Την Τρίτη 28/9 φοιτητές της Θεσσαλονίκης, δέχτηκαν οργανωμένη επίθεση από φασίστες την ώρα που πραγματοποιούσαν αντιφασιστική κινητοποίηση γύρω από το ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, συμφωνα με τις αποφάσεις των Φοιτητικών τους Συλλόγων. Φορώντας κουκούλες και χρησιμοποιώντας λοστούς και φωτοβολίδες η ομάδα των φασιστών επιτέθηκε σε μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων, τραυματίζοντας αρκετούς φοιτητές.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα κουκουλοφόρων που χτύπησαν τους φοιτητές, να χαιρετούν ναζιστικά βγαίνοντας από το προαύλιο του σχολείου. Αυτή η εικόνα δεν έχει καμία σχεση με τους μαθητες και το μαθητικό κίνημα!

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση, είναι ξεκάθαρο ότι η μάχη απέναντι στο φασισμό όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά χρειάζεται να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Τα νεοναζιστικά μορφώματα που προσπαθουν να επανεμφανιστουν το τελευταίο διάστημα, πίσω από τα οποία βρίσκονται και ηγετικά στελέχη της Χ.Α., προσπαθούν να βρουν χώρο σε εργατικές γειτονιές και σε σχολεία για να αρθρώσουν λόγο και να χτυπήσουν τη δυνατότητα λαού και νεολαίας να παλεύουν ενωμένοι απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι στοχεύουν στην τρομοκράτηση μαθητών και φοιτητών, που όλο το προηγούμενο διάστημα ύψωσαν ανάστημα με μαζικές κινητοποιήσεις απέναντι στα νομοσχέδια του υπουργείου παιδείας, και σήμερα καλούνται να δώσουν μια κοινή απάντηση.

Μάλιστα, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος της Χρυσής Αυγής υποστηρίζοντας τη σημερινή οργανωμένη επίθεση απέναντι σε Φοιτητικούς Συλλόγους, είναι ενδεικτική για το ποιος υποκινεί πραγματικά και ποιος επιδοκιμάζει αυτές τις επιθέσεις. Οι χρυσαυγίτες, ακόμα και μέσα από τη φυλακή, προσπαθούν να δηλητηριάσουν την νεολαία με τη φασιστική τους ρητορεία, επιστρατεύοντας μέχρι και μαθητές για να επιτεθούν σε όσους κινητοποιούνται ενάντια στις πολιτικές που τσακίζουν την προοπτική της νεολαίας.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαπολύει την πιο σκληρή επίθεση στη νεολαία και στους εργαζόμενους, χτυπώντας κεκτημένα αιώνων, οι φασιστικές και περιθωριακές ομάδες που κάνουν την εμφάνιση τους σε γειτονιές και σχολεία έρχονται να παίξουν ρόλο στηρίγματος σε αυτές τις πολιτικές. Από τη μία, στοχεύουν να διαλύσουν την ενιαία έκφραση της νεολαίας απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια της ΝΔ που πετάξαν χιλιάδες μαθητές εκτός πανεπιστημίων και προετοιμάζουν πανεπιστημιακή αστυνομία και πειθαρχικά για τους υπόλοιπους, και από την άλλη έρχονται να χύσουν το δηλητήριο του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του φασισμού.

Η κυβέρνηση από μεριάς της, θρέφει τα εθνικιστικά και περιθωριακά ακροατήρια μέσα από τις πολιτικές επιλογές που παίρνει (υπουργοποίηση όλων των ακροδεξιών στελεχών του ΛΑΟΣ, ρατσιστική ρητορεία στελεχών της, στοχοποίηση νηπίων παιδιών μεταναστών και δημοσίευση λίστας με τα ονόματα τους κ.ά.).

Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη το αντιφασιστικό, χέρι - χέρι με το εργατικό και φοιτητικό κίνημα να ξαναβγούν δυναμικά στο προσκήνιο και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση.

Η απάντηση στην προσπάθεια του φασισμού να ξαναβρεί χώρο σε γειτονιές, σχολεία και σχολές πρέπει να είναι άμεση και μαζική. Δίνουμε καθημερινό αγώνα για να απομονωθούν αυτές οι ομάδες και φωνές από κάθε χώρο που ζει και αναπνέει η νεολαία μέσα από τους συλλογικούς φορείς, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τα Σωματεία.

Να δοθεί μαζικά και πλατιά ένα ηχηρό μήνυμα απομόνωσης του φασισμού από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Οι φασίστες και οι εθνικιστές δεν εχουν θεση στα σχολεία, τις σχολες και τις γειτονιές μας, τους στέλνουμε εκεί όπου ανήκουν, στον απόπατο της ιστορίας!

Όλοι στην αντιφασιστική συγκέντρωση που καλούν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 29/9 στις 6.30μμ στην πλατεία Τερψιθέας

 

Αριστερή Συσπείρωση
Οργάνωση Θεσσαλονίκης
28 Σεπ 2021

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video