Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης για τα 46 χρόνια από την Εξέγερση του Νοέμβρη

Ο άγριος σπόρος του Πολυτεχνείου οργωμένος στο μετεμφυλιακό κράτος και στη χαμένη άνοιξη των Ιουλιανών, όχι μόνο δε ξεριζώθηκε, αλλά καταφέρνει να ανθίζει και 46 χρόνια μετά να καρπίζει αγώνες, αντίσταση και προοπτική για μια καλύτερη, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η εξέγερση του Νοέμβρη συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, συνεχίζει να τρομάζει στο κατεστημένο, συνεχίζει να προκαλεί εφιάλτες στα πολιτικά επιτελεία των Κυβερνήσεων. Ο Νοέμβρης συνεχίζει να ενοχλεί, για αυτό και ο Νοέμβρης συνεχίζει να χτυπιέται ιδεολογικά και κατασταλτικά.

46 χρόνια μετά η κοινωνική και η πολιτική κατάσταση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον Κόσμο διατηρεί τις ίδιες ματωμένες αναλογίες.
Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή ξεκληρίζουν εκατομμύρια ανθρώπους, σκοτώνουν αμάχους, αποσταθεροποιούν Κυβερνήσεις. Οι ίδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολυεθνικές που με τον πόλεμο των 6 ημερών προκάλεσαν την πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση, και οι ίδιοι ιμπεριαλιστικοί παίκτες συγκρούονται δίχως τέλος με στόχο τον έλεγχο την ανατολικής Μεσογείου. ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ αποτελούν εχθρό για την ειρήνη και την αδελφοσύνη των λαών, και με την πολιτική τους λεηλατούν και καταστρέφουν ολόκληρες κοινωνίες αναγκάζοντας τους λαούς να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Η Συρία αποτελεί ντροπή για όλο τον «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο. Έξι διαφορετικά κράτη διατηρούν στρατεύματα εντός της συριακής επικρατείας αλλάζοντας με μεγάλη ταχύτητα στρατόπεδο ανάμεσα στον Άσαντ, τους Κούρδους, τη συριακή αντιπολίτευση, τον ISIS.

Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διεξάγονται και στη Λατινική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ επιμένουν να μετατρέψουν σε Μέκκα του φασιστικού νεοφιλελευθερισμού αλλά και εκεί οι λαοί έχουν διαφορετική γνώμη. Το Πραξικόπημα στην Βολιβία , το απροσχημάτιστο πραξικόπημα στην πετρελαιοπαραγωγό Βενεζουέλα που απέτυχε για μια ακόμη φορά, ενώ στη Χιλή την πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εξόρυξη χαλκού, οι αμερικανικές πολυεθνικές και οι κυβερνητικοί τους υπάλληλοι τσακίζονται από εκατομμύρια διαδηλωτές σε μια συγκλονιστική και με παγκόσμια επιρροή εξέγερση.

Οι πολιτικές αναλογίες τηρούνται σχεδόν αναλλοίωτες και στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς η άνοδος της ΝΔ στην Κυβέρνηση έφερε σε θέσεις βουλευτών και υπουργών φανατικούς υποστηρικτές και νοσταλγούς της Χούντας που ανέτρεψε το Πολυτεχνείο. Το ίδιο ακροδεξιό σκυλολόι βασανιστών της ΕΑΤ-ΕΣΑ, παπάδων και επιχειρηματιών πρωταγωνιστεί και σήμερα στα πολιτικά πράγματα. Αρχιμαφιόζοι ναρκέμποροι καναλάρχες πρόεδροι ομάδων βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης ασυλίας την ίδια στιγμή που μάρτυρες πεθαίνουν στη φυλακή και τα μισά ΜΜΕ δεν προβαίνουν καν σε κάποια αναφορά. Τηλεμαϊντανοί, πωλητές βιβλίων για εξωγήινους και αλοιφές που θεραπεύουν την καράφλα με την ευλογία του Ιησού Χριστού συνθέτουν την κυβερνητική πλειοψηφία και εκφράζουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

Την ώρα που τα ναζιστικά τάγματα εφόδου οδεύουν προς την φυλακή, το δηλητήριο που χύνουν στελέχη της ΝΔ και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, οδηγούν σε δεκάδες ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές εναντίον προσφύγων, μεταναστών, ακόμα και εναντίον μικρών μαθητών που προσπαθούν να παρακολουθήσουν το ελληνικό σχολείο.

Βασική γραμμή της Κυβέρνησης παραμένει η ανάπτυξη ενός φασιστικού και ρατσιστικού κλίματος το οποίο δεν θα επιτρέπει να φανεί η άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση που περνά κάτω από τα κηρύγματα μίσους εναντίον των Μεταναστών. Μια επίθεση που αποσκοπεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, ασφάλισης, της παιδείας, του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των συγκοινωνιών και ολόκληρου του δημόσιου πλούτου.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, «όλα ιδιωτικά και όλοι εν δυνάμει απολυμένοι», κινείται και η ατζέντα της Κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στα σχέδια για το νέο Πανεπιστήμιο. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο Οργουελικής Έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας βγαλμένο από τα πιο άρρωστα μυαλά της σχολής του Σικάγο. Καθηγητές παιδονόμοι επιτηρούν τους φοιτητές να μην χάσουνε κάποια παράδοση και να ασχολούνται μόνο με τα μαθήματά τους, μαθητευόμενοι απλήρωτοι κωπηλάτες στη γαλέρα της καπιταλιστικής επιχείρησης.

Σε ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο, αποστειρωμένο από την κοινωνική πραγματικότητα και με τους φοιτητές υπάκουους αποδέκτες της καθηγητικής αυθεντίας και μελλοντικούς πειθαρχημένους εργαζόμενους αποσκοπεί και η εφαρμογή του δόγματος Νόμος και Τάξη, που περιλαμβάνει κατάργηση του Ασύλου φακέλωμα συνδικάτων, απαγόρευση της προκήρυξης απεργίας.

Την ώρα που βιομηχανικοί εργάτες πέφτουν νεκροί πάνω στο μεροκάματο, που δεκάδες ντελιβεράδες έχουνε αφήσει την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο και που οι μισθοί πείνας οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε αναγκαστική μετανάστευση, το Κράτος και η Κυβέρνηση εντείνουν τις προετοιμασίες τους περιμένοντας μια μεγάλη εργατική και νεολαιίστικη εξέγερση που όπως φαίνεται μοιάζει αναπόφευκτη. Αφού εξάντλησαν τα περιθώρια ενσωμάτωσης και παροπλισμού του κινήματος μέσα από τη φάρσα της Κυβέρνησης της Αριστεράς και τους κλόουν του Τσίπρα, τώρα παίρνουν θέση απέναντι στην επόμενη μεγάλη κοινωνική αναμέτρηση.

Το Πολυτεχνείο του 2019, ο τριήμερος εορτασμός στο ιστορικό κτήριο της Πατησίων και η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία πρέπει να αποτελέσουν βήμα, έναυσμα, αφορμή για τη δική μας πολιτική αντεπίθεση, για την αντεπίθεση της Γης των κολασμένων απέναντι στους δυνάστες τους.

Ολοι Στον Τριήμερο Εορτασμό
Όλοι στην Παλλαϊκή Αντιιμπεριαλιστική Πορεία στις 17/11
Αθήνα, συγκέντρωση πλ. Κλαυθμώνος, 14.30
Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση Πολυτεχνείο ΑΠΘ, 18.00

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video