Δάφνη Κατσίμπα ΡηγοπούλουΗ Δάφνη Κατσίμπα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές απ’ τη μια παίζεται το ζήτημα της κυβέρνησης και της διαχείρισης της κρίσης και από την άλλη η θέση της λαϊκής πλειοψηφίας την επόμενη μέρα.

Όσον αφορά στο πρώτο, πρέπει να καταβαραθρωθεί η κυβέρνηση και η διαπλοκή της σαπίλας. Που δίνει ¨γην και ύδωρ¨ για την παραμονή στην ευρωζώνη και την απολυταρχία της Ε.Ε. Που πλειοδοτεί στην ανεργία ή τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εξαθλίωση, στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην κατάργηση  και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών (υγεία, παιδεία, νερό κ.ά) μέσα απ΄τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα μειοδοτεί στο ξεπούλημα των πάντων και υποθηκεύει ότι θα έχει απομείνει. Που καταργεί κάθε έννοια ελευθερίας και δημοκρατίας. Χρησιμοποιεί βία και τρομοκρατία και εγκολπώνει το φασισμό για να επιβάλει την πολιτική της.

Απ΄την άλλη, το μάσημα της  καραμέλας  ¨ας απαλλαγούμε απ΄αυτούς και βλέπουμε¨ και η ενδοτικότητα  στα  ¨διλήμματα¨ που χρησιμοποιεί η ηγεσία της, εν δυνάμει κυβέρνησης, αριστεράς, δεν αποτελεί μόνο ηττοπαθή στάση, αλλά προδιαθέτει σε μια μοιρολατρική αδράνεια και συναίνεση στο τι πρόκειται να ακολουθήσει. Με το πρόσχημα της ¨πάλης από τα μέσα¨, αποφεύγει τη ρήξη με την πολιτική της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, με την καπιταλιστική τάξη πραγμάτων. Επιλέγει την παραμονή στην ΕΕ και το Ευρώ, που σημαίνει αποδοχή του προτάγματος της ελεύθερης διακίνησης και του ελεύθερου ανταγωνισμού του κεφαλαίου και  που συνεπάγεται μια πολιτική ¨δεμένη¨ με χρέος, διαρκή μνημόνια και επιτήρηση όπου, η όποια παρέκκλιση από την ¨επιβεβλημένη¨ δημοσιονομική πολιτική τιμωρείται και οποιαδήποτε παραχώρηση είναι αδύνατη ή έχει αντισταθμιστικό κόστος. Επιδείνωση, δηλαδή και όχι βελτίωση της κατάστασης της ποδοπατημένης και λεηλατημένης λαϊκής πλειοψηφίας. Γι αυτό και είναι επιτακτικό πρόταγμα η έξοδος από ΕΕ και Ευρώ. Για τους ίδιους λόγους, η παραπομπή της εξόδου από την ΕΕ στο μέλλον της λαϊκής εξουσίας, αποτελεί αρνητική και διασπαστική στάση.

Ως προς το δεύτερο, τη θέση της λαϊκής πλειοψηφίας την επόμενη μέρα, το βέβαιο είναι ότι ούτε θα επιστραφούν τα λεηλατημένα ούτε καν θα δημιουργηθούν όροι σ΄αυτήν την προοπτική. Και οποιοδήποτε ¨φιλοδώρημα¨ της δοθεί, θα είναι τέτοιο και τόσο, όσο απαιτείται για να χειραγωγηθεί. 

Η μόνη αισιόδοξη προοπτική είναι η ενίσχυση της τάσης ανάπτυξης και χειραφέτησης κινημάτων και αναβάθμισης του ρόλου τους, ώστε να ξεκινήσουν με άλλον αέρα νέοι αγώνες για δικαιώματα, αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία.  Κινήματα των εργαζόμενων και των άνεργων, ντόπιων και μεταναστών, της νεολαίας και των συνταξιούχων, κινήματα κοινωνικά, αλληλεγγύης, αντιρατσιστικά, αντιφασιστικά, οικολογικά.

Ενίσχυση της πολιτικής επιλογής όσμωσης των κινημάτων σ΄ένα μαζικό μέτωπο με σαφή ταξικό προσανατολισμό, που θα αποτελεί ανάχωμα στο τσουνάμι των μνημονιακών μέτρων αλλά και θα συγκρούεται για την κατάκτηση και υπεράσπιση των εργασιακών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων της λαϊκής πλειοψηφίας.

Ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημαίνει  ενίσχυση εκείνης της αριστεράς που, απέναντι στον καπιταλιστικό ευρωμονόδρομο  της δουλείας και της λεηλασίας, ακολουθεί τον αντικαπιταλιστικό δρόμο, της εθνικής και πολιτικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Που απέναντι στη λογική της υποταγής προτάσσει την ανάγκη εξέγερσης. Που απέναντι στην πολιτική αδράνειας, χειραγώγησης ή διάσπασης των κινημάτων, επιλέγει την πολιτική ανάπτυξης και χειραφέτησης των κινημάτων και όσμωσής τους σε συγκρουσιακό  μέτωπο. Που απέναντι στη λογική της διαχείρισης και συνδιαλλαγής επιλέγει την πολιτική της σύγκρουσης, για διαγραφή του χρέους και κατάργηση των μνημονίων, με έξοδο από ΕΕ και Ευρώ, για πραγματική πολιτική κι όχι μόνο κυβερνητική, ανατροπή.

Δημοσιεύτηκε στο "ΠΡΙΝ"

Η Δ. Κατσίμπα - Ρηγοπούλου είναι γιατρός Ακτινολόγος στο ΕΣΥ. Γεννήθηκε στην Ερατεινή Φωκίδας, σπούδασε και μένει στη Θεσσαλονίκη. Συνδικαλίστρια στο χώρο της Υγείας, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, με δραστηριότητα σε κινήματα κοινωνικά και αλληλεγγύης.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video