terna-8Νέα περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

280  εργαζόμενοι μενουν χωρις δουλεια μετα την απόφαση της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ για "αναστολη" των εργασιών της στο Μαντουδι.

Η διοικηση της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ που λειτουργει τα μεταλλέια στο Μαντούδι   ανακοίνωσε την απόλυση 150 εργαζομένων της εταιριας και αλλοι 130 εργολαβικοι εργαζόμενοι μενουν χωρίς δουλεια. 

Η βιαιότητα της απόφασης αυτής είναι πρωτοφανής καθώς τα μεταλλεία ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος για πάρα πολλές οικογένειες στην Βόρεια Εύβοια
Η πολύπαθη αυτή περιοχή αντιμετωπίζει για πολλοστή φορά το κλείσιμο των μεταλλείων τα οποία αποτελούσαν μια οικονομική ανάσα. Μετά το 1991 και το 2000, σήμερα εν μέσω πανδημίας, η διοίκηση της εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει την εκμετάλλευση, αναστέλλει «προσωρινά» την λειτουργία της. Φυσικά το χάπι της απόλυσης και η απαράδεκτη στάση της εταιρείας δεν χρυσώνεται με υποτιθέμενα «bonus εθελουσίας αποχώρησης», και φτηνά ανταλλάγματα όπως ιδιωτική ασφάλιση και ταμείο ανεργίας που σε τελική ανάγνωση δεν αποτελούν και κανενός είδους παραχώρηση από τη εταιρεία, η αποζημίωση και η ένταξη σε προνοιακές δομές δεν είναι επιλογή της εταιρείας είναι εργατικό δικαίωμα.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει «επιστροφή στην κανονικότητα» εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται. Όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης αποσκοπούν στην προφύλαξη της κερδοφορίας των εταιρειών μετακυλώντας το βάρος στους εργαζόμενους και ρίχνοντάς τους στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τίποτα άλλο εκτός του να διαμορφώνει το ευνοϊκότερο δυνατό νομικό καθεστώς πάνω στο οποίο θα βασιστεί το νέο κύμα επίθεσης από τους.
Απαλλάσσει τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που οι εργολάβοι παγώνουν πληρωμές, εκμεταλλεύονται την κατάσταση της ανασφάλειας στην εργασία με απλήρωτους – σχεδόν απολυμένους εργαζόμενους , τεχνικούς και μηχανικούς υπόχρεους με το «μπλοκάκι», χωρίς δικαιώματα στη δουλειά, με ατομικές συμβάσεις, με πετσοκομμένους μισθούς, με τις «εθελούσιες» αποχωρήσεις να γίνονται καθημερινότητα.
Τα επιδόματα φτώχειας όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στην περαιτέρω διάλυση και υποβάθμιση των λαϊκών στρωμάτων αλλά αντίθετα είναι η σφραγίδα της φτωχοποίησης τους. Μέσα στο ωκεανό των αντεργατικών αλλαγών και ρυθμίσεων η εκ περιτροπής εργασία στον ρόλο της «μισής απόλυσης» όχι μόνο δεν πρόκειται να ανασχέσει το κύμα απολύσεων του τελευταίου καιρού αλλά θα αποτελέσει την νέα τάση για περικοπή του κόστους εργασίας. Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας δεν θα πρέπει να γίνει μόνιμη η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις δεν θα πρέπει να γίνουν καθημερινότητα.
• ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ – ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
• Άμεση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ των απολύσεων
• Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και κανένας μισθός
• Να καλυφθούν από το κράτος πλήρως ο μισθός των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει.
• Δημιουργία κοινού ταμείου και πόρων για την κάλυψη των αναγκών από τα πλεονάσματα και τα κέρδη των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας και των εργαζομένων.

 

Αριστερή Συσπείρωση 

8/5/2020

pltxn2022web

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video