0-bandiera rossa

«Η 23η Αυγούστου ανακηρύσσεται Ευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης για τα θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού, με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των μαζικών εκτοπίσεων και εξοντώσεων, και ταυτόχρονα, την εδραίσωση της δημοκρατίας καθώς και την ενίσχυσή της ειρήνης και της σταθερότητας στην ήπειρό μας. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο , καθιέρωσε τη δράση «Ενεργός Μνήμη», που στοχεύει να εμποδίσει οποιαδήποτε επανάληψη των εγκλημάτων του ναζισμού και του σταλινισμού».

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008 Ευρωπαικό Κοινοβούλιο

 

Από τον HugoDieterStinnes το 1919, μέχρι και το 1951 της ΕΚΑΧ (τωρινή ΕΕ)  μπορεί να απείχαν κοντά τέσσερις δεκαετίες παρόλα αυτά η ιδέα για μία «ενωμένη ευρώπη» ήταν παλιά. Ξεκίνησε, θεσπίστηκε και συνεχίζεται βασιζόμενη στην εξής μία αξία, αυτή της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της διαιώνισης του καπιταλιστικού συστήματος. Από τους χρηματοδότες του μικρού τότε ναζιστικού κόμματος Γερμανίας, στους μετέπειτα αστούς πολιτικούς που «διόρισαν» ναζί στις θέσεις του ευρωπαικού κοινοβουλιού μέχρι και το Ταλίν της Εσθονίας στο 2017.

Αυτό το οποίο διαπερνά καθέτως και ενώνει όλα τα παραπάνω είναι το πάθος για επιβολή του κεφαλαίου πάνω στην εργατική τάξη, η «δαιμονοποίηση» κάθε στοιχείου που αποδεικνύει πως η ύπαρξη των τάξεων και η πάλη αυτών είναι υπαρκτή. Η εξίσωση του «Κεφαλαίου», ενός επιστημονικού βιβλίου που εξηγεί το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού και για ποιό λόγο είναι καταδικασμένο να αποτύχει μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, με τον «Αγών μου», μίας αυτοβιογραφίας που θέσπισε με όρους ιδεολογίας το μίσος και την δολοφονία όσων δεν υποκύπτουν στην πιο επιθετική μορφή του καπιταλισμού, τον ναζισμό, είναι η συνέχεια ενός έργου που παίζεται για δεκαετίες και εντείνεται όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και η αστική τάξη προσπαθεί να την διαχειριστεί. Η τάυτιση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, η ταύτιση αυτών που οδήγησαν κόσμο στα κρεματόρεια με αυτούς που έσωσαν κόσμο από αυτά, είναι η πιο επικίνδυνη και πιο καλά μελετημένη κίνηση του κεφαλαίου για να κατευθύνει όλον εκείνο τον κόσμο που πλήττεται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα για δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία 9 χρόνια.

Αυτός ήταν και ο σκοπός αυτού του «συνεδρίου» από πλευράς Εσθονίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, της χώρας που αναγνωρίζει ως ήρωες τους εσθονούς ναζί του ΒΠΠ,  την προηγούμενη εβδομάδα. Η «ενεργός μνήμη», όπως μετονομάζουν την θεωρία των δύο άκρων, αποτελεί πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση εδώ και πολλά χρόνια και εφαρμόζεται και από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις. Τόσο από αυτές οι οποίες χαιρετούσαν και χειροκροτούσαν το Μαιντάν στην Ουκρανία και τις μετέπειτα ναζιστικές κυβερνήσεις, όσο και από αυτές οι οποίες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου «απείχαν» από την αντικομμουνιστική φιέστα που στήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας στις 23 Αυγούστου 2017.

Όσο πλησιάζουμε στα 100 χρόνια επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης, όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το κεφάλαιο βλέπει πως ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να στραφεί απέναντί του, τόσο θα τρέφονται ναζιστικά μορφώματα, θα παρασημοφορούνται προδότες και δολοφόνοι, οι συνεργάτες των ssθα χαρακτηρίζονται ως «υπερασπιστές της πατρίδος» σε Εσθονία, Ουγγαρία, Ουκρανία κλπ με απώτερο σκοπό τη διαστρέβλωση της ιστορίας, την παραχάραξη των αγώνων που έδωσαν αυτοί που με την κόκκινη σημαία ψηλά απέδειξαν πως υπάρχει ζωή χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αποδείξεις όλα τα παραπάνω των αδιεξόδων και του φόβου που τρέφουν οι αστοί και οι παρατρεχάμενοί τους για τα πιθανά γεννοβολήματα αυτών των αδιεξόδων. Απόδειξη πως παρά τις ήττες των εργαζομένων στο τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, το φάντασμα του κομμουνισμού και η υλική δυνατότητα των εργαζόμενων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να χειραφετηθούν τους χαρίζουν ακόμα νύχτες αϋπνίας και προσπαθούν να τα προγράψουν. Όσο κι αν πασχίσουν η ίδια η πραγματικότητα που οι πολιτικές τους διαμορφώνουν θα συνεχίζει να ωθεί τους εργαζόμενους προς ακριβώς εκείνη την κατεύθυνση που αυτοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν.

  Αριστερή Συσπείρωση 

30 Αυγούστου 2017

 

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small