Ο Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος ήταν ένας δημοκράτης πολιτικός που ανέλαβε Πρύτανης στο ΕΜΠ το 1997, δύο χρόνια μετά την είσοδο των ΜΑΤ και τις εκατοντάδες συλλήψεις. Προσπάθησε έμπρακτα να υπερασπιστεί το άσυλο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ακεραιότητα των πτυχίων και κινήθηκε παράλληλα με τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων σε αυτά τα ζητήματα.

Βρέθηκε κοντά στους φοιτητές και συνεργάστηκε με τους φοιτητικούς συλλόγους για την δημιουργία της νέας φοιτητικής εστίας ΕΜΠ και την εκδίωξη του στρατοπέδου των ΕΚΑΜ μέσα από το ΕΜΠ.

Ήταν ανοιχτός στο διάλογο με τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα στην κοινά διακηρυγμένη κατεύθυνση της ενοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και των σχολών, της θωράκισης των πτυχίων, της διοικητικής ισοβάθμησης τους με τα ευρωπαϊκά master και της αντίθεσης στις συνθήκες Μπολόνιας, Πράγας και την πολιτική ατζέντα των κατακερματισμών και διασπάσεων. Εναντιώθηκε στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, τα κέντρα έρευνας και τα γραφεία διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις εντός του. Αντιστάθηκε επίσης στην συνδιαλλαγή με καθηγητές και φοιτητικές παρατάξεις.
Σημαντικότερη η δράση του απέναντι στη νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, η πολιτική στήριξη και η αυτοπρόσωπη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις και στις συλλήψεις που ακολούθησαν. Παρείχε πολιτική στήριξη και φυσική παρουσία στην εκστρατεία συκοφάντησης και λάσπης απέναντι σε αγωνιστές με την επιχείρηση Πρεσβείας - ΠΑΣΟΚ και Χρυσοχοΐδη για τη 17Ν και τη βιομηχανία στοχοποίησης των αγωνιστών και των συλλογών.
Παρά τις πιέσεις από το πολιτικό επίπεδο δε λιποψύχησε και δεν επέλεξε τον εύκολο δρόμο της ουδετερότητας. Πάντα μαχητικός στη Σύγκλητο και στους δρόμους, στήριξε τους φοιτητές στη μάχη απέναντι στους νόμους Αρσένη και μετέπειτα Ευθυμίου, και παρέστη σε δικές αγωνιστών, καθώς και στα κρατητήρια, με πιο χαρακτηριστικό περιστατικό το καλοκαίρι του 2001 όπου τον πέταξαν κυριολεκτικά από τις σκάλες του 3ου ορόφου στο ΑΤ Ακρόπολης όταν είχε προσέλθει για να διαμαρτυρηθεί για συλλήψεις φοιτητών.
Τέλος απέναντι σε αλλεπάλληλες συκοφαντικές επιθέσεις, ήταν ο πρύτανης που αγωνίστηκε και κατάφερε να επιστρέψει ο πομπός της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο χώρο της παλιάς πρυτανείας του ΕΜΠ, συμβάλλοντας συνεχώς στην υπεράσπιση του ασύλου, τόσο με τις αποφάσεις της Συγκλήτου και της Πρυτανείας, όσο κυρίως και με τη φυσική του παρουσία.
Όλα αυτά για έναν Πρύτανη τον οποίο αρχικά οι φοιτητές υποδέχτηκαν με σκληρές κινητοποιήσεις, ως ο Πρύτανης των πειθαρχικών και της εφαρμογής του εσωτερικού κανονισμού του Πολυτεχνείου. Του κανονισμού που ούτε η χούντα δεν τόλμησε.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στους οικείους και την οικογένειά του.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video