Η Αριστερή Συσπείρωση χαιρετίζει την αθώωση των 16 συλληφθέντων αγωνιστών φοιτητών της 17ης Νοέμβρη 2012 στη Θεσσαλονίκη, μετά την παραβίαση του Ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς και τους εκατοντάδες αλληλέγγυους που βρέθηκαν στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Το κίνημα και ο αγωνιζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις κρατικές μεθοδεύσεις ποινικοποίησης των αγώνων του και δήλωσε έμπρακτα πως θα περιφρουρεί τα κεκτημένα του και θα υπερασπίζεται τους συλληφθέντες του, απέναντι (και) σε κάθε δικαστική και εισαγγελική αρχή. Οι ψευδομαρτυρίες των αστυνομικών - μαρτύρων κατηγορίας κατέρρευσαν μέσα από τις πολλαπλές τους αντιφάσεις, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ασφάλειας και των κρατικών μηχανισμών να τους δασκαλέψουν ώστε «να τα πούνε σωστά».

 

41 Νοέμβρηδες μετά, οι κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη σκιάστηκαν ξανά από τις προκλήσεις της αστυνομίας, τον ξυλοδαρμό δεκάδων συναγωνιστών μας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις και τις απειλές για παραβίαση του ασύλου, για μια ακόμα φορά. Οι κινητοποιούμενες μάζες, ξεκινώντας από την αντιπαράθεση με τον αυταρχισμό του Φορτσάκη, επανέφεραν στο κεντρικό πολιτικό προσκήνιο το ζήτημα του ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών και έπιασαν το κόκκινο νήμα της νεολαιίστικης αντιιμπεριαλιστικής εξέγερσης του '73. Ο αγώνας ενάντια στην αυταρχικοποίηση του κράτους, την τρομοκράτηση αγωνιστών και την καταστολή μπολιάζεται με την αντίσταση στις αστυνομικές επιθέσεις των διαδηλώσεων της 6ης Δεκέμβρη, τον ηρωικό αγώνα και τη νίκη του Ν. Ρωμανού, δείχνοντας πως ούτε η κυβέρνηση είναι άτρωτη, ούτε όπως μας λένε, οι αγώνες δεν βγάζουν πουθενά.

 

Το άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν καταργείται ούτε με νόμους, ούτε με τις μπότες των ΜΑΤ που τολμούν να το καταπατούν!

 

Η φετινή επιστροφή της πορείας του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του ασύλου δείχνει πως η τρομοκρατία πραγματικά θα σπάσει μόνο στο δρόμο και μόνο μέσα από το κίνημα. Προφανώς κανένας δεν περιμένει να βρει την ηθική και πολιτική δικαίωση του ασύλου και της ίδιας της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη μέσα από ένα δικαστήριο. Το άσυλο νοηματοδοτείται και διαρκώς αποτελεί διακύβευμα που διασφαλίζεται μόνο μέσα από τη μαζική ενεργοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων, τις ριζοσπαστικές πρακτικές αμφισβήτησης των κόκκινων ζωνών που θέτει το κράτος, μέσα από το μαζικό λαϊκό κίνημα. Το Πολυτεχνείο δεν ήταν μια αόριστη «γιορτή της δημοκρατίας». Ήταν και συνεχίζει να είναι η δικαίωση του αγώνα ενάντια στις πιο αντιδραστικές πολιτικές, το πολιτικό κεκτημένο και όπλο των αγωνιζόμενων μπλοκ, η υλική απόδειξη πως ο μόνος που μπορεί να πετύχει νίκες για τον εαυτό του είναι ο ίδιος ο λαός, χωρίς χορηγούς και διαμεσολαβητές.

 

Δεν θα αφήσουμε σε καμιά κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τα δημοκρατικά μας δικαιώματα στα πολιτικά της επιτελεία. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, τα σωματεία και τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς πρέπει να σηκώσουν το γάντι του αγώνα, χωρίς να συμβιβαστούν με εξαγγελίες για «εκδημοκρατισμό» της αστυνομίας και παραπετάσματα δημοκρατικών ελευθεριών. Όπως στο Πολυτεχνείο του '73 μπόρεσε ο λαός να κατοχυρώσει με το αίμα του την ελευθερία του, έτσι και σήμερα μπορεί και θα το ξανακάνει απέναντι σε αυτούς που του μαυρίζουν το μέλλον του και μετατρέπουν την ζωή του σε ένα κάτεργο εκμετάλλευσης για τα συμφέροντα των λίγων!

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

Αριστερή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video