96280981 552765415653527 1617880623823716352 nΣτις 9 Μαΐου 1945, μετά την οδυνηρή ήττα της στο Ανατολικό Μέτωπο και την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, η αποδεκατισμένη ναζιστική Γερμανία παραδίδεται άνευ όρων στα Όπλα των χωρών της αντι-φασιστικής συμμαχίας, από μέρους της ΕΣΣΔ παραβρέθηκε ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ ενώ από την πλευρά των καπιταλιστικών κρατών οι Τέντερ (Αγγλία) Σπάατς (ΗΠΑ) και Ντε Λατρ ντε Τασινί (Γαλλία).
Κατά την επίθεσή της προς την Σοβιετική Ένωση η ναζιστική Γερμανία είχε ρίξει σχεδόν όλες τις δυνάμεις της, καθώς ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '30 και την κοινοβουλευτική άνοδο του ναζισμού, είχε αναγνωρίσει τον Σοσιαλισμό/Κομμουνισμό ως τον απόλυτο κίνδυνο για την παγκόσμια επικράτηση του Γερμανικού Κεφαλαίου. Στο Ανατολικό Μέτωπο που κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, η ναζιστική Γερμανία τελικά έχασε το 80% της δύναμής της καθώς πάνω από 600 ναζιστικές μεραρχίες καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Σε μια μόνο φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ συμπυκνώνεται η σημασία για τον συγκλονιστικό φόρο αίματος που πλήρωσε ο Κόκκινος Στρατός και η ΕΣΣΔ, σε αυτή την τεράστια μάχη για το μέλλον της Ανθρωπότητας, «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει». Οι δύο στους πέντε νεκρούς ολόκληρου του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν Σοβιετικοί Πολίτες, η ΕΣΣΔ είχε πάνω από 20.000.000 νεκρούς και 10.000.000 τραυματίες και ανάπηρους, η Αγγλία 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ 405.000.

Read more...

1stmay20 FINAL webΕργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι,


Αγώνες δεκαετιών, απεργίες, διαδηλώσεις και νεκροί εργάτες για τα δίκαια της εργατικής τάξης αναζητούν ακόμα την δικαίωση τους στο Σήμερα. Αγώνες για τα δικαιώματα στην εργασία, το 8ωρο, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό και τον ελεύθερο χρόνο, για την εργατική χειραφέτηση και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας των εργατών, είναι η έμπρακτη συνέχεια των αγώνων που τιμούμε.

Read more...

Aristeri Syspeirosi logoΗ παγκόσμια οικονομία χωρίς να έχει συνέλθει από την κρίση του 2008-09 κλυδωνίζεται πολύ έντονα από τις επιπτώσεις μια θανατηφόρας και έντονα μεταδοτικής ασθένειας. Ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλες σχεδόν τις χώρες, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να αποτελούν επίκεντρο της πανδημίας με χιλιάδες θύματα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Τα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την γύμνια μπροστά σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, αγωνιώντας για την πτώση της κερδοφορίας τους και χωρίς καμιά αυτοκριτική για την έλλειψη ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Έχουν τελειώσει τα μεγάλα λόγια για τα φοβερά Ιδιωτικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Αποδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι μόνο ένα δημόσιο και άρτια στελεχωμένο σύστημα υγείας μπορεί να προσφέρει τις απαιτούμενες υγειονομικές υπηρεσίες πρόληψης και νοσηλείας και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία για όλο το λαό ανεξάρτητου εισοδήματος, καταγωγής, ταξικής προέλευσης.

Read more...

Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης για τα 46 χρόνια από την Εξέγερση του Νοέμβρη

Ο άγριος σπόρος του Πολυτεχνείου οργωμένος στο μετεμφυλιακό κράτος και στη χαμένη άνοιξη των Ιουλιανών, όχι μόνο δε ξεριζώθηκε, αλλά καταφέρνει να ανθίζει και 46 χρόνια μετά να καρπίζει αγώνες, αντίσταση και προοπτική για μια καλύτερη, πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη κοινωνία. Η εξέγερση του Νοέμβρη συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους, συνεχίζει να τρομάζει στο κατεστημένο, συνεχίζει να προκαλεί εφιάλτες στα πολιτικά επιτελεία των Κυβερνήσεων. Ο Νοέμβρης συνεχίζει να ενοχλεί, για αυτό και ο Νοέμβρης συνεχίζει να χτυπιέται ιδεολογικά και κατασταλτικά.

Read more...

nikitopoulosΤο ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας) επιχειρεί την πειθαρχική δίωξη του μαχόμενου δημοσιογράφου της ΕΡΤ3 Στέλιου Νικητόπουλου, επειδή πριν από τρεις μήνες στις 18/6/2019 κι ενώ απεργούσε η ΕΡΤ με απεργία που είχε κηρύξει η ΠΟΣΠΕΡΤ, άσκησε δημόσια συνδικαλιστική κριτική με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ενέργειά του ΔΣ της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε, να διακινήσει απεργοσπαστικό κείμενο στις άλλες Ενώσεις Συντακτών.

Read more...

190808192654 πανεπιστημιακό-άσυλοΗ πρυτανεία του ΑΠΘ χωρίς κανένα απολύτως διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, εξέδωσε μια ανακοίνωση του τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται η διακοπή των ακαδημαϊκών διαδικασιών, η απαγόρευση διέλευσης και το κλείσιμο του Πανεπιστημίου εν όψει «των εγκαινίων της ΔΕΘ».

Read more...

antarsya

COVID19WORK CMYK WEB

COVID19HEALTH CMYK WEB

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video