oikodomoi kinitopoiisi bcla 03O νόμος Γεωργιάδη που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες στη βουλή έχει ξεκινήσει ήδη να εφαρμόζεται.
Έρχεται να θεσμοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα κάνοντας:

 • νόμο το 13ωρο ημερησίως και εργασία 70 ώρες τη βδομάδα,
 • νόμο την κατάργηση της 5νθήμερης 40ωρης εργασίας και επέκταση σε 6η και 7η μέρα,
 • νόμο τις συμβάσεις μηδενικών ωρών,
 • νόμο τις νέες συμβάσεις ευέλικτων μορφών απασχόλησης όπως κατά παραγγελία χωρίς οργανωμένο ωράριο,
 • νόμο την επέκταση και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
 • νόμο τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση και την περεταίρω διευκόλυνση της απόλυσης

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (νόμοι Βρούτση ,Αχτσιόγλου καθώς και ο νόμος Χατζηδάκη) από τη μία να διασφαλίσαν τα κέρδη των εργοδοτών και από την άλλη να επιτεθηκαν για να διαλύσουν τους τρόπους που οι εργαζόμενοι παλεύουν για να δουλεύουν και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Πυλώνες των νόμων αυτών μαζί με μια σειρά άλλες διατάξεις στην ίδια σκληρή αντεργατική κατεύθυνση είναι:

 • Η διάλυση των σωματείων
 • Το χτύπημα στην απεργία και η ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης,
 • Το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων,

Η κυβέρνηση προωθεί το αφήγημα «δούλεψε περισσότερο για να ζήσεις».
Νομιμοποιεί και επεκτείνει τον εργασιακό κανιβαλισμό που επικρατεί ήδη σε μια σειρά κλάδους των υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το εμπόριο και οι τηλεπικοινωνίες. Προωθεί με νόμο του κράτους στους εργαζόμενους ως ''μονόδρομο'' την εργασία σε 3 και 4 εργοδότες, 70 ώρες τη βδομάδα για να τα βγάλουν πέρα. Είναι γεγονός ότι πλέον με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τη ρητορεία της, κυβέρνηση-εργοδοσία δεν εντείνουν απλά το ωράριο λάστιχο, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα με ατομικές συμβάσεις κουρελόχαρτα και μισθούς ψίχουλα, αλλά ωθούν μαζικά τους εργαζόμενους στην εργασία πολύ πάνω από το 8ωρο. Οι 2 δουλειές μερικής απασχόλησης δηλαδή των ''δηλωμένων'' 40-50 ωρών τη βδομάδα, πλέον μπορούν νόμιμα να αντικατασταθούν από μια δουλειά πλήρης απασχόλησης και άλλη 1-2 μερικής με 70 ώρες τη βδομάδα για να συμπληρωθεί και ενισχυθεί το εισόδημα και να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του λαϊκού νοικοκυριού.
Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης, των ομίλων και των εργοδοτών στο κύμα ακρίβειας που έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα.
Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης, την ώρα που 182 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 286 έχουν τραυματιστεί σοβαρά για το 2023, που αυξάνει ουσιαστικά τις ώρες δουλειάς.
Σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο δουλείας επίθεση η εξελίσσεται με διαφορετικό τρόπο , ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο στόχος είναι ο ίδιος η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σκοπό να διατηρηθούν και αυξηθούν τα υπερκέρδη των ομίλων και εργοδοτών. Επιβεβαιώνεται με παραδείγματα η επιλογή των εργοδοτών -που εκφράζεται και από τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης- να δουλεύουμε άνευ όρων και ωρών, χωρίς οργανωμένο μόνιμο και σταθερό ωράριο όποτε μας έχει ανάγκη η εργοδοσία. (Άρθρο 10 νόμου 5053/2023). Παραδείγματα είναι οι εργαζόμενοι των catering στον επισιτισμό, οι προωθητικές εταιρίες, οι εμποροϋπάλληλοι , οι εργολαβίες και οι υπερεργολαβίες , εκεί που δεν υπάρχει σταθερό ωράριο, εκεί που έχεις μια σύμβαση ημέρας, εβδομάδας ή μήνα που μπορεί και να ανανεώνεται, χωρίς να έχεις σταθερές μέρες, και μαθαίνεις ότι δουλεύεις στην καλύτερη 24ώρες πριν, όποτε δηλαδή «προκύψει ανάγκη».
Σε αντίθεση δηλαδή με ότι συνέβαινε με την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία που διασφάλιζε σταθερό ωράριο, καλύτερο μισθό και όλα τα δικαιώματα (δώρα, άδειες, προσαυξήσεις κλπ.) τώρα εισάγονται «βίαια» εργολαβίες που προωθούν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκ περιτροπής χωρίς αποζημιώσεις, δώρα, επιδόματα κλπ. 'Ετσι, η εποχιακή απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού στα εποχιακά μαγαζιά και ξενοδοχεία, πάει να γίνει μαζικό φαινόμενο και στα ξενοδοχεία μόνιμης λειτουργίας όπως στην Αθήνα (τελευταίο παράδειγμα το Grand Hyatt). Το ίδιο καθεστώς επικρατεί και στο εμπόριο με εμποροϋπαλλήλους να υπογράφουν εβδομαδιαίες συμβάσεις που περιέχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από 20 μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα από 3 μέχρι 6 μέρες ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης που θα σταλούν, ειδικά την εορταστική σεζόν και την περίοδο των εκπτώσεων (τέτοιες επιχειρήσεις είναι τα ΑΒ, H&M, ZARA, Νespresso, Coca Cola). Στόχος η παρούσα κατάσταση να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους και να δώσει τη δυνατότητα στους εργοδότες με τη βούλα του νόμου να κλέψουν και άλλο από τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, να ξεχειλώσουν και άλλο τον εργάσιμο χρόνο στις βδομάδες και περιόδους που έχει δουλειά και εύκολα να ρυθμίζουν και να τροποποιούν τις κατ' παραγγελία ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Υπάρχει Πραγματική Προοπτική και Πρόταση για τους Εργαζομένους
• Ενίσχυση και ενδυνάμωση των σωματείων σε κάθε κλάδο σε κάθε χώρο δουλειάς .
• Συντονισμός και αγώνας στο δρόμο με τα συνδικάτα, σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες για να τεθούν στο τραπέζι τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία, ποιοτικό και περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ουσιαστική ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος
Η συνταγή τρομοκρατία, καταστολή, το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη και δολοφονικές επιλογές των κυβερνήσεων και των εργοδοτών που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους στο διάβα τους και πετούν στο δρόμο και έξω από το σπίτι τους άπορους, ανέργους και εργαζόμενους που καταλήστευσαν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές όπως αποδεικνύεται δε θα μείνουν αναπάντητες.
Σωματεία και Ομοσπονδίες πρέπει να καλέσουν τους εργαζόμενους στους αντίστοιχους κλάδους από τη μία να μην δεχτούν στην πράξη τα παραπάνω καταστροφικά μέτρα και από την άλλη να οργανώσουν αντιστάσεις και να παλέψουν για κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα διασφαλίζουν σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα.
Για να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με 5νθήμερο 7ωρο παίρνοντας Δώρα, επιδόματα αδείας , Για να έχουν οι εργαζόμενοι ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο με τις οικογένειες τους, θα πρέπει να ενισχυθεί εκείνη η κατεύθυνση που ιεραρχεί τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς που στηρίζει και βάζει μπροστά τα συμφέροντα των εργαζομένων και παράλληλα να ηττηθούν οι δυνάμεις εργοδοτικού συνδικαλισμού και οι ''εναλλακτικές'' φωνές που αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους οδηγώντας τους στον κατακερματισμό μέσω φαντασιακών σχεδίων για να αυτοεπιβεβαιωθούν είτε ακόμα χειρότερα προτείνουν ως λύση το ξαναδοκιμασμένο δρόμο της διαχείρισης και ρεαλιστικής εναλλακτικής που οδηγεί στην ενσωμάτωση και εν τελικά ενισχύει τον αντίπαλο. Να ενισχυθεί το ρεύμα αυτό που με σαφή κατεύθυνση και πρακτικές συγκρούεται με το εγχώριο αστικό μπλοκ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε, το αστικό κράτος και τους νόμους τους και δεν αναζητεί εύκολες διαχειριστικές λύσεις. 

 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
 • Δουλειά με δικαιώματα και σταθερό ωράριο, όχι όποτε και όσο το έχουν ανάγκη οι εργοδότες.
 • Περισσότερος & ποιοτικός ελεύθερος χρόνος.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video