afisa polyt site

Δείτε ΕΔΩ την προκύρηξη σε .pdf

49 Χρόνια μετά από την επιβολή της «χούντας των συνταγματαρχών», οι ΗΠΑ, ο «προμαχώνας των δυτικών δημοκρατιών» – που παρ' όλα αυτά όχι μόνο ανέχτηκε, αλλά και στήριξε ανεπιφύλακτα τον «γύψο» στον οποίο είχε μπει η χώρα κάνοντας ξεκάθαρο ποιες δημοκρατίες στήριζε και στηρίζει – κάνει την επιλογή να επιστρέψει με τον «κορυφαίο πολιτειακό του εκπρόσωπο» στη χώρα. Σε μια χρονική στιγμή που καθόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε.

Σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ και η αστική τάξη της χώρας θέλουν να πιστεύουν πως ξεμπερδεύουν σιγά σιγά με την κληρονομιά της εξέγερσης του πολυτεχνείου που οδήγησε στην πτώση της χούντας, ανατρέποντας τα σχέδιά τους. Σε μια χρονική στιγμή που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή οξύνονται και αποκτούν ήδη πολεμικούς προσανατολισμούς. Σε μια χρονική στιγμή που η άγρια επίθεση σε βάρος των εργαζόμενων της χώρας που ξεκίνησε με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών ετοιμάζεται να περάσει σε νέα, ακόμα πιο βάρβαρη φάση. Σε μια τέτοια χρονική στιγμή λοιπόν, μόνο αφελείς ή ανοιχτοί εχθροί των εργαζόμενων της χώρας θα έκαναν προσπάθεια να εμφανίσουν την επίσκεψη Ομπάμα σαν ελπιδοφόρο γεγονός.

Τίποτα δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι της χώρας από την παρουσία του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα. Το αντίθετο μάλιστα. Όχι απλά δεν πρόκειται να φέρει «ευνοϊκή πρόταση για το χρέος» όπως κόπτονται να υποστηρίξουν τα ανδρείκελα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (πολύ περισσότερο μετά την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ), αλλά έρχεται να προσθέσει νέα δεινά στις πλάτες τους επιδιώκοντας να αποσπάσει την τυφλή υποταγή της ελληνικής αστικής τάξης στην πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Πολιτική η οποία στοχεύει στον περαιτέρω έλεγχο και βαθύτερη ένταξη της ελληνικής αστικής τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ η μόνη θέση που υπάρχει για τους εργαζόμενους της χώρας είναι αυτή των «αναλώσιμων» στα πλαίσια των επιδιώξεών τους για εμπέδωση των συμφερόντων τους τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ως άλλος Φίλης, η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την αυταπάτη πως υπηρετώντας τυφλά αυτές τις επιδιώξεις θα καταφέρει να υπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Ούτε η ιστορία, ούτε οι εμπειρίες της δεν της έχουν διδάξει πως για μια ακόμα φορά, μέσω τον τυχοδιωκτισμών της, μόνο σε τραγωδίες θα οδηγήσει τους εργαζόμενους και τη χώρα.

Έτσι λοιπόν, επιπρόσθετα με τα δεινά που έχουν επιφέρει στην κοινωνική πλειοψηφία της χώρας οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές, έρχονται να προστεθούν νέα που θα είναι και το μόνο αντάλλαγμα για τις «υπηρεσίες σταθερότητας» στην περιοχή που θέλουν να «πουλήσουν» οι αστοί της χώρας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Προφανώς δεν μπορούν να διανοηθούν διαφορετική στάση πέρα από την υποταγή στις επιταγές «των διεθνών μας εταίρων». Είτε πρόκειται για την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σε ότι αφορά τις εφαρμοζόμενες αντεργατικές πολιτικές στο εσωτερικό, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Αυτή η τυφλή υποταγή στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς δεν προέρχεται από την αδυναμία της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει τα συμφέροντά της σε βάρος των εργαζόμενων της χώρας, αλλά έγκειται στην βαθιά της πεποίθηση ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τα επιβάλλει είναι ακριβώς με την στήριξη των εταίρων για την εφαρμογή των επιδιώξεών της. Γι' αυτό και το «Έξω αι ΗΠΑ, Έξω το ΝΑΤΟ» που ήταν γραμμένο από τους εξεγερμένους στις δύο κολόνες της πύλης του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα επίκαιρο σύνθημα και μάλιστα πρώτης γραμμής.

Μια επικαιροποίησή του θα έπρεπε να βάζει και μια Τρίτη επιδιώξη, αυτήν της εξόδου από την ΕΕ. Συγκροτώντας έτσι ένα τρίπτυχο ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή οποιασδήποτε πολιτικής θα υπηρετούσε – έστω και εν μέρει – τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου στη χώρα που σήμερα κυριολεκτικά συνθλίβονται. Μιας πολιτικής φιλειρηνικής μακριά από συμμαχίες με το Κράτος-Δολοφόνο του Ισραήλ και την δικτατορία της Αιγύπτου. Μιας πολιτικής που δεν θα επιδιώκει οξύνσεις αλλά συνεργασία ανάμεσα στις δύο μεριές του Αιγαίου. Μιας πολιτικής που θα βάζει τους εργαζόμενους της χώρας πλάι πλάι με τους μοναδικούς συμμάχους που μπορούν να έχουν και οι οποίοι είναι οι εργαζόμενοι της περιοχής και του κόσμου ολόκληρου.

Στην απογοήτευση και την τυφλή απελπισία που θέλουν να επιβάλλουν σ' ολόκληρη την κοινωνία της χώρας με την ολοκληρωτική απαξίωση των αγώνων της αριστεράς και των εργαζομένων στο πρόσωπο των λαθροχείρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμα να αντλήσουν έμπνευση και συμπεράσματα από την λάμψη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο δρόμος που χάραξε ο Νοέμβρης είναι η διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων σε ανειρήνευτη αντίθεση με την αστική τάξη της χώρας και τους ιμπεριαλιστές. Στη συνειδητοποίηση της δύναμής τους όταν επιδιώκουν να δράσουν για λογαριασμό τους στο μόνο επίπεδο που προσφέρεται για αυτούς, αυτό του δρόμου.

Πιάνοντας το νήμα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στους φετινούς τριήμερους εορτασμούς για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Να διαδηλώσουν τόσο ενάντια στην παρουσία στη χώρα του επικεφαλής της πιο αιμοσταγούς πολεμικής μηχανής του πλανήτη (στις 15 Νοέμβρη) όσο και για το δικό τους μέλλον και προοπτική για μια εξέγερση που θα οδηγήσει στη νίκη τους και όχι στην ενσωμάτωσή τους (στις 17 Νοέμβρη). Μια εξέγερση που θα καταφέρει να συντρίψει την εξουσία των αστών στον δρόμο για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 15/11 στις 17.00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΪΚΗ-ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
(ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 15:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ)

Αριστερή Συσπείρωση
Νοέμβριος 2016

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small