27 νεκροί, δεκάδες καμένα σπίτια και κτήρια, ζώα κτηνοτρόφων, καλλιεργήσιμες εκτάσεις αγροτών στην ύπαιθρο και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών περιοχών, ο απολογισμός για τις τελευταίες μέρες των εξελισσόμενων και δυστυχώς ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Τραγικές εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη. Από τα Άβαντα, το δάσος της Δαδιάς και τις απέραντες καμένες πλέον δασικές εκτάσεις στον Έβρο, μέχρι τις περιοχές της Βοιωτίας και της Δυτικής Αττικής στους πρόποδες της «χιλιοκαμένης» Πάρνηθας. Ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σε κρανίου τόπο, η ατμόσφαιρα αποπνικτική, οι πολίτες απροστάτευτοι και η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα «τρεχάτε να φύγουμε...».
Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με την συνεχόμενη συρρίκνωση του κράτους και των δομών πολιτικής προστασίας είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο οδηγεί η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν πιστά όλες οι αστικές κυβερνήσεις με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξοργιστική και η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ενώ είναι υπεύθυνη για ένα ακόμη έγκλημα, επιλέγει να τοποθετηθεί στη δημόσια σφαίρα με σχόλια στο twitter και ευχαριστίες στους «εταίρους» και τους «συμμάχους».
Τη στιγμή που η τραγωδία των πυρκαγιών μαίνεται, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παινεύεται για το «λαμπρό» και νευραλγικό για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υποδέχεται τον πρωθυπουργό Ζελένσκι της φασιστικής κυβέρνησης του Κιέβου και του τάγματος Αζόφ δίνοντάς του εγγυήσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα F16. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι οι ανθρώπινες ζωές, το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, η λαϊκή περιουσία, τα δάση και το περιβάλλον δεν λογαριάζονται μπροστά στην επέλαση της δολοφονικής πολιτικής του κεφαλαίου και των πολεμόχαρων σχεδίων του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή. Στο επίκεντρο, λοιπόν, για τη κυβέρνηση, η ενίσχυση των νατοϊκών - αμερικάνικων βάσεων και η ικανοποίηση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και όχι τα μέσα δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης αλλά και η προστασία του φυσικού πλούτου και περιβάλλοντος προς όφελος του λαού.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση η αναμασημένη κυβερνητική ρητορεία της «κλιματικής αλλαγής» και των «ισχυρών ανεξέλεγκτων ανέμων» αναπαράγεται και συμπληρώνεται από φασιστικό-ρατσιστικό δηλητήριο της Ελληνικής Λύσης και λοιπών ακροδεξιών-εθνικιστικών-φασιστικών μορφωμάτων με βαθιά συστημικό τρόπο μέσα από τα ΜΜΕ. Απέναντι στο πυρόπληκτο πρόσφυγα και μετανάστη λοιπόν επιχειρούν να στρέψουν τη λαϊκή οργή για να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση και τους υπαίτιους για το εξελισσόμενο έγκλημα.
ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ.
Εκφράζουμε τη στήριξη μας στις οικογένειές και κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.
Εργαζόμενοι μέσα από τα Σωματεία και οι Φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους να καταδικάσουν την Κυβέρνηση-Ε.Ε και την πολιτική τους.
- Άμεση λήψη μέτρων προστασίας & ασφαλείας με ευθύνη του κράτους για όλους τους κατοίκους και τους εργαζομένους που διατρέχουν κίνδυνο από την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τον αυξημένου καπνού.
- Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι οικογένειες που έχουν πληγεί.
- Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό, επαρκή εξοπλισμό, διασωστικά και πυροσβεστικά μέσα και υποδομές της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.
- Να σταματήσει άμεσα ο χωρικός σχεδιασμός που επικεντρώνεται μόνο στη δημιουργία μονάδων ΑΠΕ στα βουνά και στην αλόγιστη λογική ενίσχυσης του κέρδους αύξησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμα και σε καμένες δασικές εκτάσεις.
- Να δημιουργηθεί πλάνο αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων και ολοκληρωμένος αντιπυρικός σχεδιασμός υπέρ των αναγκών του λαού και με σεβασμό στο περιβάλλον.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/08 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ 19:30 ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ