skouries-02Με όπλο την ενότητα τους και τη συσπείρωση στο Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής έχουν καταφέρει ήδη να κάμψουν τις ορέξεις της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός για διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12 ώρες βάρδιες όπως ορίζουν τα τερατουργήματα Χατζηδάκη Γεωργιάδη για να αυξηθούν και άλλο τα κέρδη τους.

Έχουν καταφέρει με απεργίες να μπλοκάρουν την παραγωγή και τη φόρτωση/μεταφορά μεταλλεύματος αυξάνοντας και άλλο την πίεση προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση που αψηφούν τα δίκαια αιτήματα τους.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν μάτια και βλέπουν
Για την εταιρεία
- 14% αύξηση της παραγωγής στο μεταλλείο Ολυμπιάδας το πρώτο τρίμηνο του 2024, με ίδιο αριθμό εργαζομένων. 27% αύξηση την τελευταία διετία.
- Πάνω από 1 δισ. δολάρια τζίρο για την " Ελληνικός Χρυσός " το 2023, με αύξηση 14% το πρώτο τρίμηνο του 2024
Για τους εργαζόμενους
- 12ώρο για να αυξηθεί και άλλο η ''παραγωγικότητα'' μέσα από τη καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος και το κλέψιμο και άλλου από το περιορισμένο αναγκαίο ελεύθερο χρόνο.
Από τη μια λοιπόν εκατομμύρια δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο και το ΤΑΙΠΠΕΔ για τη καταλήστευση και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και από την άλλη επίθεση στους εργαζομένους. Η τακτική και η πολιτική είναι γνωστή από πλευρά αστικού κράτους, κεφαλαίου, όλων των αστικών κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων και της αισχρής μειοψηφίας που στις πλάτες και μόχθο των εργατών και του λαού θέλουν να πλουτίσουν και άλλο από το ΧΡΥΣΟ της περιοχής.
Ο "Στρατηγικός Οδικός Χάρτης 2021-2024", αποτέλεσε το έναυσμα με την χρηματοδότησή 680 εκατομμυρίων ευρώ της επένδυσης στις Σκουριές, η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων συντέλεσαν στην κλιμάκωση της επίθεσης προς τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία. Η ανάπτυξη τους προϋποθέτει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός και των λοιπών εργολαβικών εταιρειών ακολουθώντας σκληρά τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που γίνονται πλέον πράξη με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και νόμων σύσσωμα στήριξαν η ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Επέκταση του ωραρίου & 6ήμερη εργασία που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα μέσα από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας και τη μη τήρηση των υποχρεώσεων ασφαλείας από την εργοδοσία απουσία κρατικού ελέγχου και διαρκούς υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας και τοπικών παραρτημάτων.
Οι μεταλλωρύχοι έχουν την πείρα και τη δύναμη και θα νικήσουν
Οι μεταλλεργάτες της Χαλκιδικής όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις αποφάσεις και το σωματείο τους έχουν προχωρήσει σε απεργίες για επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και κάλυψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας για αυτούς. Έτσι απαντάνε στους ''σωτήρες'' επενδυτές και τις διοικήσεις που δε λογαριάζουν τις ανάγκες και τις ζωές μπροστά στη λογική του κέρδους. Έχουν καταφέρει πολλά και για αυτό και αντιμετωπίζονταν από την εργοδοσία με συνδικαλιστικές διώξεις και εκδικητικές απολύσεις.
Γνωρίζουν στο πετσί τους ότι οι επενδυτές παλιοί και νέοι θέλουν το μεταλλείο ως πεδίο κερδοφορίας και εκμετάλλευσης, ενώ αυτοί ασφαλή και λειτουργικά με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίες. Σήμερα έχουν καταφέρει να αναδείξουν το σπουδαίο δίκαιο αγώνα τους όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και σε όλους τους εργαζομένους της χώρας. Βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων τη στιγμή που κυβέρνηση-κεφάλαιο-εργοδοσία εξαπολύουν ολομέτωπη επίθεση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους με την εφαρμογή των νόμων Γεωργιάδη και Χατζηδάκη.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τα δίκαια αυτονόητα αιτήματά τους για:
- Αύξηση 20% στον βασικό μισθό.
- Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας για όλους τους τομείς.
- Καμία αλλαγή στις αργίες, καμία αλλαγή βαρύτητας σε ειδικότητες και δημιουργία νέων ειδικοτήτων.
- Καμία αλλαγή στο ωράριο εργασίας. 5ήμερο 8ωρο και όχι 6ήμερο 12ωρο.
Οι αποφάσεις στήριξης από δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα δίνουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και προοπτική στον αγώνα, καθώς αφενός αναδεικνύουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα και αφετέρου αποδεικνύουν ότι αιτήματα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους.
Οι εργάτες στα μεταλλεία στη Χαλκιδική, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, οι εργάτες της AVAX της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ δείχνουν το δρόμο στις διεκδικήσεις, τη συλλογική οργάνωση και πάλη στους χώρους δουλειάς.

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video