asylo kinhtopoihseis 0Λίγες μόνο μέρες έχουν περάσει από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το Μητσοτάκη και τη ΝΔ και η νεοφιλελεύθερη και αντεργατική ατζέντα της έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται και να περνάει στο στάδιο της νομοθετικής ρύθμισης.

Ο χώρος της εκπαίδευσης βρίσκεται εκ νέου στο στόχαστρο, με τη νέα Υπουργό Παιδείας Κεραμέως να ''σηκώνει μανίκια'' και να πιάνει δουλειά από εκεί ακριβώς που σταμάτησε ο Γαβρόγλου, χέρι χέρι πάντα με το συντηρητικό καθηγητικό κατεστημένο των ιδρυμάτων.
Πρώτο και αναγκαίο βήμα για την προώθηση και την όσο το δυνατόν αναίμακτη εφαρμογή νέων αντιδραστικών μέτρων στο χώρο της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων είναι η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου που αποτελεί προεκλογική δέσμευση και κεντρικό πολιτικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας. Είναι, άλλωστε, για την Νέα Δημοκρατία, μια στρατηγικού τύπου στόχευση που σκοπεύει στο κλείσιμο λογαριασμών που μένουν ανοιχτοί περισσότερο από 45 χρόνια. Ο στόχος είναι επί της ουσίας πολιτικός (πέρα από τις συμβολικές τους διαστάσεις). Να καταφέρει να τελειώσει η αστική τάξη της χώρας με έναν από τους κύριους παράγοντες πολιτικής της αποσταθεροποίησης μεταπολιτευτικά, το φοιτητικό κίνημα. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο προκειμένου να προωθήσει τον πολιτικό της σχεδιασμό που προβλέπει Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με συνταγματική πρόβλεψη στο τέλος του δρόμου, αλλάζοντας ριζικά το χαρακτήρα της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης, πολύ περισσότερο όμως προσπαθώντας να καταφέρει πλήγμα στη δυνατότητα των φοιτητών να συζητάνε, να αποφασίζουν και να αγωνίζονται συλλογικά μέσα και έξω από τις σχολές τους σήμερα, στους χώρους εργασίες τους αύριο. Για αυτό το λόγο έρχεται άρον-άρον και η κατάθεση του νομοσχεδίου κατάργησης του ασύλου εν μέσω καλοκαιριού.
Αδιαμφισβήτητα, η επιλογή αυτή δεν προέκυψε από παρθενογέννηση αλλά ήρθε σαν συνέχεια της μεθοδευμένης και συνεχούς στοχοποίησης του Ασύλου από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία των ''διαμαρτυρόμενων'' Πρυτάνεων. Λίγους μήνες πριν άλλωστε κατατέθηκε σα μονόδρομος και λύση στο άλυτο πρόβλημα του ''ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΟΜΙΑΣ'' το Πόρισμα Παρασκευόπουλου που εξίσωνε τις συνδικαλιστικές πρακτικές των φοιτητικών συλλόγων με εγκληματικές πράξεις, στοχοποιούσε τους φοιτητές και τα δικαιώματα τους ενώ από την άλλη άφηνε στο απυρόβλητο εγκάθετους καθηγητές όπως ο ''ακαδημαϊκός μποξέρ'' Τοκμανίδης, στο όνομα της ''Δημοκρατίας των Πολλών''.
Παράλληλα εμφανής είναι όλα αυτά τα χρόνια η συστράτευση όλου του αστικού στρατοπέδου για την καταπάτηση και κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ και η χρησιμοποίηση όλων των μέσων για να δυσφημιστεί και διαστρεβλωθεί η σημασία και ο ίδιος ο χαρακτήρας του στα μάτια των φοιτητών, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινής γνώμης. Η «αχρωμάτιστη-ακομμάτιστη» ειδησεογραφία του πρωτοπόρου ΣΚΑΙ, του κίτρινου τύπου γενικότερα καθώς και των υπόλοιπων ΜΜΕ παρουσίαζαν το ΑΣΥΛΟ σαν θερμοκοιτίδα παραβατικότητας, ανομίας, εγληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών. Τέτοια συντονιστμένη εκστρατεία συκοφαντικής προπαγάνδας είναι αναγκαία για να διαμορφωθεί ο απαραίτητος συσχετισμός και η ευρύτερη συναίνεση για να χτυπηθούν εκ νέου το ΑΣΥΛΟ, οι ιδέες, ο φοιτητικός συνδικαλισμός, οι αγώνες και τα δικαιώματα των φοιτητών. Όπως δεν έλειψαν από την σκακιέρα και οι πιο βρώμικες και υπόγειες μεθοδεύσεις των παρακρατικών μηχανισμών που χέρι χέρι με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε κομβικές στιγμές κατέστειλαν μαζικές κινητοποιήσεις και στοχοποίησαν τις δυνάμεις της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Αριστεράς, δεκάδες συντρόφους και συναγωνιστές.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με πρόφαση την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και του ναρκεμπορίου επιχειρείται η προσπάθεια καταρχάς θεσμικής κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου και σε επόμενο στάδιο η πλήρης καταπάτηση του. Έτσι οι ναρκέμποροι θα συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους βγάζοντας εκατομμύρια με τις πλάτες των «παιδιών της νύχτας», των μπράβων, της Χ.Α και των παρακρατικών μηχανισμών-κυκλωμάτων. Οι γειτονιές και τα πάρκα (όσο παραμένουν ελεύθερα και δημόσια) θα «σφύζουν» από την αστυνομοκρατία και το Πανεπιστήμιο θα περικυκλώνεται από την Ασφάλεια και τα ΜΑΤ στο όνομα του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Άραγε αυτή η κίνηση θα φέρει «αέρα ασφάλειας και σιγουριάς» στον εργαζόμενο που βλέπει τη ΝΔ να ψηφίζει υπέρ της κατάργησης του 8ωρου και να προμηνύει 7ήμερη εργασία, στο φοιτητή που αγκομαχά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο και μια υπερεντατικοποιημένη καθημερινότητα να πάρει το «πτυχίο-διαβατήριο» στην ανεργία και στην εργασιακή ζούγκλα και στη λαϊκή οικογένεια που προσπαθεί να πληρώσει τους φόρους και τα έξοδα του παιδιού της για να σπουδάσει;
Η απάντηση είναι δεδομένη και δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά γιατί η πραγματικότητα και το βοιωτικό επίπεδο της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας μιλούν από μόνα τους. Ο Μητσοτάκης και η Νεα Δημοκρατικά με φουσκωμένα τα πανιά από το αντιλαϊκό σχέδιο διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ δε κάνουν διακοπές ούτε λεπτό και ξεκινούν νέα συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας. Κατάργηση του ασύλου σημαίνει προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που - ακόμα και «εντός του δημοκρατικού πλαισίου» - αντιτίθεται στην κυβερνητική πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα που θα φέρουν. Σημαίνει άγρια στοχοποίηση και προσπάθεια κατάργησης των πολιτικών και κοινωνικών πρακτικών σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική, το κεφάλαιο, την εργοδοσία και την Ε.Ε. Σημαίνει πιο ασφυκτική φοιτητική καθημερινότητα, κλειστές πόρτες στους φοιτητές, τους συλλόγους της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα αιτήματά τους, αποφάσεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου και των φοιτητών από τηλεσυσκέψεις λίγων και εκλεκτών, καθηγητική αυθαιρεσία στα κόκκινα και υπερεντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών. Τέλος ένα βήμα ακόμα για την κυβέρνηση για την οριστική κατάργηση του άρθρου 16, την πλήρη εξίσωση των ιδιωτικών πανεπιστημίων-κολλεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια, την περεταίρω υποβάθμιση και απαξίωση των πτυχίων και το τσεκούρωμα της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Ο αγώνας υπεράσπισης του Πανεπιστημιακού ΑΣΥΛΟΥ και της έννοιας του ΑΣΥΛΟΥ γενικότερα είναι αγώνας που καλείται να δώσει όλος ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας προασπίζοντας τα δικαιώματα και τα κεκτημένα που σφυρηλατήθηκαν και κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες χρόνων. Το ΑΣΥΛΟ είναι βαθιά ριζωμένο στις μνήμες του λαού, της νεολαίας, των φοιτητών και των εργαζομένων και είναι ταυτόσημο με τους αγώνες που αμφισβήτησαν το ταξικό συσχετισμό δύναμης σε καιρούς που φάνταζε ανίκητος. Από τον καιρό της χούντας και το ''ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'', τις λαμπρές απεργιακές κινητοποιήσεις της μεταπολίτευσης, τον Νίκο Τεμπονέρα, τον Σωτήρη Πέτρουλα μέχρι τα φοιτητικά κινήματα και τις καταλήψεις την εποχή του Αρσένη, το 2006-07, το Δεκέμβρη του 2008, το 2011 απέναντι στο νόμο Διαμαντοπούλου, το 2013 και τις φοιτητικές καταλήψεις των φοιτητών στο πλευρό των απεργών διοικητικών υπαλλήλων μέχρι και σήμερα.
Τις επόμενες μέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου φοιτητές και εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν με κάθε τρόπο την αντίδρασή τους απέναντι στην κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ και το νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ετοιμάζουν πυρετωδώς το Υπουργείο Παιδείας και η νέα κυβέρνηση. Οι δυνάμεις της Επαναστατικής Αριστεράς και τα σχήματα των ΕΑΑΚ καλούνται να είναι και πάλι μπροστάρηδες στη μάχη υπεράσπισης του ΑΣΥΛΟΥ με κάθε τρόπο και στις μάχες απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και τα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζουν ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του.
Καλούμε τους φοιτητές μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις συλλογικές τους διαδικασίες να μην το βάλλουν κάτω και να ακυρώσουν στην πράξη τα σχέδια τους. Ήρθε η ώρα να ξαναβάλουμε δύσκολα σε αυτούς με γνώμονα τα δικαιώματα και τις υλικές διεκδικήσεις φοιτητών και εργαζομένων και πυξίδα τους συλλογικούς μας ανατρεπτικούς αγώνες.
ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΔΕ ΔΥΣΦΗΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ. ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ, ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΙΣ 23/7. ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.


Τομέας Νεολαίας

Αριστερή  Συσπείρωση 

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video