Την Τετάρτη 05/10/2022 ο 42χρονος Κωνσταντίνος Αργύρης καταπλακώθηκε από βράχο που αποκολλήθηκε από στοά ενώ κινδύνευσαν και άλλοι δύο παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι. Το τελευταίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο μεταλλείο της «Imerys», στη Φωκίδα, έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς εργατικών ατυχημάτων στη περιοχή των Μεταλλείων της IMERYS για τα οποία καιρό έχουν ενημερώσει και προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Για άλλη μια φορά λοιπόν στην παρούσα περιοχή κατά τη διάρκεια μεταλλευτικής δραστηριότητας μια εταιρεία - κολοσσός δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και ενέργειες πριν και σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να μη επιστρέψει σπίτι του.

Αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι τεράστιες ευθύνες της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων για τις τραγικές συνθήκες εργασίες που δε λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές μπροστά στο βωμό της εκμετάλλευσης και της αύξησης του ποσοστού κέρδους. Το τελευταίο δυστύχημα είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής πολικής της εν λόγω εταιρείας, υπό την ανοχή των κυβερνήσεων, και δεν αποτελεί στιγμιότυπο η «άτυχη» στιγμή. Άλλωστε είναι εμφανές στο μεταλλευτικό κλάδο (αλλά και γενικότερα) ότι τα μέτρα ασφαλείας πάνε περίπατο όταν το μετάλλευμα και η δουλειά πρέπει να βγει με κάθε κόστος, ακόμα κι αν το κόστος είναι μια ανθρώπινη ζωή. Η πολυεθνική IMERYS φέρει απόλυτη ευθύνη, καθώς ακολουθεί και αυτή την πάγια τακτική για αύξηση των ήδη υψηλών κερδών με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη συμπίεση του εργατικού κόστους μέσω της υπερεντατικοποίησης της εργασίας που αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση.

Ευθύνη έχει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που, συνεχίζοντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαμηνύει σε όλους τους τόνους τη στήριξή της για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας. Παίρνοντας της σκυτάλη και συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφώσει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την κάθε λογής εργοδοτική αυθαιρεσία, μεταξύ άλλων με την απουσία κάθε είδους ελέγχων, είτε ελέγχων ασφαλείας, είτε ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας για τις συνθήκες εργασίας. Με σειρά αντεργατικών νόμων σε συνέχεια της επιβολής και προώθησης της ελαστικής εντατικοποιημένης εργασίας έχουν απαξιώσει και υποβαθμίσει το ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και τα επιμέρους αρμόδια Τμήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων σε καμία περίπτωση, τόσο στο παρόν μεταλλείο, όσο και σε μια σειρά άλλων μεταλλείων, δεν έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης και διασφάλισης των κανονισμών και μέτρων για τη ασφαλή δραστηριότητα αλλά ουσιαστικά αποτελεί μια τυπική υπογραφή σε άλλη μια ''βιώσιμη ανάπτυξη'' στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του νεκρού εργαζόμενου.

Καταδικάζουμε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Απαιτούμε :

  • Τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών με εφαρμογή των προβλέψεων του κανονισμού μεταλλευτικών και λατομικών εργασιών και κάθε άλλης σχετικής νομοθεσίας και κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των εργαζομένων και των σωματείων.
  • Ενδυνάμωση της επιθεώρησης μεταλλείων, αύξηση των ελέγχων, αυστηροί νόμοι, κανονισμοί και ποινές στην εργοδοσία για τις παραβάσεις σε υγιεινή ασφάλεια.
  • Άμεση επίδοση ευθυνών στον εργοδότη για τα εργατικά ατυχήματα, κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τα εργατικά ατυχήματα που ρίχνει το βάρος στον εργαζόμενο.

Δε θα ανεχτούμε άλλο νεκρό!

Αριστερή Συσπείρωση
Τομέας Εργαζομένων
07 Οκτ 2022

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video