1stmay20 FINAL webΕργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι,


Αγώνες δεκαετιών, απεργίες, διαδηλώσεις και νεκροί εργάτες για τα δίκαια της εργατικής τάξης αναζητούν ακόμα την δικαίωση τους στο Σήμερα. Αγώνες για τα δικαιώματα στην εργασία, το 8ωρο, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό και τον ελεύθερο χρόνο, για την εργατική χειραφέτηση και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας των εργατών, είναι η έμπρακτη συνέχεια των αγώνων που τιμούμε.

Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς - που όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι διαφέρει μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε με την πανδημία του COVID 19- παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, αφού ήδη με πρόφαση την πανδημία ετοιμάζεται ακόμη πιο σφοδρή επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με τους εργαζόμενους να επωμίζονται ακόμη μία φορά τις επιπτώσεις. Σε όλο τον πλανήτη οι εργαζόμενοι συνεχίζον να υφίστανται τις επιπτώσεις από τις δολοφονικές πολιτικές του Κεφαλαίου πάνω στο περιβάλλον και τις ζωές τους, ενώ την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος καπιταλισμός δια στόματος Σόιμπλε πανηγυρίζει κυνικά για την μηδενική αξία της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περιορίστηκε στο μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης – καραντίνας και δεν υιοθέτησε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των θέσεων εργασίας και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Εμπαίζει και λοιδορεί καθημερινά αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν αποδειχθεί οι μόνοι χρησιμότεροι, εργαζόμενοι στην υγεία, στην καθαριότητα και στα σουπερμάρκετ, απελευθερώνοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ο τρόπος άρσης των περιοριστικών μέτρων φέρει ξανά τη σφραγίδα της κοινωνικά ανάλγητης και επικίνδυνης ατζέντας των εργοδοτών και της ακροδεξιάς. Ανοίγουν οι εκκλησίες και τα στοιχηματζίδικα και παραμένουν κλειστές και χωρίς καμιά αναβάθμιση των συνθηκών λειτουργίας τους οι περισσότερες εκπαιδευτικές μονάδες. Για μια ακόμη φορά εκπαίδευση και υγεία μένουν στις τελευταίες θέσεις του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να στοιβαχθούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να μην χρεωθούν οι επιχειρήσεις τα έξοδα της μετακίνησης τους.
Όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου αποσκοπούν στην προφύλαξη της κερδοφορίας των εταιρειών αφήνοντας τους εργαζόμενους απροστάτευτους τόσο στην πανδημία όσο και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε όλη αυτή την έκτακτη κατάσταση να αρθούν οι πιο σπουδαίες κατακτήσεις και τα σύγχρονα αιτήματα του εργατικού κινήματος όπως :
• Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Ίσα εργασιακά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες.
• Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε κάθε χώρο εργασίας
• Η καθολική Δημόσια Νοσοκομειακή Περίθαλψη με αξιοπρεπείς συνθήκες και άρτιες υπηρεσίες υγείας
• Το δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη των εργαζομένων.
Όσο λοιπόν και αν η κυβέρνηση θα αναπαράγει το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» και θα συνεχίζει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας, τόσο τα αιτήματα για να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται θα είναι πιο επιτακτικά.
Θα πρέπει άμεσα και με κάθε κόστος να πάρουμε οι εργαζόμενοι στα χέρια μας την κατάσταση. Να μην επιτρέψουμε να μας απολύουν, αναστέλλουν και εκμεταλλεύονται. Να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που λεηλάτησαν το λαό και καρπώθηκαν τα κέρδη! Να πληρώσει το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τις πανδημίες και στη συνέχεια «νίπτει τα χείρας του». Οι λαϊκές τάξεις να μην πληρώσουν και αυτή την φορά τη κατάντια και τη μιζέρια το πολιτικού και οικονομικού συστήματος του «Δυτικού κόσμου» που καταρρέει πραγματικά στην εξέλιξη μιας πανδημίας που αφήνει στο διάβα της χιλιάδες νεκρούς, αρρώστους και απολυμένους.
Σήμερα είναι ζητούμενη και πιο αναγκαία από ποτέ, η ενότητα των εργαζομένων απέναντι στους ταξικούς τους αντιπάλους, απέναντι στο Κεφάλαιο, απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.
Η αγωνιστική συστράτευση της εργατικής τάξης, αποτελεί βήμα για την χειραφέτηση της. Τον καιρό της πιο βίαιης επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, οι αγώνες του παρελθόντος μπορούν να μπολιάσουν τις ανάγκες του παρόντος δίνοντας τους νικηφόρους αγώνες του αύριο.
Από την αιματοβαμμένη εργατική Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886 στην Πρωτομαγιά της Θεσσαλονίκης και των καπνεργατών το 1936 και την εκτέλεση 200 Κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 μέχρι τις μέρες μας τίποτα δεν έχει χαριστεί στο λαό και στους εργαζόμενους όλα έχουν κατακτηθεί με αγώνες και με αίμα.


Η 1η του Μάη είναι Απεργία .


Καλούμε στην Απεργία και στις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα.
Στην ΑΘήνα σε δράσεις των συνδικάτων, συλλόγων και συλλογικοτήτων στις 11.00 στο Σύνταγμα, στις γειτονιές, στο Υπουργείο Εργασίας και στις εκδηλώσεις τιμής για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής.
Στη Θεσσαλονίκη, στις 11.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

 

1η Μαη 2020

Αριστερή Συσπείρωση 

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video