Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε την συνδιάσκεψή σας η οποία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία με ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις για το λαϊκό και εργατικό κίνημα και για τις δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς.

Λίγο μόλις καιρό μετά τις πρόσφατες εκλογές, και την συντριπτική ήττα των κυρίαρχων πολιτικών εκφραστών της μνημονιακής πολιτικής μετά από μία πενταετή κόλαση για τον λαό και τους εργαζομένους, οι ελπίδες που εντέχνως καλλιεργήθηκαν προεκλογικά από την τωρινή κυβέρνηση σε ευρύτερα κομμάτια του λαού, δείχνουν να καταρρέουν υπό τις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών.

Η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των συνεχιζόμενων εκπτώσεων στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως η πεποίθηση για αμφισβήτηση της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής στα πλαίσια της Ε.Ε. και της ευρωζώνης αποδείχθηκε αδύνατη. Ειδικά από τη στιγμή που η πρώτη και σημαντικότατη υποχώρηση ήταν η αποδοχή του χρέους ως βιώσιμου και νόμιμου, με παράλληλη δέσμευση πλήρους αποπληρωμής του (σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Α. Τσίπρα), ήταν μαθηματικά βέβαιο πως η συνέχεια του δρόμου της κυβερνητικής πολιτικής θα οδηγούσε σε σταδιακή αναγνώριση και των υπολοίπων μνημονιακών δεσμεύσεων, από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, μέχρι και την επιτήρηση της ασκούμενης πολιτικής από τους δανειστές (και ας μετονομάστηκαν από τρόικα σε θεσμούς).

Το σύνολο των εξαγγελιών της προεκλογικής περιόδου, που ούτως ή άλλως αφορούσαν ψίχουλα προς τα λαϊκά στρώματα συγκριτικά με το μέγεθος της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής των τελευταίων ετών, εξανεμίστηκε στο όνομα της διαπραγμάτευσης και του «έντιμου συμβιβασμού»: Η επαναφορά του κατώτατου μισθού παραπέμφθηκε στις καλένδες, ενώ αντίστοιχα υπήρξε σαφής δέσμευση για μεταρρύθμιση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα και στην διασφάλιση των μηδενικών αυξήσεων.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις προς τον λαό και τους εργαζομένους, μετατράπηκαν σε «πιθανές» νέες φορολογικές επιδρομές «αν κριθεί αναγκαίο», ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να υπάρχει χωρίς καμία σαφή δέσμευση κατάργησής του στο άμεσο μέλλον (ίσως να μετονομαστεί κι' αυτός) ενώ μάλιστα η νέα κυβέρνηση ζητά να πληρώσουν τον ληστρικό φόρο ακόμα και «αυτοί που δεν έχουν!», και φυσικά καμία κουβέντα δεν έχει γίνει για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου παρά μόνο γενικολογίες περί πάταξης της φοροδιαφυγής.

Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μέσα σε μία νύχτα έγινε δέσμευση για συνέχιση τους. Το ΤΑΙΠΕΔ αντί να καταργηθεί, μεταμορφώθηκε σε υπεροργανισμό για την «αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου».

Η πλήρης και χωρίς αστερίσκους προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, πλέον αποτελεί «σημείο διαβούλευσης με τους εταίρους» με στόχο να «μην θιχτούν τα συμφέροντα του τραπεζικού συστήματος».

Η επαναπρόσληψη των καθαριστριών και των υπολοίπων απολυμένων του δημοσίου καθώς και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ μετατίθενται συνεχώς, παρά τις βεβαιώσεις για άμεση αποκατάσταση τους προεκλογικά.

Η κατάργηση των ΜΑΤ και ο αφοπλισμός της αστυνομίας, ακολούθησαν και αυτά τον δρόμο του «ρεαλισμού» και πλέον αυτό για το οποίο πασχίζει η κυβέρνηση είναι η «συμφιλίωση της αστυνομίας με την κοινωνία». Τα πρώτα δείγματα αυτής της «συμφιλίωσης» με την νέα κυβέρνηση, τα είδαμε με τις νέες δολοφονίες μεταναστών, τα είδαμε στην Αμυγδαλέζα με την επίθεση των ΜΑΤ εναντίων των διαδηλωτών αλλά και στα Τρίκαλα όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε διαμαρτυρόμενους ενάντια στους πλειστηριασμούς!

Η κατάργηση των φασιστικών κέντρων κράτησης μεταναστών έχει μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι το οποίο παίζεται στις πλάτες της αξιοπρέπειας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων.

Το δικαστικό παρακράτος είναι έτοιμο να αποφυλακίσει τους φασίστες της Χ.Α. την ίδια ώρα που η νέα πρόεδρος της βουλής τους αναβαθμίζει σε ρυθμιστικό παράγοντα λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ ο φασισμός καραδοκεί σε πλήρη συνέργεια με το πολιτικό προσωπικό των προηγούμενων κυβερνήσεων και τα στηρίγματά του (κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί, παπαγαλάκια των ΜΜΕ) καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί τις ακροβασίες της νέας κυβέρνησης και να παρουσιαστεί ως η μόνη λύση για τον λαό.

Αυτή την ώρα, λοιπόν, είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ οι δυνάμεις και οι οργανώσεις της επαναστατικής αριστεράς να δώσουν το σύνολο των δυνάμεων τους, σε μία στιγμή ιστορικής ευθύνης που δεν χωράει αναμονή και αναθέσεις. Το πλατύ εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε εκατοντάδες χώρους εργασίας, ο αντιφασιστικός και αντιρατσιστικός αγώνας, αποτελούν τα μόνο όπλα του λαού για να χαράξει έναν άλλο δρόμο πέρα από χρέος, ευρώ και μνημόνια.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και κυρίαρχα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν μπροστά τους έναν πολύ σημαντικό και δύσκολο δρόμο μαζί με τον λαό και την νεολαία, για να αναδείξουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια φιλολαϊκού δρόμου μέσα στο € και την ευρωζώνη.

Σε αυτόν τον δρόμο της σύγκρουσης έχουμε όλοι την υποχρέωση να βάλουμε το λιθαράκι μας με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς υποχωρήσεις «ρεαλισμού» στην πολιτική κατεύθυνση αλλά και χωρίς εμμονές στη μετωπική πολιτική.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην συνδιάσκεψή σας με την ελπίδα και την πεποίθηση πως και αυτή θα συνεχίσει την χρήσιμη και ουσιαστική συμβολή σας στην οικοδόμηση του συλλογικού μας δρόμου.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

 

Αριστερή Συσπείρωση
06/03/2015

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video