Το Σάββατο 2/12 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση εργαζομένων και ανέργων μηχανικών στην έκτακτη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ η οποία συγκλήθηκε πραξικοπηματικά και εκτάκτως (!) -με μειωμένη ανάγκη απαρτίας- για να αποφασίσει νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΕ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει πραγματικό στόχο να διαλύσει το μέλλον της πλειοψηφίας των μηχανικών και ειδικά των νεότερων συναδέλφων που θα εισέρχονται στο επάγγελμα, σε ένα πιο ανταγωνιστικό και αντιδραστικό οικονομικό περιβάλλον, με θεσπισμένους εξεταστικούς φραγμούς και προαπαιτούμενα προϋπηρεσίας για την πλήρη άσκηση του επαγγέλματος μετά την απόκτηση του πτυχίου!

Η μεγάλη πλειοψηφία των παρατάξεων που λυμαίνεται το ΤΕΕ, συνεχίζει να λειτουργεί σαν τα deliveryboysτων γνωστών κατασκευαστικών ομίλων και επιδιώκει μέσα από το δήθεν το θεσμικό liftingτου ΤΕΕ να εξασφαλίσει από την Τρόικα και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την ανάληψη των δημοσίων έργων υποδομής.

Είναι οι ίδιοι όμιλοι που εκμεταλλεύονται μηχανικούς των 800€ με μπλοκάκι, επιβάλλουν δουλειά με το κομμάτι, με voucher ή τη μέρα, οι όμιλοι που κατήργησαν κάθε ΣΣΕ, που προσφέρουν μισθούς πείνας, που απολύουν έγκυες συναδέλφους χωρίς αποζημίωση.

Η παρέμβαση απέναντι στους εργοδότες του Κλάδου και απέναντι στους πολιτικούς υπηρέτες τους είχε δυναμικό χαρακτήρα και επέβαλε την κατάργηση του επίμαχου θέματος -της αλλαγή θεσμικού πλαισίου- από την ημερήσια διάταξη της αντιπροσωπείας. Η νίκη της πληττόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών ήταν σημαντική καθώς:

1.       Η δυναμική παρουσία των μηχανικών, με την συμμετοχή και στήριξη του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, επέβαλε εξαρχής το αίτημα για ακύρωση της συζήτησης του θεσμικού πλαισίου αναδεικνύοντας με πολιτικούς όρους τον ρόλο των καθεστωτικών παρατάξεων του ΤΕΕ και των σχεδίων αυταρχικοποίησης του επιμελητηρίου.

2.       Οξύνθηκαν οι αντιφάσεις των εκπροσώπων των καθεστωτικών παρατάξεων και έγιναν έκδηλες οι σάπιες γραφειοκρατικές υπόγειες συνδέσεις των πολιτικών κέντρων κυβέρνησης -ηγεσίας ΤΕΕ – παρατάξεων. Οι ΔΥΣΗΜ, ΔΚΜ, ΔΗΠΑΜ και Προεδρείο ΤΕΕ σχεδίαζαν συνοπτικές διαδικασίες επιβολής του νέου θεσμικού πλαισίου με όρους επιβολής υποτιθέμενων πλειοψηφιών.

3.       Η κυβερνητική ΡΠΜ δεν εξέφρασε επί της ουσίας καμιά πολιτική διαφοροποίηση παρά μόνο τεχνικού τύπου θέματα διαχείρισης της κατάστασης και κουτσομπολιού.

4.       Αναδείχθηκε η σύγκρουση των συμφερόντων μεταξύ των μηχανικών της εργασίας και της επισφάλειας με την κάστα των γραφειοκρατών του ΤΕΕ που με λεονταρισμούς και έκδηλο εκνευρισμό επιδίωκαν να επιβάλουν τα αντιδραστικά σχέδια των εντολοδόχων τους που δεν είναι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των θεσμών.

Ειδικότερα, καταλυτική ήταν η παρουσία του #Block_ΤΕΕ στην διαδικασία καθώς με αποφασιστικό τρόπο τοποθετήθηκε από την σκοπιά της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και ανέργων, και οδήγησε στην απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη.

Σε αντίθεση με άλλες αριστερές δυνάμεις και παρατάξεις οι οποίες εντόπισαν «ελαφρά την καρδία» μόνο το σχέδιο αντιδημοκρατικής λήψης απόφασης, το #Block_TEE δεν μάσησε τα λόγια του, μίλησε ανοικτα για τα πάρε-δώσε των παρατάξεων μέσα στο ΤΕΕ, διατράνωσε τη φωνή των σωματείων του κλάδου (ΣΜΤ) και υπερασπίστηκε αυτό που από τις εκλογές έχει κληθεί να επιτελέσει: Να αποτελέσει τον κυματοθραύστη της εγκληματικής κυβερνητικής στρατηγικής και της πολιτικής της ΕΕ μέσα στο ΤΕΕ, υπερασπιζόμενοι ξεκάθαρα και χωρίς «ναι μεν αλλά» τα συμφέροντα της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζομένων και ανέργων μηχανικών.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

Η Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου είναι κρίσιμη πολιτική στρατηγική και θα επιχειρηθεί να επαναληφθεί από την διοίκηση του ΤΕΕ σύντομα. Το σχέδιο για την αυταρχικοποιήση του πλαισίου λειτουργίας του επιμελητηρίου, τον κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων, την μετατροπή του ΤΕΕ σε ινστιτούτο πιστοποίησης δεξιοτήτων των μηχανικών και σε τεχνικό σύμβουλο των ομίλων είναι προτεραιότητα για τον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που προωθεί ο άξονας ΕΕ-κυβερνήσεις-ΤΕΕ, εδώ και χρόνια, θέλουν να επιβάλλουν τις πιο ρευστοποιημένες σχέσεις εργασίας, την ανυπαρξία επαγγελματικής κατοχύρωσης και την απομάκρυνσή μας από το επάγγελμα.

Τελικά την ταξική μετατροπή του επαγγέλματος του Μηχανικού σε ένα κλειστό κλαμπ για λίγους.

Το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται αυτή την αντιδραστική πολιτική είναι αρραγές και συντεταγμένο και αυτό αυξάνει τα καθήκοντα του κινήματος των μηχανικών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αρχή έγινε χτες με την μαζική και δυναμική παρουσία, αλλά ο αγώνας θα είναι διαρκής για την τελική ακύρωση των αντιδραστικών επιδιώξεων.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ – ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

 

Πυρήνας Τεχνικών

 Αριστερή Συσπείρωση

 

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video

tetradia-marxismou small