larko-02Πριν κλείσει μήνας από το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ η γραμμή της Διοίκησης είναι οι εργαζόμενοι να σφίξουν τα δόντια και να προχωρήσουν σε νέες απαιτητικές εργασίες για να πληρωθούν τα πρόστιμα, τα χρέη και στο τέλος οι μισθοί των εργαζομένων. Αύτη είναι και η γραμμή της εργοδοσίας σε όλους τους χώρους δουλειάς καθώς μετά τα εργατικά ατυχήματα και τις περικοπές έρχονται οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και η υπερεντατικοποιήση της εργασίας για να ξεχαστούν γρήγορα τα μελανά σημεία και να «βγει η δουλειά».

Με εκβιαστικά επιχειρήματα «μόνο έτσι δε θα κλείσει η εταιρεία ή δε θα ξεπουληθεί» η Διοίκηση προσπαθεί να αντλήσει ότι περισσότερο μπορεί από τους εργαζομένους χωρίς να τους παρέχει τα απαραίτητα για να δουλέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τους στις αρχές του Αυγούστου η Διοίκηση έδωσε εκ νέου εντολή με ταχείς ρυθμούς να προχωρήσει έργο, που αφορά εν εξέλιξη συμφωνία της ΛΑΡΚΟ με τη TELF, για τη δοκιμή και εμπλουτισμού μεταλλέυματος Λατερίτη από τη Γουατεμάλα. Η συμφωνία αυτή αφορά την επεξεργασία μέγαλης ποσότητας του εισαγώμενου μεταλλεύματος και τον εμπλουτισμό του. Η επιτυχία του «πειράματος» θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο θα προχωρήσει η συνεργασία της ΛΑΡΚΟ με την TELF. Για τη Διοίκηση και την Κυβέρνηση το «πείραμα» είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί επιτυχώς, καθώς έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εξαγοράς-ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ στη TELF που φαντάζει σαν ιδανικός αγοραστής.
Η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ παραμένει ανένδοτη στους στόχους και πιστή στη χρόνια στάση της, καθώς μπροστά στα εκατομμύρια των μεγάλων συμφωνιών οι εργαζόμενοι είναι απλά αναλώσιμοι. Δε λογαριάζει τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες εργασίας ούτε το κακοσυντηρημένο και απαρχαιωμένο βιομηχανικό εξοπλισμό, για αυτό και εκ νέου οι Εργαζόμενοι κρούουν ξανά το κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τους εργαζομένους το εισαγόμενο μετάλλευμα παρουσιάζει διαφορετική σύσταση και υψηλό ποσοστό υγρασίας με αποτελέσμα να απαιτεί ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίας θερμικής επεξεργασίας στις καμίνους. Έτσι οι κάμινοι θα πρέπει να δουλέψουν σε θερμοκρασίες πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία των καμίνων 20-30Ο C πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο ατυχήματος κατά την υπερθέρμανση.
Οι Εργαζόμενοι και το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση που βιώνουν τα τελευταία χρόνια και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση των μισθών, την πληρωμή των υπερωριών και την τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας για τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα διεκδικούν να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ δημόσια, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν νέες προλήψης και να παρθούν άμεσα νέα μέτρα και κανόνες ασφαλείας και υγιεινής σε όλες τις δραστηριότητες. Όταν η εργοδοσία και η κυβέρνηση απλά καταγράφουν ακόμα έναν νεκρό εργάτη την ώρα εργασίας του, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν για να προχωρήσει η συμφωνία Διοίκησης-Κυβέρνησης-TELF.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει τα νέα αντεργατικά μέτρα, εργαζόμενοι και σε άλλους δουλειάς αγωνίζονται για να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα τους όπως αποδεικνύουν με τον αγώνα τους και η εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ. Οι συνελεύσεις και η ενίσχυση των ανεξάρτητων ταξικών σωματείων, οι αγωνιστικές αποφάσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δείχνουν ότι μπορούν να δώσουν νέα πνοη στο εργατικό λαϊκό κίνημα και να μπλοκάρουν τα αντεργατικά σχέδια Κυβέρνησης-Κεφαλαίου-Εργοδοσίας-Πολυεθνικών και Διοικήσεων. Ο συντονισμός των εργατικών αγώνων που ξεπηδούν το τελευταίο διάστημα και η κοινή παρουσία των εργαζομένων πλαί πλάι στις κινητοποίησεις , θα καταφέρει να βάλλει αναχώματα στα σχέδια της Κυβέρνησης αλλά και να θέσει με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο τα συλλογικά αιτήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων για ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΏΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης, την απαξίωση της εργατικής δύναμης, την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τα εργατικά ατυχήματα και την αβεβαιότητα, οι εργαζόμενοι θα δώσουν τις δικές τους αγωνιστικές απαντήσεις. Γιατί στο δρόμο της υποταγής στην Εργοδοσία ο ιδρώτας αξίζει ένα ξερομεροκάμματο, ενώ στο δρόμο των αγώνων των εργαζομένων δεν υπάρχει ταβάνι αλλά μόνο μια καλύτερη προοπτική με γνώμονα τη προάσπιση των λαϊκών αναγκών και στόχος να λάβουν σάρκα και οστά οι διεκδικησείς των εργαζομένων.


• ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ.
• ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΝΕΩΝ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
• ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΔΕ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ.
• ΝΑ ΑΠΟΔΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ.
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ.

Αριστερή Συσπείρωση

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video