Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, όπου οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα voucher και τα εργόσημα οργιάζουν, έχουν αναπτυχθεί νέες μορφές κινημάτων και οργάνωσης των εργαζομένων. Συλλογικότητες που αντιπαλεύουν την ανεργία, την επισφάλεια, προσφέρουν αλληλεγγύη στους απολυμένους, απαντούν στις νέες και ευέλικτες μορφές εργασίας.

Οι νέες μορφές εργασίας καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, οδηγούν στην περιπλάνηση και τη μετανάστευση όλο και περισσότερους νέους εργαζόμενους, απονομιμοποιούν στην πράξη το μύθο της ανταγωνιστικότητας των πτυχίων και των ειδικεύσεων, της αξιοκρατίας.

Ο λαός παλεύει για τον βιοπορισμό του μέσα σε δύσκολες συνδικαλιστικές συνθήκες, όπως η διάλυση των σωματείων, η κατάργηση των ΣΣΕ, η προστασία του εργαζομένου από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Attack Πανελλαδικά και το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη επιχειρούν από τη δική τους σκοπιά να απαντήσουν σε αυτή την ανάγκη των καιρών, όχι μέσα από αυταπάτες «προοδευτικής» ηπιότερης διαχείρισης του Κράτους, αλλά με στόχο αυτή καθαυτή τη συγκρότηση των δυνάμεων της εργασίας, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους δίνει η ιστορία για την συνολική ρήξη με την ιδεολογία του ανέφικτου, με την άτεγκτη εξουσία των κυρίαρχων και το «αδύνατο» του δρόμου της Ανατροπής. Αυτό το σχέδιο περνάει απαραίτητα μέσα από την εύρεση του συνεκτικού ιστού όλων αυτών των μορφών απασχόλησης, τη δημιουργία της γέφυρας με τα σωματεία, και την τροφοδότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που αρνείται τη συνθηκολόγηση.

Πιστεύουμε ότι αυτή η κατεύθυνση πρέπει να είναι και η πυξίδα για κάθε κίνηση, κινητοποίηση ή δράση των συλλογικοτήτων, όπως είναι και η διοργάνωση ενός 2ημέρου για την ανεργία και την επισφάλεια στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, μια τέτοια διοργάνωση οφείλει να έχει στο κέντρο της τον κόσμο της εργασίας που θέλει να συγκροτήσει, την συνάντηση και την αλληλοτροφοδότηση υπαρκτών κινήσεων και ρευμάτων και την ψηλάφηση μιας κοινής κατεύθυνσης που δεν θα παραγνωρίζει, ωστόσο, το πραγματικό διακύβευμα και δεν θα υποτάσσεται σε εγκεφαλικά πολιτικά σχέδια συνεργασίας που υπονομεύουν και αποκρύπτουν την πολιτική διαπάλη γραμμών και τη σημασία της.

Το 2ήμερο Β. Ελλάδος για την ανεργία και την επισφάλεια που θέλει να καλέσει το Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζει αυτή την αναγκαιότητα, καλώντας σε συνδιοργάνωση μια σειρά υπαρκτών και μαχητικών συλλογικοτήτων (Εργατική λέσχη Τρικάλων, Εργατική λέσχη Κοζάνης, Attack Βόλου, Attack Βέροιας, Λάντζα, Συνέλευση Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης).

Παράλληλα η πλειοψηφία των συντρόφων του Δικτύου υποστηρίζει άκαμπτα μια επιλογή που κατά τη γνώμη μας είναι τελείως λανθασμένη και πολιτικά αστήρικτη.

Καλεί σε συνδιοργάνωση το Generation 400 Θεσσαλονίκης, μια ανύπαρκτη συλλογικότητα, φέρνοντας αντικειμενικά σε πολύ δύσκολη θέση το σύνολο του δυναμικού των υπαρκτών αντικαπιταλιστικών εργατικών σχημάτων. Ήδη το σχήμα της ΛΑNΤΖΑ Θεσσαλονίκης έχει με απόφασή του αποστασιοποιηθεί από την συνδιοργάνωση.

Είναι σαφές ότι το βήμα του διαλόγου του 2ημέρου είναι, και θα πρέπει να επιδιώκεται να είναι, ανοιχτό για οποιονδήποτε ταξικό αγωνιστή ή ταξική συλλογικότητα θέλει να συμβάλει στη συζήτηση, όμως η επιλογή της συγκόλλησης δεν έχει καμιά εργατική λογική και υπακούει εξόφθαλμα σε φαντασιακά κεντρικά πολιτικά σχέδια, αδιαφορώντας και ουσιαστικά καταργώντας τον πραγματικό λόγο για τον οποίο υπάρχει και παρεμβαίνει το Δίκτυο, δηλαδή την παρέμβαση στην Ανεργία και την Επισφάλεια και όχι την ανακύκλωση εσωστρεφών και αδιέξοδων ζητημάτων.

Η συγκυρία εκτός από δυσκολίες έχει και μεγάλες δυνατότητες για μια αντικαπιταλιστική παρέμβαση στους εργατικούς χώρους με μια γειωμένη μαζική και ξεκάθαρη πολιτική γραμμή παρέμβασης στο δυναμικό που ριζοσπαστικοποιείται και χτυπιέται άγρια από την Κρίση.

Έχουμε επιλέξει να βρισκόμαστε σε ώσμωση και σε διαπάλη με όλα τα ταξικά εργατικά ρεύματα, Στηρίζουμε σχήματα στα υπάρχοντα σωματεία, το ΣΜΤ, το ΣΕΤΕΠΕ, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων.

Θέλουμε και θα παλέψουμε για ένα διήμερο όπου:

  1. Θα καταγραφούν τα προβλήματα των δομών αγώνα στην πόλη,
  2. Θα συζητηθούν οι κινητοποιήσεις και ο συντονισμός της μάζας ανέργων - επισφαλώς εργαζομένων
  3. Θα υπάρξει ανάδραση με εργασιακούς χώρους και κινητοποιήσεις σωματείων
  4. Θα μονιμοποιηθεί η παρέμβαση των δομών αυτών με εκδηλώσεις και καλέσματα σε χώρους δουλειάς

 

Αριστερή Συσπείρωση
Δελτίο Τύπου του Τομέα Νέων Εργαζομένων/Ανέργων Θεσσαλονίκης

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small