Ο Βασίλης Δημάκης, φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής του ΕΚΠΑ και κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, έχει προχωρήσει από τις 14 Μαρτίου σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εκπαίδευση. Μάλιστα, ο Βασίλης Δημάκης τις τελευταίες 6 ημέρες έχει προχωρήσει και σε απεργία δίψας, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Την ίδια ώρα λοιπόν που ο Β. Δημάκης πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας για φοίτηση με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι»), το Συμβούλιο Φυλακών απορρίπτει τις αιτήσεις του τη μία μετά την άλλη, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε σήμερα, με την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά που απορρίπτει στην ουσία την προσφυγή του Β. Δημάκη.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης – με την απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσε εχθές – δηλώνει αφενός αναρμόδιο να επέμβει για το ζήτημα, αφετέρου όμως υπερασπίζεται τις τρεις απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακών, δηλώνοντας με θράσος ότι δεν είναι επαρκής η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων που ορίζονται από το νόμο για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, αλλά απαιτούνται κι άλλα...

Αυτή η στάση όμως του Υπουργείου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι πρωτόγνωρη. Διέπεται από την ίδια λογική που κρατά την Ηριάννα και τον Περικλή στη φυλακή, που ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει αλά καρτ ακόμα και τους νόμους της ίδιας της αστικής δικαιοσύνης ανάλογα με το πολιτικό φρόνημα. Αποτελεί, επί της ουσίας, ένα ακόμη χτύπημα και μήνυμα σε όποιον επιλέγει σε αυτή τη συγκυρία να διεκδικήσει έστω και τα αυτονόητα.

Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στη συνολικότερη επίθεση που δέχεται λαός και νεολαία όλα αυτά τα χρόνια, με την παράλληλη ένταση της αυταρχικής θωράκισης του κράτους, τη διατήρηση στο ακέραιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του τρομονόμου κι όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και το προχώρημα του με τη θεσμοθέτηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα. Σε όλη αυτή την κατάσταση, καμία πολιτική ευθύνη δεν μπορεί να πετάξει από πάνω της η κυβέρνηση, η οποία βάφει για άλλη μια φορά τα χέρια της με αίμα, με την εκ νέου απόρριψη της προσφυγής του Β. Δημάκη.

Ως Αριστερή Συσπείρωση, απαιτούμε την δικαίωση του αγώνα του Β. Δημάκη, καθώς όμως και τη συνέχεια του αγώνα απέναντι στο παραπάνω θεσμικό πλαίσιο και τον τρομονόμο, συνδέοντας το με τον αγώνα για τη συνολική ανατροπή της επίθεσης που δέχεται λαός και νεολαία.

• Άμεση χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στον απεργό πείνας Β.Δημάκη
• Άμεση κατάργηση του τρομονόμου και όλου του αντιδραστικού νομικού πλαισίου
• Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους/όλες

Όλοι στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Τετάρτη 11/4 στις 18:00

 

Αριστερή Συσπείρωση
11/4/2018

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small