vrysi-neroΗ κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο-σκούπα με το οποίο προωθείται η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νομοσχέδιο προβλέπει την μετατροπή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των υπηρεσιών νερού (ύδρευσης και αποχέτευσης) και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Μία ρυθμιστική αρχή, τα μέλη της οποίας διαθέτουν κατ' επίφαση τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας αλλά στην ουσία διορίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο, και η οποία απέτυχε παταγωδώς να ρυθμίσει την τιμή της ενέργειας εκτοξεύοντάς την στα ύψη, θα έρθει τώρα να ελέγξει και να εποπτεύσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά του νερού. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: τι ακριβώς έρχεται να ρυθμίσει τη στιγμή που δεν έχει απελευθερωθεί η αγορά του νερού, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και να εποπτεύεται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση;
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της εν λόγω ρυθμιστικής αρχής δεν αποτελεί παρά μία συντονισμένη προσπάθεια για να προωθηθεί το σχέδιο των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και να εμπορευματοποιήσουν ένα ακόμη κοινωνικό αγαθό. Έτσι, η κυβέρνηση μεθοδεύει την άρση των προστατευτικών διατάξεων για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του νερού ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι «επενδύσεις» με κάθε τρόπο: είτε με ξεπούλημα δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την όλο και πιο μεγάλη ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην παροχή υπηρεσιών,. Με το επίμαχο νομοσχέδιο το κράτος απαλλάσσεται από το ρόλο του, ως κύριου εποπτικού φορέα και βασικού εγγυητή παροχής των κοινωνικών αγαθών στους πολίτες του, παραδίδοντας ένα κρίσιμο για τη δημόσια υγιεινή τομέα, την άσκηση δηλαδή υδατικής πολιτικής (κοστολόγηση, τιμολόγηση, ύδρευση, αποχέτευση) στην ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη επιχειρηματική δράση.
Όπου το νερό έγινε εμπόρευμα και αφέθηκε έρμαιο στα αγοραία επιχειρηματικά συμφέροντα και στον ελεύθερο ανταγωνισμό μπροστά στο κέρδος, οι συνέπειες για τον λαό ήταν καταστροφικές. Τα πρώτα δείγματα γραφής έρχονται ήδη από τη δεκαετία του '80, όταν το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα έκανε το ντεμπούτο του σε Χιλή και Ηνωμένο Βασίλειο. Επιθετικές τιμολογιακές πολιτικές, υποβάθμιση των δικτύων διανομής, περιβαλλοντικές μολύνσεις, υποβάθμιση των διαδικασιών διύλισης, καθαρισμού και ελέγχου, που αποτελούν και ένα από τα μεγαλύτερα κόστη.
Ιδιωτικοποίηση του νερού σημαίνει ότι τα μέτρα υγιεινής, ποιότητας, ασφάλειας και η προστασία της δημόσια υγείας εξανεμίζονται για να αυξηθούν κατακόρυφα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει υπερτιμολόγηση του νερού και καταλήστευση του εργατολαϊκού εισοδήματος. Σημαίνει ότι οποιαδήποτε εναπομείνασα όψη του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας πάει περίπατο. Η πρόσβαση των λαϊκών νοικοκυριών σε βασικά κοινωνικά αγαθά θα βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάσουν να αποκλείσουν φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, όπως κάνουν σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ. Δεν είμαστε μακριά από αυτές τις εικόνες, καθώς πριν λίγες μόνο μέρες τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας.
Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού αφορά όλο το λαό. Συνδικάτα και συλλογικοί φορείς να μπουν μπροστά στη μάχη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του. Να καταδικάσουν την πολιτική που οδηγεί τον λαό σε οικονομική ανέχεια και κοινωνική εξαθλίωση.

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.
Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Εκπαίδευση - Υγεία - Ρεύμα – Νερό - Μεταφορές είναι δεν εμπόρευματα είναι ανήκουν στο Λαό 

Συγκέντρωση Δευτερα 20 Μαρτη 19.00 Συνταγμα

Αριστερή Συσπείρωση 

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video