96280981 552765415653527 1617880623823716352 nΣτις 9 Μαΐου 1945, μετά την οδυνηρή ήττα της στο Ανατολικό Μέτωπο και την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, η αποδεκατισμένη ναζιστική Γερμανία παραδίδεται άνευ όρων στα Όπλα των χωρών της αντι-φασιστικής συμμαχίας, από μέρους της ΕΣΣΔ παραβρέθηκε ο στρατάρχης Γ. Κ. Ζούκοφ ενώ από την πλευρά των καπιταλιστικών κρατών οι Τέντερ (Αγγλία) Σπάατς (ΗΠΑ) και Ντε Λατρ ντε Τασινί (Γαλλία).
Κατά την επίθεσή της προς την Σοβιετική Ένωση η ναζιστική Γερμανία είχε ρίξει σχεδόν όλες τις δυνάμεις της, καθώς ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '30 και την κοινοβουλευτική άνοδο του ναζισμού, είχε αναγνωρίσει τον Σοσιαλισμό/Κομμουνισμό ως τον απόλυτο κίνδυνο για την παγκόσμια επικράτηση του Γερμανικού Κεφαλαίου. Στο Ανατολικό Μέτωπο που κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, η ναζιστική Γερμανία τελικά έχασε το 80% της δύναμής της καθώς πάνω από 600 ναζιστικές μεραρχίες καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Σε μια μόνο φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ συμπυκνώνεται η σημασία για τον συγκλονιστικό φόρο αίματος που πλήρωσε ο Κόκκινος Στρατός και η ΕΣΣΔ, σε αυτή την τεράστια μάχη για το μέλλον της Ανθρωπότητας, «Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει». Οι δύο στους πέντε νεκρούς ολόκληρου του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν Σοβιετικοί Πολίτες, η ΕΣΣΔ είχε πάνω από 20.000.000 νεκρούς και 10.000.000 τραυματίες και ανάπηρους, η Αγγλία 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ 405.000.


Παρά ταύτα, 75 χρόνια μετά, η καπιταλιστική βαρβαρότητα και ο ιμπεριαλισμός που προκάλεσαν τα εκατομμύρια νεκρών του ΄ΒΠΠ, επιμένουν να καλλιεργούν το έδαφος συκοφάντησης του Κομμουνισμού και απενοχοποίησης του Φασισμού ως ύστατη εφεδρεία και άμυνα του Κεφαλαίου απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις.
Η ξετσίπωτη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οικονομική και πολιτική ένωση των εγκληματικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων που χάιδευε και παρότρυνε τον Χίτλερ και τους Ναζί να επιτεθούν προς τον κομμουνιστικό κίνδυνο της ΕΣΣΔ, επιμένει να χύνει το φασιστικό της δηλητήριο γιορτάζοντας την «ευρωπαϊκή ημέρα υπέρ της μνήμης των θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού» κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, σε μια ανιστόρητη και χυδαία προσπάθεια εξίσωσης του Κομμουνισμού με τον Φασισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που σήμερα στηρίζει ολόπλευρα το απροκάλυπτο ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, και τις φασιστικές ρατσιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, τη Πολωνίας και των Βαλτικών Χωρών.
Όμως όσα ψέματα και αν πουν, όσες «ευρωπαϊκές ημέρες» και αν δημιουργήσουν, ούτε την Ιστορία μπορούν να παραχαράξουν, ούτε και την λαϊκή μνήμη μπορούν να τη διαγράψουν. Δεν μπορούν να σβήσουν ούτε τον Κόκκινο Στρατό, ούτε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ούτε τους 200 εκτελεσμένους Κομμουνιστές της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του '44. Δεν μπορούν να σβήσουν τις θυσίες και τους νεκρούς των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε όλο τον κόσμο που ρίχτηκαν ολόψυχα στην αντιφασιστική εθνικοαπελευθερωτική αντίσταση ενάντια στον Άξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και τις δωσίλογες προδοτικές κυβερνήσεις που εγκατέστησαν.
75 Χρόνια μετά δυο κόσμοι αντι-διαμετρικά αντίθετοι συνεχίζουν να συγκρούονται. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συνεχίζουν να πεθαίνουν από αρρώστιες, ασιτία, έλλειψη νερού και έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη συνεχίζουν να πληρώνουν τις κρίσεις καπιταλιστικής κερδοφορίας με ανεργία, φτώχια και εγκατάλειψη. Από τη μία ο καπιταλισμός, το σύστημα που γεννά κρίσεις, πολέμους, φτώχεια, αρρώστιες και εκμετάλλευση και από την άλλη, η κοινωνία στην οποία η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία μπορούν να χτίζουν το δικό τους δίκαιο κόσμο απαλλαγμένο από κάθε εκμετάλλευση. Μπορούν να χτίζουν έναν κόσμο όπου η εργασία, η Υγεία, η Εκπαίδευση είναι ανοιχτές σε όλους, μια κοινωνία καλύτερη με πρωταγωνιστή τον ίδιο το Λαό, «μια κοινωνία στο μπόι των ανθρώπων» όπως δήλωνε ο Νίκος Μπελογιάννης οδηγούμενος προς το εκτελεστικό απόσπασμα του φασιστικού μετεμφυλιακού ελληνικού κράτους.
Η 9η Μάη μένει ζωντανή και τιμάται σαν αυτό που πραγματικά είναι, μια Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, μια Νίκη των αγώνων των λαϊκών κινημάτων, μια Νίκη των ένοπλων λαϊκών αντάρτικων, μια Νίκη των Κομμουνιστών και των ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο Αύριο, μια Νίκη του Κόκκινου Στρατού και του Σοβιετικού λαού που κάρφωσαν την σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του ναζιστικού κτήνους.
Η 9η Μάη μένει ζωντανή πάνω από όλα σαν μια Νίκη της Ελπίδας, ότι η Ανθρωπότητα μπορεί να τα καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της στο χρόνο εγκαταλείποντας τον Καπιταλισμό, την εκμετάλλευση και τους πολέμους, σαλπάροντας για ένα καλύτερο αύριο με οδηγό την εξουσία των εργαζομένων.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video