kinitopoisi simaiesΗ ίδια η απόφαση του Eurogroup της 5/12 για την Ελλάδα, ξεγυμνώνει την κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν «θετική» εξέλιξη στο θέμα του Χρέους και «δήθεν» χαλάρωμα του προγράμματος. Τίποτα θετικό δεν υπάρχει για τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία σ’ αυτή την επαίσχυντη συμφωνία, μια συμφωνία γεμάτη από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως:

 • η επίτευξη ετήσιου πλεονάσματος 3,5% ως το 2018, μέσω «ουσιαστικών» μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων και άρση των εμποδίων για τις «επενδύσεις»
 • η πλήρης ενεργοποίηση του «Υπερταμείου» «αξιοποίησης» της Δημόσιας Περιουσίας
 • μέτρα εξασφάλισης της απρόσκοπτης εξυπηρέτηση του βραχυπρόθεσμου ελληνικού δανεισμού
 • η επιβεβαίωση εφαρμογής όλων των δεσμεύσεων του Μνημονίου του Αυγούστου του 2015
 • η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα
 • η πλήρης υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης στην ελληνική νομοθεσία, ώστε ο ESM να εγκρίνει συμπληρωματικό μνημόνιο

Η συμφωνία αυτή πρόκειται να ενεργοποιήσει άμεσα τη νομοθέτηση της δέσμης μέτρων βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, που οι Εργοδότες, η Κυβέρνηση και οι Θεσμοί διέρρεαν το προηγούμενο διάστημα:

 • την επέκταση του «υποκατώτατου μισθού» σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 εργαζόμενους που σήμερα παίρνουν λιγότερα από 431€ καθαρά
 • την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, επέκταση των ατομικών-ανταποδοτικών συμβάσεων
 • την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εκ περιτροπής εργασίας, των voucher (κουπόνι κοινωνικής στήριξης) ημερήσιας ή ωριαίας επιδότησης της εργασίας, (low/zero-hour contracts, mini/midi jobs, teleworking κλπ)
 • την άμεση αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από 5% σε 10% και την κατάργηση του υπουργικού βέτο
 • την ελάφρυνση του εργοδοτικού κόστους με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας
 • την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, με στόχο τον περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας και την θέσπιση της εργοδοτικής ανταπεργίας

Μετά από έξι χρόνια αδιάκοπης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα, δεν διαφαίνεται καμιά ελπίδα και κανένα τέλος στο μαρτύριο που ζούμε, το μόνο που διαφαίνεται είναι συνέχιση και ένταση της πολιτικής που ωφελεί το Κεφάλαιο και την Εργοδοσία. Η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας κάνει το Κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του να επιτίθενται με ακόμα μεγαλύτερη λύσσα στους εργαζόμενους.

Παρά την καθημερινή προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης κάθε ιδέας, συμβόλου, παρακαταθήκης της Αριστεράς (Καισαριανή, Κάστρο κλπ) η πραγματική πολιτική της Κυβέρνησης Τσίπρα είναι βαθιά καπιταλιστική, αμερικανόφιλη και ευρώδουλη.

Δεν είναι μόνο τα νέα μέτρα, δεν είναι μόνο η κοροϊδία σε εκατομμύρια άνεργους-φτωχούς-κοινωνικά αποκλεισμένους, τώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει έτοιμη να μπει στο χορό που σέρνει από την μια πλευρά του Αιγαίου ο δικτάτορας Ερντογάν και από την άλλη η ελληνική αστική τάξη με τα μαντρόσκυλά της Χρυσής Αυγής. Αφού πρώτα παρέδωσε την ολοκληρωτική κυριαρχία του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ (δίνοντας υποσχέσεις ακόμα και για καινούριες βάσεις), τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ασκήσεις «εθνικής συμφιλίωσης» στέλνοντας δήθεν σκληρό μήνυμα στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα, το μήνυμα αυτό έχει αποδέκτες και την εργατική τάξη της χώρας, τους μετανάστες, τους αγωνιζόμενους και τους κομμουνιστές, αφού δίπλα δίπλα με κυβερνητικούς παράγοντες βαδίζουν οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής (αντί οι τελευταίοι να βρίσκονται στην φυλακή για τα εγκλήματά τους).

Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η κόλαση που διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να προωθούν, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα όλων εμάς, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας. Είναι άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι και όλος ο Λαός να κινητοποιηθούμε άμεσα και μαζικά, ξεπερνώντας τις τρικλοποδιές των σαλτιμπάγκων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στα νέα μέτρα και ενάντια στην κατεύθυνση πολεμικής εκτόνωσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Στις 6 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε ενάντια στην κρατική καταστολή, το φασισμό, την πολύπλευρη βία που ασκείται στην Νεολαία, διαδηλώνουμε για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, για τα θύματα της κρατικής και παρακρατικής καταστολής.

Στις 7 Δεκέμβρη συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, ενάντια στην εργασιακή σκλαβιά της νέας γενιάς. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, τη Βέροια, το Ηράκλειο, τα Χανιά.

Στις 8 Δεκέμβρη απεργούμε ενάντια στο Κεφάλαιο, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια σε ΕΕ-ΔΝΤ. Συσπειρωνόμαστε και συντονιζόμαστε σε ένα ένα σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης, ένα σχέδιο της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, πέρα, έξω και απέναντι στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Με προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στο Μουσείο στις 10.30.

Όλοι στις απεργίες και στις διαδηλώσεις.

 

Αριστερή Συσπείρωση
6.12.2016

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small