.jpgΗ αντιδραστική πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Ζαπράνη (γνωστό για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις αλλά και τις διασυνδέσεις του με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ) πήρε την επιλογή να καλέσει τις δυνάμεις της αστυνομίας ως προσωπική φρουρά στο χώρο του πανεπιστημιακού ασύλου.

Με απροκάλυπτο τρόπο δόθηκε εντολή ενεργητικής παρουσίας δυνάμεων των ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο του ΠΑΜΑΚ, με face control στον κόσμο που διερχόταν προς το χώρο αλλά και "διακριτικής" παρουσίας διμοιριών και κλούβας έξω από το κτίριο.

Η αφορμή δεν ήταν παρά η φιλοξενία στο χώρο του ΠΑΜΑΚ μιας εκδήλωσης για το προσφυγικό, την οποία συνδιοργάνωνε η ακροδεξιά και αντιδραστική πρυτανεία του Ζαπράνη. Η στόχευση όμως δεν ήταν τίποτα άλλο παρά επίδειξη δύναμης από την πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ που προσπαθεί να παίξει το ρόλο του δούρειου ίππου για το προχώρημα της αναδιάρθρωσης, κομβικό σημείο της οποίας είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η δυνατότητα της αστυνομίας να επεμβαίνει σε βάρος του κινήματος στο εσωτερικό του.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση φοιτητών που συγκεντρώθηκαν στο σημείο για να απαιτήσουν να σταματήσουν οι έλεγχοι στην είσοδο και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το χώρο του πανεπιστημίου. Με απίστευτη θρασυδειλία ο πρύτανης -όχι μόνο ως συνομιλητής αλλά και ως εντολέας της αστυνομίας- κάλεσε άμεσα σε επέμβαση, με σκοπό την εκδίωξη των φοιτητών που αντιδρούσαν από το πανεπιστήμιο.

Τα ΜΑΤ ακολουθώντας τις "οδηγίες" του Ζαπράνη έφτιαξαν κλοιό γύρω από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές και προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση. Η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα του συγκεντρωμένου κόσμου κατάφερε να απαντήσει στην επέμβαση της αστυνομίας και να διασφαλίσει μέχρι τέλους την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το χώρο.

Οι πρακτικές αυτές από μεριάς καθηγητικού σώματος και πρυτάνεων δεν είναι πρωτοφανείς, ούτε μας εκπλήσσουν. Οι πιο πρόσφατες διώξεις των 9 φοιτητών στην Ξάνθη από τον καθηγητή Παύλο, η 12μηνη ποινή φυλάκισης στον φοιτητή της Παντείου, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο καθηγητής Συρίγος, οι συλλήψεις 16 φοιτητών εντός του πανεπιστημιακού ασύλου στις 17 Νοέμβρη 2012, τα λοκ-αουτ σε ιδρύματα οπού καλούνται πολιτικές εκδηλώσεις, οργανώσεων της αριστεράς (βλ. Νομική, ΓΠΑ, κλπ), δείχνουν ξεκάθαρα ποιά είναι η θέση και ο ρόλος των αντιδραστικών πρυτανειών και συνολικά του καθηγητικού σώματος που έρχεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην επιβολή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης μέσα στις σχολές. Οι "Φορτσάκηδες" ζουν και αναπτύσσονται σε ένα πανεπιστήμιο που εμπεδώνει τους σκληρούς όρους με τους οποίους η νεολαία θα ενταχθεί στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Ζουν και αναπτύσσονται σε ένα πανεπιστήμιο που δεν μπορεί να επιβάλλει μια ασφυκτική πραγματικότητα σε βάρος του φοιτητικού κινήματος αν δεν χρησιμοποιηθεί σκληρή φυσική και ιδεολογική καταστολή.

Από πλευράς μας δεν τρομοκρατούμαστε, ούτε πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι στα τσιράκια του υπουργείου και της κυβέρνησης που με περίσσιο θράσος δηλώνουν ότι “το άσυλο έχει πια καταργηθεί”. Το άσυλο είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο ξεπηδούσαν και θα συνεχίσουν να ξεπηδούν οι αγώνες της νεολαίας και ολόκληρου του λάου. Είναι ένα ιστορικό κεκτημένο το οποίο δεν μπορεί να καταργήσει κανένας υπουργός και κανένας πρύτανης. Θα στεκόμαστε αντιμέτωποι σε κάθε προσπάθεια καταστολής του φοιτητικού κινήματος, σε κάθε προσπάθεια επιβολής νέων αντεκπαιδευτικών νόμων. Είμαστε εμείς εκείνοι που θα διαφυλάξουμε την ύπαρξη του. Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους επιλέγουν να σταθούν απέναντι στις διεκδικήσεις μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, μέσα από καταλήψεις και μαχητικές διεκδικήσεις.

 

ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

 

Αριστερή Συσπείρωση

6/4/2017

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small