νοσοκομείο του Βόλου ανέρχονταν στα 21 άτομα, εκ των οποίων τα 17 έκαναν βάρδιες. Ο αριθμός ήταν ήδη από τότε οριακός για την αντιμετώπιση των αναγκών και οποιαδήποτε μείωσή του μπορεί να έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία ορισμένων από τις οκτώ κλίνες, δηλαδή να μη λειτουργούσαν.

 

Το Μάρτιο του 2020, την περίοδο της 1ης καραντίνας, οι ελλείψεις ήταν οι εξής:


1. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα (που τότε ήταν το κέντρο αναφοράς για όλη τη Θεσσαλία):
i. Δεν μπορούσε να κάνει Τεστ για τον Κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να στέλνει δείγματα ακόμη και σε ιδιωτικές δομές.
ii. Λειτουργούσαν μόλις οι 12 κλίνες από τις 20 που θα έπρεπε να είχε κατ' ελάχιστον.
iii. Δε λειτουργούσε ο ειδικός θάλαμος αρνητικής πίεσης που προβλέπεται για τον συγκεκριμένο ιό (ενώ η ειδική πόρτα του θαλάμου, καθυστέρησε δέκα ημέρες).


2. Στο Νοσοκομείο του Βόλου (με περιοχή ευθύνης ολόκληρο το νομό Μαγνησίας, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός της Θεσσαλίας και μάλιστα έχει και την ευθύνη κάλυψης των νησιωτικών περιοχών):
i. Υπήρχαν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για ολόκληρο το νομό Μαγνησίας!
ii. Η έλλειψη των Αναισθησιολόγων που δεν επαρκούσαν ούτε για τα τακτικά χειρουργεία, διογκώθηκε με τις πιθανώς αυξημένες ανάγκες Εντατικής παρακολούθησης λόγω Κορωνοϊού.
iii. Και δεν έχει Πνευμονολογική Κλινική που είναι πολύ σημαντική για την θεραπεία των ασθενών από COVID! Μάλιστα η έλλειψη σε Πνευμονολόγους Γιατρούς ήταν τεράστια, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν διαμοιραστεί σε διάφορες Κλινικές ή Τμήματα.
Σήμερα στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Βόλου, σε περίοδο 2ης καραντίνας και με έξαρση των κρουσμάτων COVID (σε μία πόλη που ο ιός έχει πολύ μεγάλη μετάδοση, και ο αριθμός των νεκρών από τον ιό είναι ήδη πολύ μεγάλος):
i. Υπάρχουν πάλι μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ για ολόκληρο το νομό Μαγνησίας!
ii. Εξακολουθεί να είναι διογκωμένη η ανάγκη για Αναισθησιολόγους, καθώς υπάρχει έλλειψη σε αυτή την ειδικότητα!
iii. Και φυσικά εξακολουθεί υπάρχει τεράστια έλλειψη σε Πνευμονολόγους Γιατρούς, που είναι απαραίτητοι για την θεραπεία ασθενών από Κορωνοϊό.
iv. Ενώ πολύ Βολιώτες αναγκάζονται να κάνουν τεστ σε ιδιωτικές δομές!
Κοινώς, μετά από προειδοποιήσεις όλου του προσωπικού του Νοσοκομείο του Βόλου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας (ήδη πριν από το 2015), και μετά από την 1η καραντίνα και το καλοκαίρι, δεν άλλαξε μέχρι σήμερα τίποτα!!! Το μόνο που έγινε όλο αυτό τον καιρό ήταν να ρίξει η αστυνομία χημικά στην είσοδο του Νοσοκομείου του Βόλου, κατά διάρκεια καταστολής πορείας στις 13/6/2020.


Ο μεγάλος χαμένος είναι τα λαϊκά στρώματα ενός ολόκληρου νομού που ματώνουν από τον Κορωνοϊό, γιατί «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις» αλλά «η θεραπεία από τον ιό μισεί τους ασθενέστερους οικονομικά»! Και την ίδια στιγμή:
• Η κυβέρνηση απεργάζεται τα σχέδια για την απαξίωση και την περαιτέρω διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα! Σχέδια που συνοψίζονται στη λογική της μείωση του κόστους λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και στη φράση «το δημόσιο θα πληρώνει τους ιδιώτες για εξετάσεις» (από τις προεκλογικές εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη)!
• Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Αγοραστός καμαρώνει για έργα και επενδύσεις που ευνοούν μόνο το κεφάλαιο.
• Ο Δήμαρχος «κύριος» Μπέος ξαναγεμίζει την πόλη του Βόλου στα λαμπιόνια και προετοιμάζει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις!!!!
• Και για την Κυβέρνηση, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τον Κορωνοϊό στο Βόλο ήταν οι κινητοποιήσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου!!!

 ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΥΓΕΙΑΣ ΜΑΤΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ

ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΑΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΟΥ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

Βόλος 20/11/2020

Αριστερή Συσπείρωση 

 

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video