Το τελευταίο διάστημα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας εκδηλώνεται ένα λυσσασμένο πραξικόπημα ακύρωσης του 29ου Συνεδρίου του ΕΚΑ, που ολοκληρώθηκε στις 28 &29/2016.

Στο 29ο Συνέδριο η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων αποφάσισε να φράξει το δρόμο στα κάλπικα, στα φασιστικά και στα εργοδοτικά σωματεία.

 

Σωματεία που εμφάνισαν να ψηφίζουν 1500 εργαζόμενοι σε λιγότερο από δύο ώρες, σωματεία με μέλη τους φασίστες της ΧΑ και σωματεία που καθοδηγούνται και οφείλουν την ύπαρξή τους στο Τραπεζικό Κεφάλαιο αποκλείστηκαν από το 29ο Συνέδριο.

Οι παρατάξεις της ΠΑΣΚ (Πασόκ, Παναγόπουλος, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κλπ), της ΔΑΚΕ (ΝΔ), της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ (ΝΔ2) και της ΕΑΚ (ΜΕΤΑ ΕΚΑ – ΕΜΕΙΣ Φωτόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, κλπ) αδυνατώντας να αρθρώσουν το οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα, αποχώρισαν από την διαδικασία του 29ου Συνεδρίου καταγγέλλοντας «αποκλεισμούς» και περιορίστηκαν μόνο στην εκλογική διαδικασία με βάση την οποία κατέλαβαν 18 στις 31 έδρες του νέου ΔΣ και σχημάτισαν από κοινού Προεδρείο.

Το Προεδρείο του ΕΚΑ (ΕΚΑ, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ) παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα διαθέτει καθαρή πλειοψηφία στο ΔΣ δεν αρκέστηκε σε αυτή. Από την πρώτη στιγμή επεδίωξε την επανάληψη του 29ου Συνεδρίου και την ενίσχυση του συσχετισμού του στο νέο ΔΣ, γιατί:

1. Ο αποκλεισμός της εργοδοτικά καθοδηγούμενης ηγεσίας του Σωματείου της ALPHA BANK από το 29ο Συνέδριο αποτέλεσε πολύ σκληρό χτύπημα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Το σωματείο της ALPHA BANK αποτελεί έναν από τους κυριότερους χρηματοδότες της γραφειοκρατίας του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ, και η προσφυγή που κατέθεσε κατά του 29ου Συνεδρίου με την στήριξη της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ και της ΟΤΟΕ ισοδυναμεί με τελεσίγραφο προς όλες τις καθεστωτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις «ή μας αποδέχεστε χωρίς κανένα έλεγχο νομιμοποιητικών ή αποσύρουμε όλα τα σωματεία μας και σας κόβουμε τη χρηματοδότηση»

2. Οι τέσσερις παρατάξεις του Προεδρείου συνάντησαν ήδη δύο φορές μαζί με την ΓΣΕΕ και την κυβερνητικά καθοδηγούμενη ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τον Κατρούγκαλο και την επιτροπή Σοφών στα πλαίσια του στημένου κυβερνητικού διαλόγου ενόψει του νέου συνδικαλιστικού και εργασιακού νόμου. Στα ΔΣ που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι οι 18 στις 31 έδρες δεν ήταν αρκετές για να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική και να επιβάλλουν μαζί με την ΓΣΕΕ πλήρη κινηματική αδράνεια απέναντι στον επερχόμενο νόμο.

3. Εκτός από το σωματείο της ALPHA BANK προσφυγή κατά του 29ου Συνεδρίου έχει καταθέσει και η φασιστικά καθοδηγούμενη ηγεσία του Σωματείου των Σεκιουρητάδων, του πρώτου σωματείου που ήδη από το 2011 έτρεξε να υπογράψει ΣΣΕ κάτω από το Βασικό Μισθό. Η νομιμοποίηση τέτοιων σωματείων στο ΕΚΑ αποτελεί πολιτική και οργανωτική εφεδρεία για τις τέσσερις καθεστωτικές παρατάξεις, απέναντι στην πίεση για ανάληψη αντικυβερνητικής και αντι-εργοδοτικής δράσης

4. Το σύστημα «δικαιοσύνης» - «δικηγόρων εργολάβων του συνδικαλισμού», έδειξε από την αρχή έτοιμο να συνδράμει στην προσπάθεια ακύρωσης του 29ου Συνεδρίου. Έχει ως τώρα εκδώσει δύο αποφάσεις εναντίον του 29ου Συνεδρίου οι οποίες στερούνται ακόμα και του ελάχιστου νόμιμου τύπου. Τα ασφαλιστικά μέτρα της 4/10/2016, η προσωρινή διαταγή της 14/10/2016 και η αναβολή της τακτικής δικασίμου της 24/10/2016 έχουν κρίνει επί της ουσίας την υπόθεση διατάσσοντας την επανάληψη του Συνεδρίου χωρίς καν η υπόθεση να έχει δικαστεί. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική επέμβαση του Κράτους σε μια εσωτερική πολιτική διαφωνία του συνδικαλιστικού κινήματος, παρεμβαίνοντας υπέρ «των δικών της παιδιών», απροκάλυπτα και χωρίς κανένα πρόσχημα.

5. Η Κυβέρνηση έχει απόλυτη ανάγκη όχι μόνο από έναν πειθήνιο συνομιλητή για να περνά την άγρια λιτότητα με τη συναίνεση των συνδικάτων. Έχει ανάγκη από ένα εξαιρετικά «κακό παράδειγμα» συνδικαλισμού, τέτοιο που θα την βοηθήσει να συκοφαντήσει εύκολα τον «παλιό» συνδικαλισμό και να λανσάρει τον «νέο» συνδικαλιστικό νόμο. Όπως ήδη γνωρίζουμε από διατάξεις που μπήκαν και βγήκαν στον τελευταίο ασφαλιστικό/φορολογικό νόμο, το νέο συνδικαλιστικό πλαίσιο θα κατοχυρώνει ακόμα περισσότερο την θέση των εργοδοτικών και κυβερνητικών σωματείων, θα προβλέπει ψηφοφορίες μέσω Internet με την επίβλεψη του εργοδότη, θα επιλύει ζητήματα νομιμοποίησης σαν αυτά που προέκυψαν στο 29ο Συνέδριο

6. Οι ίδιες οι δυνάμεις που συναποτελούν το Προεδρείο του ΕΚΑ δεν προέβαλαν καμία απολύτως αντίδραση απέναντι στις συνεχείς προσπάθειες κατάργησης του. Δεν επιχείρησαν ανάκληση των προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, δεν παρέστησαν σε κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις, δεν διαμαρτυρήθηκαν για την ευθεία αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας του συνδικαλιστικού κινήματος, κατέθεσαν μέσω απόλυτα ελεγχόμενων πρωτοβάθμιων σωματείων τους προτάσεις διορισμένης διοίκησης, προσέτρεξαν να συγκαλέσουν το διορισμένο ΔΣ με σκοπό να πάρουν απόφαση για επανάληψη του Συνεδρίου.

Το ενιαίο κέντρο που σχεδίασε αυτό το Πραξικόπημα και αποτελείται από την Κυβέρνηση, την Εργοδοσία, τους Τραπεζίτες και τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, την περασμένη Τρίτη 25 Οκτώβρη πήρε μια πρώτη απάντηση.

Αύριο Τρίτη 1/1/2016 στις 10 το πρωί καλείται ξανά συνεδρίαση της διορισμένης από τα γνωστά κυβερνητικά και παραδικαστικά κέντρα διοίκησης του ΕΚΑ. Ο πρώτος γύρος αναμέτρησης με την Κυβέρνηση και το νέο συνδικαλιστικό νόμο έχει ήδη ξεκινήσει. Θα είμαστε όλοι εκεί να τους δώσουμε ακόμα μία απάντηση.

Έξω οι τραπεζίτες, οι φασίστες και τα τσιράκια της Κυβέρνησης από το εργατικό κίνημα!

Ο αγώνας ενάντια στον υποταγμένο συνδικαλισμό είναι αγώνας ενάντια στο Κεφάλαιο, την ΕΕ, την Κυβέρνηση, την πολιτική που μας εξαθλιώνει.

 

Αριστερή Συσπείρωση,
31/10/2016

antarsya

afisa pltxn 2021 CMYK WEB

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video