poreia-syntagmaΗ κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της εκλογής κάνει ξεκάθαρο πως οι λαϊκοί αγώνες και οι δομές οργάνωσης του λαού βρίσκονται στο στόχαστρο. Μετά τη νομική κατάργηση του Ασύλου, την κανονικοποίηση της καταστολής και την επίθεση σε σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους προχωράει την επίθεση στα κεκτημένα του λαϊκού κινήματος και των εργαζομένων ακόμα ένα βήμα.

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 29/6 προς διαβούλευση στη Βουλή η κυβέρνηση και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας επιλέγουν όχι μόνο να εκκινήσουν μια αντιδραστική κίνηση που θα έρθει να περιορίσει τη δυνατότητα του λαού να αντιστέκεται στα σχέδια και τα μέτρα τους αλλά πολύ περισσότερο να επιφέρουν ένα στρατηγικό χτύπημα πάνω στις δυνάμεις της εργασίας και την αριστερά, κλειδώνοντας τον αντιδραστικό συσχετισμό δυνάμεων που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Το χτύπημα στις δομές οργάνωσης του λαού και της νεολαίας δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τον ελληνικό καπιταλισμό, ώστε να μπορέσει να στρώσει το έδαφος για τις αναδιαρθρώσεις και τα μέτρα που έρχεται να φέρει μπροστά στο νέο γύρο ύφεσης του επόμενου διαστήματος.
Η κυβέρνηση βλέποντας από τη μία την αναγκαιότητα να τελειώνει με τις λαικές αντιστάσεις και από την άλλη την υποχώρηση των δυνάμεων της εργασίας και του κινήματος παίρνει την επιλογή να κάνει το επόμενο αποφασιστικό βήμα για την αυταρχικοποίηση του Κράτους και το χτύπημα των κοινωνικών αγώνων με το νομοσχέδιο απαγόρευσης και ελέγχου του τρόπου διεξαγωγής πορειών. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Νέα Δημοκρατία και το σκληρό ακροδεξιό - νεοφιλελευθερο μπλοκ των Βορίδη-Άδωνη-Μητσοτάκη-Χρυσοχοίδη φέρνουν μετά το lock dοwn, στο επίπεδο προώθησης και υλοποίησης της προεκλογικής τους δέσμευσης αλλα και βασιζόμενοι στο σχέδιο της παρούσας και προηγούμενης δημοτικής αρχής της Αθήνας (Μπακογιάννης Καμίνης), περιοριστικά μέτρα για το «φιλτράρισμα» και την «αδειοδότηση» των κινητοποιήσεων. Η κίνηση αυτή όχι μόνο δεν εντάσσεται σε ένα εκσυγχρονιστικό πλαίσιο όπως θέλει να λέει ο Μητσοτάκης κι ο Μπακογιάννης αλλά αποτελεί μια παραφρασμένη αλλα ξεκάθαρη μεταφορά του χουντικού νομοσχεδίου για τις πορείες όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 1971.
Η Κυβέρνηση έχει ως στόχο να εμπεδώσει με τον πιο σκληρό τρόπο, την νίκη του κεφαλαίου εις βάρος λαού και νεολαίας, χτυπώντας το δημοκρατικό δικαίωμά τους στην διαδήλωση , στην διεκδίκηση και στον αγώνα. Στοχοποιεί με ακόμα μεγαλύτερο μένος τις πολιτικές πρακτικές που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την προωθούμενη πολιτική της προσπαθώντας να βάλουν στα καλούπια του κυβερνητικού και κρατικού σχεδιάσμου τις κινητοποιήσεις.
Το μοντέλο διαδηλώσεων που περιγράφουν, κάνει λόγο για διαδηλώσεις με προκαθορισμένο δρομολόγιο, έναν υπεύθυνο για την διεξαγωγή της και την πίστωση σε αυτόν ποινικών ευθυνών αν δεν συμβαδίζει με τις οδηγίες και κανονισμούς ενώ από την άλλη αποδίδει υπερεξουσία στην αστυνομία που θα αποφασίζει για τον οποιονδήποτε λόγο την διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους. Οι εν λόγω διατάξεις και τροπολογίες είναι πρωτοφανείς και στοχεύουν στην επιβολή μιας λογικής που περνάει μέσα από την επιβολή του δόγματος Νόμος και Τάξη στους χώρους διεξαγωγής της ταξικής πάλης, το χτύπημα των διαδηλώσεων και των διεκδικήσεων λαού και νεολαίας στο πεδίου του δρόμου και ισχυροποίηση της θέσης της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των κυρίαρχων τάξεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Η επιλογή του κεφαλαίου να χτυπήσει τη δεδομένη στιγμή την κινηματική έκφραση των λαικών και νεολαιίστικων αντιστάσεων δεν αποτελεί τυχαία κίνηση. Σε μια περίοδο που η κρίση στην παραγωγή δεν έχει ξεπεραστεί όσο και αν θέλουν να μας πείσουν και ένας νέος υφεσιακός κύκλος είναι είναι πιο εμφανής από ποτέ το αστικό στρατόπεδο θα προσπαθήσει να κοντύνει τον αντίπαλο του ώστε να μπορέσει να προχωρήσει τις αναγκαίες γι' αυτό και την ΕΕ αναδιαρθρώσεις. Τα στοιχεία είναι δυσοίωνα με το δεύτερο τρίμηνο του 2020 να σημειώνει ύφεση μεγαλυτερη του 15%, την ίδια στιγμή που έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εν μέσω πανδημίας με τα ποσοστά ανεργίας να φτάνουν ξανά στο ύψος των προηγούμενων χρόνων. Με βάση αυτά το κεφάλαιο στην Ελλάδα έχει μπει ήδη στη διαδικασία υπογραφής νέων δημοσιονομικών συμφωνιών ύψους 32 δις, φέρνοντας ένα νέο μνημόνιο-ταφόπλακα για τις λαικές μάζες.
Όσο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι όροι ύπαρξης της και το αφήγημα περί εξόδου από την κρίση πατούν πάνω σε γυάλινα θεμέλια άλλο τόσο θα επιλέγει να χτυπήσει τη δυνατότητα των εργαζομένων και της νεολαίας να οργανώνονται και να αγωνίζονται, με σκοπό να πετύχει πάνω τους μια στρατηγική νίκη. Η προάσπιση και μαζικοποίηση των σωματείων, των συλλογικών φορέων οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων , των φοιτητών, των μαθητών και η επανέναρξη ενός νέου γύρου κοινωνικών αγώνων απέναντι στην Κυβέρνηση, το Κράτος, την Κρατική Βία, την αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοσία αποτελούν το μοναδικό δρόμο για την υπεράσπιση των λαϊκών κεκτημένων και μαχητικής διεκδίκησης και προάσπισης των υλικών συμφερόντων των λαϊκών τάξεων. Η επαναστατική αριστερά θα πρέπει να σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης, παίρνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες και βάζοντας κοινή κατεύθυνση στο εσωτερικό αυτών των μαζικών φορέων γνωρίζοντας πως μόνο το λαικό κίνημα μπορεί να σταματήσει τα σχέδια του κεφαλαίου.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ.

 

Αριστερή Συσπείρωση 

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video