foithtes-poreiaΗ Αριστερή Συσπείρωση χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και μαθητών, τα μαζικά συλλαλητήρια και τις εκατοντάδες καταλήψεις πανελλαδικά, ενάντια στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μπαίνοντας στην πέμπτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων, φαίνεται η δυνατότητα με πραγματικούς όρους, επανεμφάνισης στο προσκήνιο ενός μαχητικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο παρά τις ποικίλες προσπάθειες συκοφάντησης και τρομοκράτησής του, έχει φέρει την κυβέρνηση σε αμηχανία αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει φανερά την κατάθεσή του νομοσχεδίου.

Η κυβέρνηση έπαιξε τη γνωστή κασέτα, των μειοψηφιών και των χαμένων εξεταστικών, ενορχηστρώνοντας από κοινού με τα ΜΜΕ μία εκστρατεία συκοφάντησης των φοιτητικών αγώνων, και παρουσιάζοντας το πανεπιστήμιο ως προπύργιο του οργανωμένου εγκλήματος. Ένα μήνα τώρα φάνηκε παντελώς αδύναμη να ανακόψει την ορμή των κινητοποιήσεων και να στρέψει την κοινωνία απέναντι στις φοιτητικές καταλήψεις. Η κυβερνητική ρητορεία δια στόματος ΔΑΠ καταβαραθρώθηκε στις γενικές συνελεύσεις, ενώ οι φοιτητές όχι μόνο δεν μάσησαν στους εκβιασμούς και τις απειλές, αλλά αντίθετα δυναμώνουν τον αγώνα τους με κατεύθυνση πανελλαδικής κλιμάκωσης. Ακόμα και η εγκάθετη εντολή του υπουργείου παιδείας για εισαγγελικές παρεμβάσεις σε καθηγητές που αρνούνται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές εξετάσεις δείχνει το μέγεθος του πανικού που τους έχει κατακλύσει.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνοντας στην δεύτερη τετραετία της με μια αλαζονική διάθεση να κλείσει αναίμακτα όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς, δεν υπολόγισε καθόλου την πιθανότητα στιβαρών αντιδράσεων ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θεώρησε πως αφού κατάφερε, στον μετα-μνημονιακό πλεόν κύκλο, πατώντας πάνω στην υποχρηματοδότηση, τον τεμαχισμό και την κοσνερβοποίηση ΑΕΙ-ΤΕΙ που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ ( ν. Γαβρόγλου), να ισοτιμήσει τα πτυχία ΑΕΙ με αυτά των κολλεγίων ( ν.Κεραμέως 1), να μειώσει δραματικά τους εισακτέους (ΕΒΕ) να εξαγγείλει αστυνομία και πειθαρχικό δίκαιο στις σχολές ( ν.Κεραμέως 2), τότε το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο θα ήταν σχετικά εύκολο και αναίμακτο. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα δείχνει ότι αυτή μάλλον ήταν η χειρότερη εκτίμηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής στη θητεία της.
Η γενιά των 630 ευρώ, της ακρίβειας, της σεζόν με όρους σκλαβιάς και της μετανάστευσης, έδειξε ότι παρά την αγρανάπαυση χρόνων και την επέλαση του αντιπάλου, δεν είναι έτοιμη να ξεγράψει λαϊκά κεκτημένα δεκαετιών. Έτσι, το αίτημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες ήταν εκείνο που από την πρώτη στιγμή κινητοποίησε χιλιάδες φοιτητές και μαθητές. Ένα αίτημα που είναι βαθιά χαραγμένο στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού και περνάει από γενιά σε γενιά, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και την πάλη ενάντια στους αποκλεισμούς λόγω κοινωνικών φρονημάτων, στο Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία του Πολυτεχνείου, μέχρι τα ελπιδοφόρα μεταπολιτευτικά νεολαιίστικα κινήματα.
Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος και για τη σημερινή νεολαία που περνάει 12 χρόνια στο σχολείο ξέροντας καλά τι σημαίνει η λαϊκή οικογένεια να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια, μήπως και μπορέσει να σπάσει τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΒΕ. Είναι η γενιά που καλείται να περάσει 5-6 χρόνια σε ένα υποχρηματοδοτημένο και υποστελεχωμένο πανεπιστήμιο, με διαλυμένη φοιτητική μέριμνα, ενοίκια στα ύψη, αντίτιμο για σίτιση και κομμένο χαρτζιλίκι. Η γενιά που έμαθε ότι πρέπει να επανεξετάζεται και να επανακαταρίζεται μέχρι τα 30 για να γεμίσει το φάκελο προσόντα, αλλά τελικά να καταλήγει με τη τσαντούλα της στις ουρές του ΟΑΕΔ ή στην καλύτερη στην ετεροαπασχόληση με ψίχουλα στο χέρι αντί για μισθό. Η γενιά που βίωσε στο πετσί της τι πάει να πει διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας επί COVID. Η γενιά που είδε τους συμφοιτητές της να δολοφονούνται στις ματωμένες ράγες των Τεμπών, που είδε στην πράξη τι σημαίνουν ιδιωτικοποιήσεις, κρατική αδιαφορία και συγκάλυψη του εγκλήματος.
Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει μετά από τέσσερεις εβδομάδες, είναι ότι ο συνδυασμός των αιτημάτων για ΕΝΙΑΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ και για ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΑΞΙΑ ΟΧΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ με την αξιοποίηση των πιο επιθετικών μέσων πάλης ακριβώς μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, προτού δηλαδή προλάβει η ομαλότητα της εξεταστικής να απονεκρώσει τις σχολές, πυροδότησε το κύμα καταλήψεων και κινητοποιήσεων που άρχισε να φουντώνει πανελλαδικά. Η νικηφόρα αυτή τακτική απέδειξε ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν τα αντανακλαστικά να απαντήσουν στην επίθεση της κυβέρνησης, πλημμυρίζοντας τα φοιτητικά αμφιθέατρα εν μέσω Γενάρη για συνελεύσεις και όχι για εξεταστική, νομιμοποιώντας τις καταλήψεις ως μέση πάλης και πίεσης προς τα επιτελεία, παρά τις χρόνιες λυσσαλέες προσπάθειες των κυβερνήσεων να τις απονομιμοποιήσουν, και δίνοντας το παρών στις μαζικές πορείες και τους συντονισμούς των φοιτητικών συλλόγων. Όλα αυτά όχι μόνο έχουν ανατρέψει το κλίμα απάθειας και ηττοπάθειας που επικρατούσε στις σχολές αλλά έχουν παράξει σημαντικά πολιτικά αποτελέσματα, σπάζοντας τους εκβιασμούς και τις συμβιβαστικές λογικές. Τέλη Γενάρη θα είναι νόμος του κράτους έλεγε ο Πιερρακάκης, αρχές Φλεβάρη έφτασε και ούτε έχει έρθει στη Βουλή.
Η γραμμή αυτή εκφράστηκε από την ΚΝΕ και σχήματα στα οποία παρεμβαίνει η αντίληψη της Αριστερής Συσπείρωσης. Ήδη πριν από τις πρώτες συνελεύσεις καλούσε σε ενιαία πλαίσια κατάληψης πανελλαδικά και ενιαίο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων σε εβδομαδιαία βάση. Είναι η γραμμή που επιχείρησε να υπερβεί τις διασπαστικές τακτικές άλλων πολιτικών δυνάμεων και επιβεβαιώθηκε στο έπακρο την τρίτη εβδομάδα με τις μαζικότερες συνελεύσεις και τα μαζικότερα κινηματικά μπλοκ σε όλα τα ιδρύματα. Είναι εκείνη που απέδειξε ότι η κυρίαρχη αντίθεση μέσα στο πανεπιστήμιο, το δίπολο δηλαδή που πρέπει να στηθεί, είναι απέναντι στο Υπουργείο και την Κυβέρνηση και όχι απέναντι στο έτερο πλαίσιο κατάληψης. Η μέγιστη δυνατή ενότητα στο κίνημα πάνω σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση και αιτηματολογία, με την παράλληλη αξιοποίηση των πιο επιθετικών μέσων πάλης ήδη από τις αρχές Γενάρη, είναι εκείνη που σήμερα έχει δώσει πνοή και συνέχεια στις κινητοποιήσεις περιθωριοποιώντας και απομονώνοντας λογιών-λογιών σεχταρισμούς, οι οποίοι όπου υπερισχύουν παράγουν μηδαμινά κοινωνικά αποτελέσματα.
Φορείς τέτοιων λογικών και πρακτικών είναι οι δυνάμεις που υποτίμησαν τη δυνατότητα συγκρότησης ενός κινήματος μέσα στο Γενάρη, βασίζοντας την ανάλυσή τους στην παραδοχή ότι η νεολαία έχει ηττηθεί ιστορικά και δικαιολογώντας έτσι τη στροφή τους στη συνδιαχείριση, τον κοινοβουλευτισμό και τον εισοδισμό. Η νεολαία του ΜΕΡΑ25 και οι δορυφόροι της προέκριναν μονοήμερες καταλήψεις και πολιτική διαμαρτυρία την ήμερα ψήφισης, σαμποτάροντας ανοιχτά τις συνελεύσεις της πρώτη εβδομάδας και πηγαίνοντας ήσυχα-ήσυχα προς την εξεταστική. Το ίδιο λανθασμένη ήταν η ανάλυσή τους, που εστίαζε σε παρωχημένα θεωρητικά σχήματα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του '80 (εξειδίκευση-αποειδίκευση-επανειδίκευση), όσο και η αιτηματολογία (#metoarthro16) που αντιμετώπιζε το σύνταγμα ως ιερό δισκοπότηρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Τελικά όλα αυτά ξεπεράστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα, τις ανησυχίες και τα άγχη των φοιτητών που κατέκλυσαν τα αμφιθέατρα για να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν εκπαίδευση. Ούτε για τα ταχύρρυθμα προγράμματα επανακαταρτίσεων σε κολλέγια της συμφοράς ούτε για το άρθρο 16. Ο δε συνταγματισμός είναι μια γραμμή που τη δεδομένη στιγμή έχει απήχηση όχι στις φοιτητικές συνελεύσεις αλλά σε μερίδες του καθηγητικού μπλοκ, ενώ εκφράζεται κυρίαρχα από ένα κομμάτι καθηγητών που δορυφοροποιούνται στο ΣΥΡΙΖΑ, και πριν κάποια χρόνια στο ΠΑΣΟΚ, έχοντας βάλει και αυτοί το χεράκι τους στο αναδιαρθρωτικό εγχείρημα τα χρόνια του «όψιμου σοσιαλισμού των μνημονίων», με μπροστάρη τον Ι. Μυλόπουλο.
Για αυτό οι δυνάμεις αυτές προσπαθούν σε κάθε στροφή – παρά τις ψευδεπίγραφες εγκλίσεις τους για «ενότητα» - να διασπάσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, τις πορείες, τα συντονιστικά, και οποιοδήποτε άλλη δράση θεωρούν ότι δεν την ελέγχουν. Επιλέγουν τον σεχταρισμό και τη συγκρότηση ενός πλασματικού εσωτερικού πολιτικού συσχετισμού σε κλειστά αμφιθέατρα και ακροατήρια μακριά από τη πλειοψηφία και την πραγματική δυναμική των φοιτητικών συλλόγων και των μεγάλων ιδρυμάτων, με σημαντικό πολιτικό και κινηματικό βάρος στην εξέλιξη του φοιτητικού κινήματος πανελλαδικά. Τελικά έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο παρελθόν και όχι σε αυτό που συμβαίνει τώρα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κανένας Γενάρης-Φλεβάρης δεν μπορεί να είναι επανάληψη οποιουδήποτε Μαϊ-Ιούνη.
Η μόνη νικηφόρα κατεύθυνση είναι αυτή της μέγιστης δυνατής ενότητας των φοιτητικών συλλόγων από κοινού με τους μαθητές, τα μπλόκα της αγωνιζόμενης αγροτιάς, του εργαζόμενους. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τη δεδομένη στιγμή έχει ανοίξει μία σειρά μέτωπα που πλαγιοκοπούν την κοινωνική της ισχύ και επιβολή. Τα μπλόκα των αγροτών που ολοένα και μαζικοποιούνται αντί να αρκούνται στα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση, οι πάνω από 160 φοιτητικές καταλήψεις και οι καταλήψεις των σχολείων πρέπει να συναντηθούν με τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια που δημιουργεί η ακρίβεια και τους χιλιάδες απεργούς στο φόντο της πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη, στην οποία καλούν πληθώρα  σωματείων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Όλα τα παραπάνω δείχνουν τη δυνατότητα συγκρότησης πλατιών εργατολαϊκών κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πολιτική φθορά στην κυβέρνηση.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, η οργή απέναντι στην εγκληματική πολιτική που δολοφονεί το μέλλον, που συρρικνώνει το κράτος και αφαιμάζει το λαϊκό εισόδημα, είναι η στιγμή να εκφραστεί ενιαία από το λαό και τη νεολαία. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί στο βωμό του κέρδους, που καίει και πνίγει τις σοδειές σε κάθε φυσική καταστροφή, που χτυπά τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και την προοπτική της νεολαίας.

  • Όλοι στις συνελεύσεις και στις καταλήψεις! Όλοι στην πανελλαδική κινητοποίηση των Φοιτητικών Συλλόγων την Πέμπτη 8/2 στις 12.00 στα Προπύλαια!
  • Καμία σκέψη για κατάθεση του νομοσχεδίου! Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων!
  • Παλεύουμε για Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση για Όλους!
  • Πτυχία με αξία – όχι διαβατήρια για μετανάστευση και ανεργία!
  • Κάτω τα χέρια από το Άσυλο!
  • Η νεολαία έχει το δίκιο με το μέρος της και θα νικήσει!

 

6 Φεβρουαρίου 2024
Αριστερή Συσπείρωση

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video