Την προηγούμενη εβδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Ξάνθη και την Πάτρα προχώρησαν σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταλήψεις ενάντια στα νομοσχέδια και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας που θίγουν βάναυσα τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών και υπονομεύουν συνολικά την εργασιακή προοπτική της νεολαίας.

Η συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες των Συλλόγων τους, αλλά και στις διαδηλώσεις της Παρασκευής 11/10/2019 αποτελούν απόδειξη των δυνατοτήτων επανεμφάνισης του φοιτητικού κινήματος με μαζικό και δυναμικό τρόπο, και με στόχο να μπλοκάρει νικηφόρα μια ακόμα αντιδραστική δέσμη μέτρων.

Η κινηματική δυναμική που αναπτύσσεται στους συλλόγους οδήγησε την Κυβέρνηση της ΝΔ να χτυπήσει την φοιτητική διαδήλωση της Αθήνας στις 11/10/2019, πνίγοντας τα φοιτητικά μπλοκ με χημικά, πετώντας σε ευθεία βολή χειροβομβίδες κρότου λάμψης και στέλνοντας φοιτητές στο νοσοκομείο με εγκαύματα και πληγές. Οι φοιτητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να δυσφημίσει, να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τις κινητοποιήσεις και τις συλλογικές τους αποφάσεις, όμως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αντίθετα θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ο φόβος του φοιτητικού κινήματος είναι αυτός που οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου μέσα στον Αύγουστο, και ο φόβος του εργατικού κινήματος είναι αυτός που καθυστερεί την κατάθεση του αντεργατικού αναπτυξιακού νομοσχεδίου που εντείνει εξίσου την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, στην εργασία και την εκπαίδευση.

Η κυβερνητική επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία είναι κοινή και ταυτόχρονη. Ο στόχος της είναι η διαμόρφωση ακόμα ευνοϊκότερων όρων για το Κεφάλαιο, με ακόμα πιο παραγωγικούς και πειθαρχημένους εργαζόμενους και με ακόμα πιο τσακισμένο κόστος εργασίας.

Η αναγνώριση των πτυχίων των Κολλεγίων, η κατάργηση του Ασύλου και οι διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη φοίτησης αποσκοπούν τόσο στο τσάκισμα της προοπτικής όσο και στην πειθάρχηση των φοιτητών ως μελλοντικών πειθαρχημένων εργαζόμενων. Παράλληλα προωθείται η θεσμική αυταρχικοποίηση στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου με την ενίσχυση μηχανισμών όπως αυτός της εξωτερικής αξιολόγησης, τα συμβούλια ιδρύματος και τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας.

Εναρμονισμένη με το κλίμα του κυβερνητικού αυταρχισμού η κυβερνητική νεολαία η ΟΝΝΕΔ βγάζει του ρατσιστικούς φασιστικούς οχετούς για τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά μεταναστών στα σχολεία και οι ΔΑΠΙΤΕΣ ως ιμάντας μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια μαζί με κομμάτι του καθηγητικού μπλοκ βγήκαν από τις τρύπες τους και έριξαν τις μάσκες τους στηρίζοντας ανοικτά όλα μέτρα και εξαγγελίες της Κεραμέως. Παράλληλα οικοδομούν το μαύρο μπλοκ των «ανοιχτοσχολάκηδων» προσπαθώντας μάταια να εμποδίσουν τους φοιτητές που αγωνίζονται και προασπίζουν τα υλικά τους συμφέροντα ενάντια στην σκληρή φοιτητική τους καθημερινότητα και τη δυσοίωνη εργασιακή τους προοπτική. Αυτόν τον ρόλο είχαν πάντα τα παιδιά του Άδωνη και του Βορίδη, και ήδη παίρνουν την απάντηση που τους αρμόζει μέσα και έξω από τις σχολές.

Το φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να κάνει βήμα πίσω. Αντίθετα πρέπει να βγει μαζικά και δυναμικά εκ νέου στο προσκήνιο. Να μην φοβηθεί τις κινήσεις που δημιουργεί η ΝΔ, αλλά να απαντήσει μέσα από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις και τις αγωνιστικές αποφάσεις στο κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να στηθεί και να πλήξει το παρόν και το μέλλον των φοιτητών.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έδειξαν τον δρόμο την Παρασκευή και έτσι πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Οι 30 καταλήψεις αποτέλεσαν μόνο την αρχή. Ο Νοέμβριος πλησιάζει και θα είναι θερμός για την Κυβέρνηση. Οι φοιτητές θα της βάλλουν για άλλη μια φορά δύσκολα όπως ξέρουν. Με τις γενικές τους συνελεύσεις, τις καταλήψεις και την επιλογή του δρόμου της σύγκρουσης και της ανατροπής. Στο πλευρό των εργαζομένων και των σωματείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο έκτρωμα του Άδωνη για την προοπτική που τους αξίζει και όχι αυτή στην οποία θέλουν να τους καταδικάσουν.

  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΗ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ.
  • ΕΝΙΑΙΑ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΟΝΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Αριστερή Συσπείρωση - Τομέας Νεολαίας
14 Οκτώβρη 2019

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video