Στο "Βήμα Διαλόγου" φιλοξενούνται τοποθετήσεις και απόψεις συντρόφων, χρήσιμες για  τον προβληματισμό και την προώθηση του διαλόγου εντός της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Οι τοποθετήσεις αυτές, δεν εκφράζουν την οργάνωση, αλλά τους συντάκτες.

papadakissτου Κώστα Παπαδάκη 

Και ξαφνικά παρήχθη η είδηση της ημέρας. «Εκπρόσωπος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., επικεφαλής των εξεγερμένων στην πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής». Έτσι γράφουν τα μισά Μέσα. Τα άλλα μισά γράφουν «Η εκπρόσωπος της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις».

Η κίτρινη προπαγάνδα δεν έχει ακόμα αποκτήσει ενιαία γραμμή αν τελικά η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και το κατονομαζόμενο πρόσωπο ηγείται ή κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις των εξεγερμένων. Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο.

Read more...

cubaΤου Σπύρου Κοντομάρη

Κάθε μέρα και κάθε ώρα που περνάει χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη γη πέφτουν νεκροί από μια πρωτοφανώς μεταδοτική νόσο χωρίς γνωστό φάρμακο ή εμβόλιο. Όσο άγνωστη είναι η θεραπεία του Covid_19, άλλο τόσο γνωστή είναι η αιτία που τoν προκάλεσε. Είναι μια ακόμα νόσος που οφείλεται στην αχόρταγη καπιταλιστική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη, την αποψίλωση τεράστιων παρθένων εκτάσεων γης, την βίαιη κτηνοτροφική και αγροτική εκβιομηχάνιση με γενετικές μεταλλάξεις και βιοτεχνολογικά μέσα. Το κεφάλαιο δεν κάνει δεύτερες σκέψεις μπροστά στην επέκταση της κερδοφορίας του, δεν λογαριάζει τις συνέπειες για το κλίμα, το περιβάλλον, τη φυσική αλυσίδα, τους ωκεανούς, τις ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζει κυνικά την ανάδυση νέων τοξικότερων και μεταλλασσόμενων ιών, όπως ο covi_19, σαν αποδεκτό ρίσκο των δραστηριοτήτων του. Το κεφάλαιο έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και εάν δεν το εμποδίσουμε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει αλλεπάλληλες, ανεπανόρθωτες και μεγαλύτερες τραγωδίες στο μέλλον.

Read more...

Επιμέλεια: Άννα - Μαρία Κατσιμένη

Είναι γεγονός πως η εξάπλωση του νέου ιού έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερη κατάσταση παγκοσμίως. Σε εγχώριο επίπεδο, η κυβέρνηση ΝΔ έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή όπως ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας ήδη από την αρχή της θητείας της: με άγρια επίθεση στον κόσμο της εργασίας, ενίσχυση της εργοδοσίας, υποστήριξη των συμφερόντων των ιδιωτικών μονάδων υγείας και υποβάθμιση των δημόσιων, όπου «άοπλοι» αφήνονται στην πρώτη γραμμή ιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, και φυσικά με ασφυκτική συρρίκνωση των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Αστυνομικό κράτος και άκρατος οικονομικός νεοφιλελευθερισμός φαίνεται να συνιστά τη «μαγική συνταγή» όχι μόνο της υπάρχουσας κυβέρνησης αλλά του νεοφιλελεύθερου κράτους των τελευταίων χρόνων, το οποίο θα λέγαμε πως φαίνεται να έχει διαγράψει μονοκονδυλιά την παλιά αστική συνταγματική νομιμότητα, συστηματοποιώντας μια κατάσταση εξαίρεσης.

Read more...

Της Δάφνης Κατσίμπα, προέδρου της ΕΝΙΘ

Είναι ΜΕΓΑ ΘΡΑΣΟΣ να λένε ο ΠΙΣ και οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων ότι το ΕΣΥ δεν θα αντέξει, όταν είναι συνένοχοι για την κατάντια του και τις μεθοδεύσεις για τη διάλυσή του.

Δεν είναι αυτοί που, σαν λαγοί της κυβέρνησης, έκαναν προτάσεις που οδηγούν σε παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και στην ιδιωτικοποίησή του, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να διαμελίσουν τη σάρκα του;

Δεν είναι αυτοί που έφεραν τα ΜΑΤ όταν γιατροί -μέλη τους- προσπάθησαν να παρέμβουν στη συνέλευση και να υπερασπιστούν το δημόσιο σύστημα υγείας;

Read more...

im-afraid-you-have-capitalism-24535626Γράφει ο Σπύρος Κοντομάρης

20 Σεπτέμβρη Ημέρα Δράσης ενάντια στην δολοφονική καταστροφή του Πλανήτη
από το Κεφάλαιο τις Πολυεθνικές και τις Κυβερνήσεις τους

 

Μελετώντας τη μέση Θερμοκρασία του Πλανήτη σε μια περίοδο από το 1880 ως το 2019, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα 20 πιο θερμά έτη εντοπίζονται στην τελευταία 22ετία, και επιπλέον ότι αυτό έχει προκαλέσει μια μέση αύξηση στη Θερμοκρασία της Γης κατά 1,5 Βαθμούς Κελσίου, συγκρινόμενη με την προ-βιομηχανική περίοδο. Ωστόσο, το κρίσιμο κατώφλι έχει εκτιμηθεί στην αποφυγή της αύξησης κατά 2 βαθμούς Κελσίου, όριο κατά το οποίο αναμένονται εξαιρετικά οξείες περιβαλλοντικές μεταβολές, αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά επιπλέον 10 cm, διπλασιασμός ή τριπλασιασμός των ειδών που τείνουν υπό εξαφάνιση κ.α.

Read more...

Γράφει ο Σπύρος Κοντομάρης

Στη γραμμή κλιμάκωσης της έντασης και της τυφλής καταστολής απέναντι στους κατοίκους επιμένει για τέταρτο μήνα η Κυβέρνηση στη Λευκίμμη, με προφανή πλέον πολιτική σκοπιμότητα.

Η συνεχιζόμενη και προκλητική παρουσία των ΜΑΤ σε συνδυασμό με τα εξοργιστικά ψέματα και τις παρανομίες της Δημοτικής αρχής, πυροδοτούν συνεχώς νέους γύρους «πολεμικών» αναμετρήσεων και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για μια ορθολογική συζήτηση και λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Read more...

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video