ekavpresident1-1025x559Δύο τραγικά συμβάντα μέσα σε λίγα 24ωρα που «ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την κατάσταση του ΕΚΑΒ. Στην Κω χάθηκε μια γυναίκα 63 ετών που απεβίωσε πάνω στην καρότσα αγροτικού ημιφορτηγού, γιατί το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό, ενώ και στη Νέα Μάκρη Αττικής χάθηκε επίτοκη 19 ετών μετά από πέντε ολόκληρες ώρες αναμονής για ασθενοφόρο. Ακόμη και στην περίπτωση του θανάτου της 63χρονης τουρίστριας στη Χαλκιδική αναφέρεται καθυστέρηση άφιξης ασθενοφόρου.

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει εδώ και καιρό ότι η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ είναι σκόπιμη για τη σταδιακή εκχώρηση των διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτική είναι και η ανάθεση που έγινε στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο σε εταιρεία ιδιωτικών ασθενοφόρων.
Οι υγειονομικοί του ΕΚΑΒ (γιατροί, διασώστες, οδηγοί, τεχνικοί) κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, όμως το έργο τους σαμποτάρεται κυριολεκτικά από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Η κυβέρνηση αντί να προβεί σε προσλήψεις οδηγών και διασωστών στο ΕΚΑΒ, προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των διακομιδών με κρατικό χρήμα προς ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων.
Αντί για ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, εξακολουθούν να κυκλοφορούν παλιά οχήματα που παρουσιάζουν συχνά βλάβες.
Αντί για προσλήψεις γιατρών στο ΕΚΑΒ, εξακολουθεί το επικίνδυνο παιχνίδι με την επιφόρτωση του καθήκοντος συνοδείας βαρέως πασχόντων ασθενών (που διακομίζονται από Κ.Υ. σε νοσοκομείο ή από νοσοκομείο σε νοσοκομείο) στους γιατρούς των Κ.Υ. και των νοσοκομείων, ακόμα και σε γιατρούς αγροτικούς ή νέους ειδικευόμενους με ελάχιστη εμπειρία.
Αντί για στόλο ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και ειδικά διαμορφωμένων ως ασθενοφόρων ταχύπλοων του ΕΚΑΒ στελεχωμένων από γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, διακομιδές από νησιά εξακολουθούν να ανατίθενται στην Αεροπορία Στρατού ή στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς και στο Λιμενικό.
Με αυτές τις συνθήκες, φαντάζει άπιαστη πολυτέλεια η άμεση παροχή Πρώτων Βοηθειών στον τόπο του συμβάντος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό (γιατρούς και διασώστες), κάτι που θεωρείται τελείως απαραίτητο σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Παρά τους χιλιάδες νεκρούς που μετράμε λόγω της συρρίκνωσης του ΕΣΥ η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας. Η υγεία και η ζωή των λαϊκών στρωμάτων βορά στα αρπακτικά των επιχειρηματικών ομίλων. Η αναμόρφωση του δημοσίου συστήματος υγείας που εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης είναι επικοινωνιακή απάτη. Οι αλλαγές που παρουσιάζει προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από τον λαό, καθώς σε αυτές δεν αναφέρονται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμο το νομοσχέδιο για μετακίνηση προσωπικού από ένα υποστελεχωμένο τμήμα σε άλλο, επίσης υποστελεχωμένο, ώστε το ένα να ενισχυθεί και να κλείσει το άλλο, στέλνοντας έτσι τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα με ελαχιστοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το ΕΣΥ και αύξηση της ροής των κερδών – κεφαλαίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι εξάλλου η ίδια κυβέρνηση που λίγους μήνες πριν ψήφισε τον νόμο Γκάγκα που περιγράφει την «ανταγωνιστικότητα που πρέπει να υπάρχει στην υγεία», ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για τη λειτουργία των δομών υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δίνει το πράσινο φως για να μετακυλιθεί το κόστος στον λαό ακόμα και στα δημόσια νοσοκομεία. Αντί να αποκαταστήσει τους μισθούς των γιατρών του δημοσίου τους προτρέπει να δουλεύουν παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να χειρουργούν ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, να τα "παίρνουν" δηλαδή από τον άρρωστο και όχι να μισθοδοτούνται από τον εργοδότη τους. Στέλνει τους αρρώστους, με πρόσχημα τα "ράντζα" στον ιδιωτικό τομέα με διπλάσια αποζημίωση για τα νοσήλια και extra αμοιβή στους γιατρούς και το προσωπικό από τον κρατικό προϋπολογισμό, μειώνοντάς τον συγχρόνως από τις δημόσιες δομές. Η κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης της υγείας φαίνεται και από το στόχο για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, όπως έγινε άλλωστε και στο μοναδικό παιδοογκολογικό νοσοκομείο.
Το δίλημμα «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ», η προσπάθεια προεκλογικής διαφοροποίησης και τηλεοπτικής κοκορομαχίας πάνω στην υγεία είναι τουλάχιστον τραγελαφική, γιατί όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που ψήφισαν-εφάρμοσαν μνημόνια βασίζονται στο ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής με την ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου στο όνομα της "ανάπτυξης". Είναι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, της φοροκλοπής του μισθού, της ακρίβειας, της διάλυσης του ΕΣΥ.
Η εγκληματική διαχρονική πολιτική της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, είναι η πολιτική που βάζει την υγεία και τη ζωή μας στη ζυγαριά του κόστους και κοστίζει ζωές.
Άμεσα μέτρα για:
-Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, διασώστες και γιατρούς, σύμφωνα με τις ανάγκες.
-Ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων μέσων, επίγειων – πλωτών – εναέριων

 

Αριστερή Συσπείρωση 

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video