Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID19 που ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ισχύουν για τους επόμενους 7 μήνες (!) κι αφορούν την πρόσβαση στην εργασία, τους χώρους ψυχαγωγίας, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, δεν αποκλίνουν από την γενικότερη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας∙
Κάλυψη της ανυπαρξίας της κυβερνητικής πολιτικής με την μετακύληση της ευθύνης στον ίδιο το λαό, διαίρεση των εργαζομένων και ένταση του κοινωνικού αυτοματισμού.
Πιο συγκεκριμένα ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτέμβρη θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το μέτρο της αναστολής της εργασίας σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, ύψους 10 ευρώ, μόνο σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε να προσέλθουν στην εργασία τους. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εκπαίδευση, τουρισμό, επισιτισμό και τηλεοπτικές θεατρικές παραγωγές επίσης είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ με αντίτιμο 10 ευρώ μόνο σε ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα. Ακόμα, οι φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεούται να πληρώνουν από την τσέπη τους δύο rapid test την εβδομάδα σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ μόνο οι μαθητές θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται δύο δωρεάν self test ανά εβδομάδα. Μάλιστα, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι από τις 13 Σεπτέμβρη στις δημόσιες δομές υγείας και τα νοσοκομεία θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι ή συμπτωματικοί.
Μετά από έναν και πλέον χρόνο πανδημίας και μπροστά σε μία ακόμα έξαρσή της – μετά την πλήρη υιοθέτηση των απαιτήσεων του εγχώριου και διεθνούς τουριστικού κεφαλαίου για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι – η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν προχωράει σε καμία επένδυση στο ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού, εκσυγχρονισμό κλινικών και αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής των νοσοκομείων και των ΜΕΘ.
Αντίθετα, μετατρέπει το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, της COVID19 και προσφέρει όλους τους υπόλοιπους τομείς της υγείας (πρωτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία, επεμβάσεις κλπ) στους ιδιώτες του κλάδου. Κι ενώ ο Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς δημόσιων δομών υγείας, η αναστολή των αδειών των υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη (για τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις εκκρεμεί ακόμα η άδεια του 2020!) αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία της αδυναμίας του δημόσιου συστήματος υγείας να ανταπεξέλθει στο νέο κύμα της πανδημίας.
Ταυτόχρονα, τη στιγμή που δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ για το δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια ευρώ σε «κολλητούς» καναλάρχες κι ιδιοκτήτες εφημερίδων και ιστοσελίδων για να προελαύσουν στην κυβερνητική διαφημιστική σταυροφορία, που αποσιωπεί τις ευθύνες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τις μεταθέτει στο λαό, δυσφημώντας την νεολαία αρχικά, όσους ασκούν κριτική κι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης έπειτα και στους εργαζόμενους σήμερα.
Έτσι και στο ζήτημα των εμβολίων – τα οποία από μόνα τους, χωρίς ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, τακτικά επαναλαμβανόμενα μαζικά δωρεάν τεστ με διενέργεια κι επιτήρηση από το κράτος, μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης σε εργασιακούς χώρους, ΜΜΜ, δομές εκπαίδευσης κ.ά. κι ενίσχυση του συστήματος υγείας για να καλύψει τους νοσούντες, δεν αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας – η κυβέρνηση τα μετατρέπει, από δικαίωμα και ανάγκη των εργαζόμενων και των νέων, σε μέσο διχασμού τους και εκβιασμού τους μέσω της οικονομικής εξόντωσης. Με τα νέα μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες για τις αρχικές ελλείψεις στα εμβόλια (προϊόν του ανταγωνισμού των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που τα παράγουν, αλλά και του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών του δυτικού κόσμου για την διανομή τους), την απουσία ολοκληρωμένης κι επιστημονικά τεκμηριωμένης πληροφόρησης της κοινωνίας, την ελλιπή εμβολιαστική εκστρατεία και την ανυπαρξία σοβαρού προγράμματος φαρμακοεπαγρύπνησης στη χώρα, για να σερβίρει μια ακόμα φορά «ατομική ευθύνη», να διαιρέσει, να τιμωρήσει και να πειθαρχήσει τους εργαζόμενους και τους νέους, να επιτεθεί στα εργασιακά δικαιώματα και να προσφέρει πελατεία στους επιχειρηματίες των ιδιωτικών ομίλων υγείας και των διαγνωστικών κέντρων.
Η κυβέρνηση δε, επικαλείται τον ανορθολογισμό που αναπαράγεται σε μικρά τμήματα της κοινωνίας, για να «ξεπλύνει» αφενός τις δικές τις ευθύνες στην καλλιέργεια αυτού του ανορθολογισμού και της ανασφάλειας γύρω από το ζήτημα του εμβολιασμού κι αφετέρου τον ανορθολογισμό που η ίδια έχει επιδείξει στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι όμως σαφές, ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν, εκτός των άλλων, την πλήρη ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία, να περιορίσει την εξάπλωσή της και να διασφαλίσει την καθολικότητα του δικαιώματος του εμβολιασμού για όλο τον λαό.
Αριστερή Συσπείρωση
25 Αυγ 2021