Agrotes 1414 Photo by EMMANUEL DU.2e16d0ba.fill-1600x900Με μαζικές συσκέψεις, μηχανοκίνητες πορείες, αποκλεισμούς εθνικών οδών, συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων και πανελλαδική δικτύωση, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του καθημερινού μόχθου κλιμακώνουν τον αγώνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και εντείνουν τις πιέσεις τους απέναντι στις πολιτικές της Κυβέρνησης.

Γιατί αυτή η πολιτική οδήγησε στις τιμές-ψίχουλα με τις οποίες αναγκάζονται να ΔΩΡΙΖΟΥΝ και όχι να πωλούν την παραγωγή τους στους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους και τις αλυσίδες σουπερ-μάρκετ, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει χτυπήσει κόκκινο ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών σε ενέργεια, φυτοφάρμακα, λιπάσματα.

Γιατί αυτή η πολιτική που αδιαφόρησε για υποδομές και αντιπλημμυρικά οδήγησε σε αχρήστευση 700.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, και ανυπολόγιστες καταστροφές σε αγροτοπαραγωγή, μηχανήματα, κτηνοτροφία. Γιατί είναι η πολιτική που ενδιαφέρεται για τα υπερκέρδη των λίγων αφήνοντας απροστάτευτους στον Daniel και τον Ιανό τους ανθρώπους του μεροκάματου... και στη συνέχεια δεν φροντίζει ούτε για ουσιαστικές αποζημιώσεις ούτε φυσικά για έγκαιρη καταβολή τους. Μετράμε πέντε μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και πολλοί αγρότες δεν μπορούν να μπουν καν στα χωράφια τους, που παραμένουν πνιγμένα λάσπη. Λες και η τοπική κοινωνία και παραγωγή θα ξανασταθεί στα πόδια της μόνη κι έρημη, χωρίς την ανάληψη της ευθύνης, την απαραίτητη αρωγή και ενίσχυση από το ίδιο το κράτος.
Γιατί αυτή η πολιτική είναι σάρκα από τη σάρκα της παλιάς και νέας ΚΑΠ και των νέων περιβαλλοντικών κατευθύνσεων που γονατίζουν τη μικρή αγροτιά και την καλούν να πληρώσει ένα ακόμη «χαράτσι βιολογικής καλλιέργειας», αρπάζοντας από το ήδη πενιχρό λαϊκό εισόδημα για να ενισχύσουν τα πράσινα κεφάλαια.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κινητοποιήσεις των αγροτών κλιμακώνονται σε όλη την Ευρώπη, από τη Ρουμανία και την Πολωνία, έως τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία... φτάνοντας μέχρι και το κέντρο των Βρυξελλών με χιλιάδες τρακτέρ, συγκρούσεις και πετροπόλεμο κατά τη σύνοδο κορυφής. Τώρα φαίνονται για ακόμη μία φορά τα «οφέλη» της ενιαίας αγοράς της ΕΕ που με πρόσχημα τις φθηνότερες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων αφανίζει χρόνο το χρόνο ολόκληρες αγροτοπαραγωγικές δραστηριότητες, τροποποιώντας τις λειτουργίες που θα επιτελέσουν συγκεκριμένα κεφάλαια στο εσωτερικό της, οδηγώντας σε βίαιη αλλαγή χρήσης της γης και ανακατανομή των χρηματοδοτήσεων.
Απέναντι σε όλα αυτά απαιτείται προστασία και στήριξη της αγροτικής παραγωγής προκειμένου να εξασφαλίζονται φθηνά αγροτικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, με την όμως παράλληλη πάταξη της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων εμπόρων και εταιριών τροφίμων που εκμεταλλεύτηκαν τις πληθωριστικές πιέσεις για να υπερπλουτίσουν στις πλάτες του λαού. Φαίνεται ότι οι μαυραγορίτες και γερολαδάδες της κατοχής έχουν αφήσει άξιους συνεχιστές στον 21ο αιώνα.
Η κυβέρνηση πιέζεται και το δείχνει, καθώς καλείται να διαχειριστεί μία φθορά που παράγεται ταυτόχρονα από διάφορα κοινωνικά μέτωπα. Από τις εκατοντάδες καταλήψεις και του χιλιάδες φοιτητές στο δρόμο, τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις των αγροτών που επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τη διάχυτη αγανάκτηση και δυσφορία που δημιουργεί το νούμερο ένα κοινωνικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή: Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ! Επτά μόλις μήνες μετά από την επανεκλογή της, η ΝΔ τα βρίσκει σκούρα. Στέκει αδύναμη να εφαρμόσει την αντιλαϊκή ατζέντα που είχε εξαγγείλει ότι θα επιβάλλει εύκολα και γρήγορα, χωρίς τριγμούς και περιττές φθορές.
Η ενορχηστρωμένη προσπάθεια των ΜΜΕ να σπιλώσουν τον αγώνα των αγροτών, επενδύοντας στον κανιβαλισμό και την ανθρωποφαγία, αποτυγχάνει παταγωδώς. Είμαστε στο πλευρό της αγροτιάς, η επιχείρηση συκοφάντησης και καταστολής από την κυβέρνηση δεν θα περάσει! Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντι στους αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας θα βρουν ακόμα περισσοτέρους αγρότες στα μπλόκα.
Με τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δυναμώνουμε και μαζικοποιούμε τον αγώνα, δυναμώνουμε και μαζικοποιούμε τα μπλόκα. Με τα Σωματεία ,τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά κέντρα εκφράζουμε στην πράξη την εργατικολαϊκή αλληλεγγύη, δυναμώνοντας την κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας με άξονα την κήρυξη απεργίας στις 28 Φλεβάρη από όλα τα εργατικά κέντρα της χώρας, κόντρα στις απεργοσπαστικές τακτικές της ΓΣΕΕ. Για να εκφραστεί μαζικά κι οργανωμένα η οργή του λαού απέναντι στις πολιτικές που δολοφονούν το μέλλον... είτε στις ματωμένες ράγες και τα κωλοτραίνα τους, είτε σε μία ζωή βουτηγμένη στη μιζέρια, την κατάθλιψη και την εξαθλίωση.

Για να πάρουν οι αγρότες ανάσα , για να ανασάνει όλος ο λαός
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΑ! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.
• Αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές σε παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, μηχανήματα, αποθήκες, πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
• Προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
• Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για το λαό με τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
• Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς. Συλλογικέςσυμβάσειςεργασίαςκαιαυξήσειςστουςμισθούςτωνεργαζομένωνστοναγροτοδιατροφικότομέα.

 

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των Αγροτών

Όλοι στη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, στη ΔΕΘ, με αφορμή την 30η έκθεση Agrotica.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video