γυναικα-782x389Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα απέναντι στις διακρίσεις και τη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο δουλειάς, στο σπίτι , στην κοινωνική ζωή, σε κάθε διάκριση και βία που ενισχύει την μη ισότιμη θέση των γυναικών και μπαίνει εμπόδιο στις διεκδικήσεις του κόσμου της εργασίας.
Η πάλη για τη γυναικεία χειραφέτηση είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης!

Η μη ισότιμη θέσης της γυναίκα (και των υπόλοιπων έμφυλων ταυτοτήτων, όπου οι διακρίσεις είναι ακόμα πιο έντονες) βασίζεται στον τρόπο ένταξης της στην παραγωγική διαδικασία, βαρύνεται από χιλιάδες χρόνια μη ένταξης της στην παραγωγή (στους προ καπιταλιστικούς τρόπους παραγωγής) και ενδυναμώνεται από το διπλό της ρόλο στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής: αυτόν του αναπόσπαστου τμήματος του εργατικού δυναμικού και αυτόν της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (μητρότητα).
Στην επόχή μας , οι διακρίσεις αυτές εντείνονται, τόσο στο ποσοστό ένταξης των γυναικών στην εργασία όσο και στη μισθολογική διαφορά αλλά και στην ένταση της εργοδοτικής βίας και αυθαιρεσίας. Οι διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες στους χώρους εργασίας μεταφέρονται και στο πεδίο της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, με αποτέλεσμα την ένταξη τους σε αυτές με υποτελείς όρους, ενώ σε συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, ανταγωνισμού και ανέχειας, όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα, οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα του φαύλου κύκλου βίας, κανιβαλισμού, εκμετάλλευσης. Τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά γυναικοκτονιών και καταγγελιών ξυλοδαρμών γυναικών που βγαίνουν στο φως επιβεβαιώνουν το παραπάνω και αναβαθμίζουν το καθήκον του λαού και της εργατικής τάξης να αναδείξει τα δίκαια αιτήματα των γυναικών και να παλέψει ενάντια στην όλο και αυξανόμενη εκμετάλλευση τους.
Τη στιγμή που στην αγορά εργασίας αξιοποιείται ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο για την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, οι γυναίκες βιώνουν ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις που αποτυπώνονται τόσο στις χαμηλότερες αμοιβές, τα ακόμα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τις εκδικητικές απολύσεις εγκύων αλλά και στην εργοδοτική τρομοκρατία που φτάνει ακόμα και στο σημείο της σεξουαλικής παρενόχλησης, τα περιστατικά βίας, τους βιασμούς. Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα κοινωνικό τοπίο εντεινόμενης φτώχειας, διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν πρόσβασης στην υγεία και συνεχούς υποβάθμισης και υποστελέχωσης των κρατικών υποδομών για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Πόσοι ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών υπάρχουν σήμερα στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια, πλήρως λειτουργικοί και έτοιμοι να παράσχουν την αναγκαία ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη; Ποια είναι η άμεση προστασία από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων είναι υποστελεχωμένες και η δικαιοσύνη βραδυπορεί; Πώς μπορεί μία μητέρα να φύγει από ένα περιβάλλον συστηματική ενδοοικογενειακής κακοποίησης όταν η εργασιακή ζούγκλα, το επίπεδο των μισθών και των ενοικίων και η μηδενική κρατική στήριξη καθιστά ανέφικτη την επιβίωση μίας μονογονεϊκής οικογένειας; Στις απαντήσεις αυτών και πολλών άλλων σχετικών ερωτημάτων κρύβεται η ανυπαρξία της κρατικής προστασίας, όσο κι αν επιδιώκεται να κουκουλωθεί από τα «έργα βιτρίνας», την αύξηση των θώκων με τη δημιουργία του νέου υπουργείου οικογένειας για να βολευτούν καμιά δεκαριά παραπάνω μετακλητοί.

Οι γυναίκες μαζί με το σύνολο της εργατικής τάξης αλλά και του λαού έχουν τη δύναμη να παλέψουν για να πάρουν πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις που τους στέρησαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που πετσόκοψαν τα εργασιακά δικαιώματα, που ευθύνονται για την αυξανόμενη ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή της Γάζας. Είναι κομμάτι της κοινής πάλης των εργαζομένων για ΣΣΕ με αυξήσεις μισθών και ίσες απολαβές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, προστασία της μητρότητας και μέσα από τα Σωματεία και τους συλλογικούς φορείς μπορούν να κερδίσουν.
Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την ώρα που διεξάγεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με το Ισραήλ, να πραγματοποιεί τη σφοδρότερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών βομβαρδίζοντας καθημερινά σχολεία και νοσοκομεία, η αλληλεγγύη μας βρίσκεται στις γυναίκες και το λαό της Παλαιστίνης, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη σφαγή ενός ολόκληρου λαού, που η κυβέρνηση και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα εντείνει και προωθεί. Απέναντι στα πολεμικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των λαών από την ελληνική κυβέρνηση, το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ και τους ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ, απέναντι στη μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, δυναμώνουμε την αντιμπεριαλιστική πάλη του ελληνικού λαού.
Προτάσσουμε την οργανωμένη πάλη και δράση απέναντι στην ατομική δράση , τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την επιλεκτική και υποκριτική ανάδειξη των γυναικείων ζητημάτων από αυτούς που με τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση των κρατικών υποδομών, την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφήνει έκθετες τις γυναίκες στη βία και την εργασιακή εκμετάλλευση.
Προτάσσουμε την αγωνιστική στάση ζωής, τον καθημερινό αγώνα ενάντια στο σύστημα που θρέφει τις ανισότητες για δικαιώματα στην εργασία και στην κοινωνική ζωή, για την ανατροπή των οικονομικών και κοινωνικών όρων και της πολιτικής που γεννά την ανισοτιμία της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα.
Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας, για να σπάσει η σιωπή που καλύπτει καθημερινά εγκλήματα βίας ενάντια σε γυναίκες και παιδιά στην Παλαιστίνη, η σιωπή που κλείνει τα στόματα των γυναικών που βιώνουν τη βία, για να αποκαλυφθούν παλιά και νέα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών. Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό, διακρίσεις, κοινωνικές ανισότητες.

Αριστερή Συσπείρωση 

25/11/2023

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video