60333573 380357186153804 8746976579369828352 nΤης Κόλλια Γωγως* 

Από τη γενιά μαθητών που στο ξέσπασμα της κρίσης διδάσκονταν στα σχολικά θρανία για την Ευρώπη των λαών, 10 χρόνια μετά, στη γενιά των (αδιόριστων) εκπαιδευτικών που καλούνται να διδάξουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση της οικονομικής αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας...

Μέσα σ' αυτή τη δεκαετία η βιτρίνα της Ευρώπης των λαών έσπασε.


Αυτό που βαφτίζουν «οικονομική αλληλεγγύη» στην πραγματικότητα είναι η μνημονιακή πολιτική. Πρόκειται για αυτή την πολιτική που εξάντλησε τα λαϊκά στρώματα, τα εξώθησε στη φτώχεια και την ανέχεια, ξεπούλησε και ιδιωτικοποίησε το δημόσιο πλούτο και υποθήκευσε για δεκαετίες το μέλλον του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.
Αυτό που βαφτίζουν «ισότητα» είναι το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης, μισθολογική διάκριση των νέων εργαζομένων με πρόφαση την ηλικία τους, εντατική και θανατηφόρα εκμετάλλευση που κατατρώει χιλιάδες νέους όσο παλεύουν με την επιβίωση.
Αυτό που βαφτίζουν «δικαιοσύνη» είναι οι διώξεις εκατοντάδων απεργών, συνδικαλιστών, φοιτητών, μαθητών, αγωνιστών, ολόκληρων τοπικών κοινωνικών που στα χρόνια των μνημονίων σήκωσαν τη γροθιά τους μπλοκάροντας το μακρύ χέρι της ευρωπαϊκής πολιτικής στους χώρους εργασίας, στην εκπαίδευση και τον πλούτο του λαού.
Αυτό που βαφτίζουν «ειρήνη» είναι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πολεμικές συρράξεις, παραχώρηση ύδατος, γης και δόξας στους δολοφόνους των λαών και το ΝΑΤΟ, προσφυγες πνιγμένοι στο Αιγαίο ή μαντρωμένοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταπάτηση του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεσή τους.
Αυτό που βαφτίζουν «δημοκρατία» είναι ο φασισμός που αναδύθηκε μέσα στην κρίση για να μας πείσει πως το δικό μας εθνικό συμφέρον είναι να φουσκώνει η τσέπη του εργοδότη, της επιχείρησης, του κεφαλαίου και ψάχνει τον αίτιο την ανεργίας και της φτώχειας στον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον αγωνιστή.
Μέσα σ' αυτή τη δεκαετία κατέρρευσαν οι αυταπάτες της Ευρώπης των λαών. Βαδίσαμε πιστευοντας στους αγώνες του λαού που δε βάφτισε τα τέρατα για αγγέλους, που είπε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Είδαμε την οικονομική αλληλεγγύη να παίρνει σάρκα και οστά μέσα στις μεγάλες απεργίες εργατών. Δώσαμε μάχες μέσα στους χώρους δουλειάς υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα σε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Σταθήκαμε αλλέγγυοι στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας. Αναγνωρίσαμε στο πρόσωπο του μετανάστη τον εργάτη και όχι τον εχθρό. Είδαμε στο πρόσωπο του φασίστα τον δολοφόνο και όχι το εθνικό καλό.
Λέμε ΟΧΙ ξανά και ξανά ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Ανοίγουμε το δικό μας δρόμο με πείσμα και καθημερινή μάχη, αφήνοντας στην άκρη την ανοχή και τη μιζέρια. Δεν αποθέτουμε τις ελπίδες και το μέλλον της σε σωτήρες, αλλά στις φωνές που ενώνονται για να πουν το σύνθημα «Η Ε.Ε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ», στα χέρια που υψώνονται και στα βήματα που συντονισμένα κατατρέχουν το σάπιο ιδεολόγημα της Ενωμένη Ευρώπης.
Στις 26 Μάη η ψήφος μας έχει τη σημασία της ανταρσίας και δεν ξεπουλιέται, δε χαρίζεται. Συνεχίζουμε τους αγώνες ενάντια στην ευρωπαική πολιτική, παλεύουμε για έξοδο και ρήξη με την Ε.Ε. Στηρίζουμε την αντικαπιταλιστική αριστερά. Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Η Κόλλια Γωγω ειναι φιλόλογος, εργαζόμενη στον κλάδο του επισιτισμού και υποψήφια Ευρωβουλευτής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video