ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Υγεία, Εργασία με Αξιοπρέπεια και Ειρήνη για όλο το Λαό!
Κάλεσμα σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου

 

Δείτε ΕΔΩ την προκήρυξη σε .pdf

 

Η φετινή 17 Νοέμβρη βρίσκει την κοινωνία και τους εργαζόμενους να χτυπιούνται ανελέητα από την Κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία υπηρετεί πιστά και απαρέγκλιτα τις πολιτικές του Κεφαλαίου και της ελληνικής αστικής τάξης. Πολιτικές που αποσκοπούν στο τσάκισμα του μισθού, του λαϊκού εισοδήματος και της εργατικής δύναμης, και στερούν από τη νεολαία κάθε προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σήμερα αποκομμένοι από τη στοιχειώδη υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη, καθώς οι αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτέλεσαν έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς στόχους των Μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ΕΕ, καθώς και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που τις εφάρμοσαν την περασμένη δεκαετία.

Τα αποτελέσματα της απαξίωσης, της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας, τα μετράμε σήμερα με εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο. Όπου επικράτησαν οι «νόμοι της αγοράς» εκεί κατέρρευσαν και τα συστήματα υγείας. Στην Ελλάδα τα χρυσοπληρωμένα από το Δημόσιο ιδιωτικά Νοσοκομεία παζαρεύουν με την Κυβέρνηση το κόστος των ΜΕΘ πάνω από τα κρεβάτια των αρρώστων και έφτασαν να ζητούν φορολογική δήλωση για να νοσηλεύσουν ασθενείς. Τα Δημόσια Νοσοκομεία και οι γιατροί τους, αντί να έχουν έγκαιρα ενισχυθεί με νέες προσλήψεις και ιατρικά μέσα, έφτασαν να κυνηγιούνται από τους Εισαγγελείς για τις απόψεις τους. Η κατεδάφιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει αφήσει χιλιάδες εγκλεισμένους και αβοήθητους να νοσούν στα σπίτια τους.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικά ΜΜΕ σε διατεταγμένη υπηρεσία και σε συντονισμό με το Υπουργείο Ανοχής και Ασυλίας της Χρυσής Αυγής, απειλούν με νέα αυταρχικά μέτρα και απαγορεύσεις την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Δράση που με αιτήματα την ενίσχυση του ΕΣΥ, την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τους εργοδότες και το μπλοκάρισμα των χιλιάδων απολύσεων, ξεσκεπάζει τα κυβερνητικά ψέματα και συσπειρώνει τα αγωνιζόμενα κομμάτια του εργατικού κινήματος. Απειλούν με απαγορεύσεις που δεν αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας, αλλά της δημοκρατίας.

Αντί για την αποσυμφόρηση των σχολείων και των ΜΜΜ, αντί για γιατρούς, πρωτοβάθμια φροντίδα, τεστ και ΜΕΘ, το μαύρο μπλοκ Κυβέρνησης-Εργοδοτών-ΜΜΕ, επιλέγει να μιλάει για «πόλεμο» και «μηδενική ανοχή», αφηγήματα βγαλμένα από το πολιτικό DNA της μετεμφυλιακής δεξιάς. Από τη μια πλευρά, επιχειρούν να αποκρύψουν τις πραγματικές κυβερνητικές επιλογές εξάπλωσης της πανδημίας όπως η μη τήρηση των μέτρων σε χώρους συνωστισμού, τα λεωφορεία κονσερβοκούτια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα σούπερ-μάρκετ, τα εργοστάσια, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καθολικό υποχρεωτικό τεστ. Και από την άλλη επιχειρούν προληπτικά να ενοχοποιήσουν την φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, όπως άλλωστε επιχείρησαν και με την συγκέντρωση της 7ης Οκτώβρη στο Εφετείο.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ελληνική αστική τάξη θυσιάζει τον «Εχθρό Λαό» στο βωμό των συμφερόντων της και τον αλυσοδένει στα δεσμά του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια ανεπρόκοπη συμμορία ξενοδοχο-εφοπλιστών και κρατικοδίαιτων εργολάβων δεν δίνει δεκάρα για τους ανθρώπους μπροστά στα κέρδη της.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη που απέτρεψε μια ομαλή κοινοβουλευτική αποχουντοποίηση και, μαζί με την διχοτόμηση και παράδοση της Βόρειας Κύπρου από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, άνοιξε το δρόμο για την πτώση της Χούντας. Η βίαιη εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο, το σπάσιμο των γραμμών της επίσημης αριστεράς και η συμμετοχή των εργατών μετέτρεψαν την φοιτητική εξέγερση σε ταξική εκτίναξη. Το Πολυτεχνείο δεν «προέκυψε» σαν ατύχημα που προκλήθηκε μόνο από την δολοφονική καταστολή της Χούντας, αντίθετα δουλεύτηκε συστηματικά και για μεγάλη χρονική περίοδο πάνω σε μια καθαρή πολιτική γραμμή που παραμένει επίκαιρη. Μια πολιτική γραμμή βγαλμένη από τα λαμπρότερα προχωρήματα της ταξικής πάλης, βγαλμένη από τους καπνεργάτες της Καβάλας, τους μεταλλεργάτες της Σερίφου και τις εργάτριες της Κλωστοϋφαντουργίας, τον τοίχο της Καισαριανής, τους σπουδαστές της ΕΠΟΝ, την αλληλεγγύη του ΕΑΜ και τα πολυβόλα του ΔΣΕ.

Ήταν η στιγμή που ο Λαός και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι οικοδόμοι, οι εργάτες, κοίταξαν κατάματα το μαύρο μέλλον που διαγραφόταν μπροστά τους και αποφάσισαν να το απορρίψουν. «Έξι χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε εφτά!» φώναζαν, κοιτάζοντας ένα μέλλον χωρίς ψωμί, χωρίς παιδεία, χωρίς ελευθερία. Κοιτάζοντας το μέλλον της Ελλάδας να σέρνεται πίσω από το άρμα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κοιτάζοντας τον τόπο τους και τους ανθρώπους του να παραμένουν αγράμματοι σερβιτόροι της αναπτυγμένης βιομηχανικά και τεχνολογικά Ευρώπης. Γραμμάτιο σκλαβιάς για να ξεπληρωθούν οι ναπάλμ στα κάστρα του Γράμμου και του Βίτσι.

Το Πολυτεχνείο ήταν ταξικό και καθαρά προσανατολισμένο ενάντια στην ελληνική αστική τάξη, στις παραγωγικές και τις πολιτικές επιλογές της, στα ξερονήσια και στο μετεμφυλιακό κράτος του χωροφύλακα. Ήταν ταυτόχρονα πλατύ-μαζικό-λαϊκό προσανατολισμένο σε μια πολιτική γραμμή που δεν εξαιρούσε τα «μικρά» και τα «επιμέρους» από τα «συνολικά» και τα «μεγάλα». Δίπλα στα αιτήματα για αναβολή της υποχρεωτικής στράτευσης, της εξόδου των κυβερνητικών επιτρόπων από τα πανεπιστήμια και της δημόσιας παιδείας, έβαλε τα αιτήματα της Εργατικής Εξουσίας, της αντί-ιμπεριαλιστικής πάλης και της οικοδόμησης μιας καλύτερης κοινωνίας της Εργασίας, της Προκοπής και της Σοσιαλιστικής δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.

Γι αυτό το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, πολιτικά χρήσιμο και επίκαιρο, γι αυτό χτυπιέται, γι αυτό αποτελεί στοίχημα για κάθε εξουσία να το δυσφημίσει να το καταργήσει και να το τελειώσει. Γιατί δεν εξαργυρώθηκε, δεν υποτάχθηκε, δεν ενσωματώθηκε στον ελληνικό καπιταλισμό και στις διεθνείς συμμαχίες του, γιατί συνεχίζει να υπενθυμίζει ότι ο αντίπαλος δεν είναι ανίκητος, ότι ο Λαός μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας, μπορεί και πρέπει αντί για τις αλυσίδες να διαλέγει τα όπλα του. Η σημερινή τυραννία δεν είναι βέβαια ίδια ούτε με τη Χούντα των Συνταγματαρχών, ούτε με την τυραννία του παλατιού, του κράτους των εθνικοφρόνων και του έκτου στόλου.

Η σημερινή τυραννία έχει τη μορφή των Μνημονίων και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής της ΕΕ, της μόνιμης λιτότητας, ανεργίας, απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας,
- έχει τη μορφή της υποταγής της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, της υποταγής στο σχέδιο εξάτμισης των συνόρων και της απευθείας εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Μεσογείου από τις Πολυεθνικές του Κεφαλαίου
- έχει τη μορφή τη μορφή του ΟΑΕΔ, των συσσιτίων, των κολαστήριων της Μόρια και του Καρά Τεπέ, της αξιοπρεπούς ζωής, εργασίας, υγείας και παιδείας μόνο για λίγους
- έχει τη μορφή του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, της απελευθέρωσης των απολύσεων χωρίς αποζημίωση
- έχει τη μορφή της μεταχείρισης εργατικών σωματείων, σπουδαστικών συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων με το κατηγορητήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής
- έχει τη μορφή των εκατομμυρίων θυμάτων της πανδημίας, των καταρρεόντων Συστημάτων Υγείας στις ΗΠΑ, την Αγγλία και την ΕΕ, όπως και της πλήρους υπαγωγής της επιστήμης και της τεχνικής στο Κεφάλαιο με αποτέλεσμα την καθυστέρηση κατασκευής εμβολίου
- έχει τη μορφή της παγκόσμιας καπιταλιστικής βαρβαρότητας των πολέμων, των προσφύγων, των εξαθλιωμένων.

Έχουμε χρέος στη θυσία και στην παρακαταθήκη του Νοέμβρη, εργαζόμενοι και νεολαία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε άλλο να μας απολύουν, να μας αναστέλλουν και να μας εκμεταλλεύονται. Επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που λεηλάτησαν το λαό και καρπώθηκαν τα κέρδη! Οι λαϊκές τάξεις να μην πληρώσουν και αυτή την φορά την κατάντια και τη μιζέρια του πολιτικού και οικονομικού συστήματος του «Δυτικού κόσμου» που αφήνει μόνο νεκρούς και απολυμένους.

Κάθε εργαζόμενος και κάθε απολυμένος να μην εσωτερικεύσει το πρόβλημα στη δουλειά του, να το βγάλει στο προσκήνιο και να διεκδικήσει, να πιέσει το σωματείο του να πάρει θέση, να αναζητήσει και να συμβάλλει στη συλλογική και οργανωμένη δράση, να βγει στο δρόμο και να απαιτήσει:

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα για Έλληνες και Μετανάστες.
 • Ασφαλή εργασία στον χώρο δουλειάς, οι εργοδότες να υποχρεώνονται να τηρούν όλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους, στις βιομηχανίες και τα super-market, αλλά και για όσους εργάζονται στο δρόμο και τα εργοτάξια
 • Καμία δυσμενέστερη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Να μη χαθεί κανένας μισθός, άμεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των απολύσεων με νομοθετική ρύθμιση. Καταβολή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, Καλοκαιριού. Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Αυστηρός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις.
 • Πλήρης κάλυψη και αποζημίωση όλων των μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, δώρων, παροχών των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς που κλείνουν η αναστέλλεται η εργασία τους, στο 100% του ύψους προ κρίσης, μέχρι την πλήρη εξάλειψη της πανδημίας. Να καλυφθεί από το κράτος πλήρως ο μισθός των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Δημιουργία κοινού ταμείου και πόρων για την κάλυψη των αναγκών από τα πλεονάσματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων.
 • Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους με βαριά νοσήματα και σε εργαζόμενους που φροντίζουν συγγενείς με βαριά νοσήματα-Ειδική άδεια με πλήρεις αποδοχές σε όλους τους γονείς με μικρά παιδιά, ανεξαρτήτου ηλικίας.
 • Ανθρώπινα ωράρια και παροχή των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζομένους και προσλήψεις προσωπικού σε Super Market και καταστήματα Τροφίμων.
 • Δημόσιο Σύστημα Υγείας, Καθολική Δημόσια και Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς. Πλήρης, Δημόσια και Δωρεάν κάλυψη του κόστους των εξετάσεων για τον κορωνοϊό και όποιον άλλων εξετάσεων απαιτούνται. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μαζικός και δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος για όλους. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ για όλα τα επόμενα χρόνια. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας, να επιταχθούν τώρα χωρίς αποζημίωση του Δημοσίου όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Μονιμοποίηση τώρα όλου του προσωπικού στα νοσοκομεία.
 • Δικαίωμα στην οργανωμένη πάλη των εργαζομένων. Καμία συνδικαλιστική απαγόρευση, οι διοικήσεις των σωματείων και οι συνδικαλιστές να έχουν πλήρη ελευθερία να κινούνται χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό για την διασφάλιση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για να αποτραπεί το εργοδοτικό πογκρόμ
 • Αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ και τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Προστασία της Κατοικίας.
 • Κρατικός έλεγχος των τιμών και απαγόρευση των ανατιμήσεων.
 • Καμία σκέψη για έξωση των οικότροφων φοιτητών από τις εστίες.
 • Ειδική Μέριμνα και προστασία για τους φαντάρους στις στρατιωτικές μονάδες.
 • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους. Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
 • Όχι στα αιματηρά πλεονάσματα της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων από τις περικοπές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση.
 • Έξω τώρα η Ελλάδα από την ΕΕ το ΝΑΤΟ, καμιά αλλαγή των συνόρων, κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video