8hoursday banner 18561Όχι στην κατάργηση του Οχταώρου 

Αγωνιστική Ταξική Ενότητα κι Αγώνας
Όλοι στην Απεργία 

Όλοι στην διαδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά πρέπει και είναι στο χέρι μας, να σηματοδοτήσει έναν νέο γύρο μαζικών ταξικών αγώνων προσανατολισμένων στην ρήξη με τις κεντρικές επιλογές της Κυβέρνησης και με την προσπάθεια της να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα. Πρέπει και είναι στο χέρι μας, να μπούμε εμπόδιο στην προσπάθεια του Κεφαλαίου να αναπληρώσει τις απώλειες των κερδών του μέσα στην υγειονομική κρίση χτυπώντας την μόνιμη και σταθερή εργασία, το 8ώρο, τους μισθούς και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της υγειονομικής κρίσης, να μην δεχτούμε δίπλα στην κατάρρευση του συστήματος υγεία και τους πλέον των 10.000 θανάτων, μια δεύτερη κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε αυτή τη συγκυρία της τριπλής οικονομικής, κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης, που το Κεφάλαιο βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για την αντικαπιταλιστική πάλη, για την εργατική χειραφέτηση και την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας των εργατών, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ και μας καλεί να δώσουμε συνέχεια στους αγώνες.
Η πανδημία του Covid-19 εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο αποκαλύπτει καθημερινά τις εγκληματικές αντικοινωνικές ελλείψεις του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου που ακολουθούν οι χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού τα τελευταία χρόνια. Αλλά και στις χώρες της καπιταλιστικής περιφέρειας όπως η Ελλάδα, το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης και υπομονής του λαού να περάσει η πανδημία, δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση αξιοποιείται για περαιτέρω καταστρατήγηση των κεκτημένων των εργαζομένων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με όλο και μεγαλύτερη τρομοκράτηση και καταστολή του λαού. Ο ανεπίτρεπτα καθυστερημένος γενικός εμβολιασμός αλλά και το άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας επιτελούνται μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μερίδων του τουριστικού κεφαλαίου, όπως εξάλλου και η καταιγίδα αντεργατικών μέτρων που επιχειρεί να νομοθετήσει η Κυβέρνηση. Σχολεία, Πανεπιστήμια, χώροι αθλητισμού και πολιτισμού μένουν επί μακρόν κλειστοί προστατεύοντας όχι την υγεία του Λαού, αλλά το τουριστικό προϊόν του καλοκαιριού.
Ελάχιστα έγιναν για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ελάχιστα έγιναν για μια ζωή αξιοβίωτη μέσα στην καραντίνα. Αντί για την αναγκαία πρωτοβάθμια περίθαλψη επιβλήθηκε η πρωτοβάθμια αστυνομική καταστολή και η καθημερινή πραγματικότητα των περικοπών, των απολύσεων, των αντεργατικών νομοσχεδίων, των διατάξεων – express και των ΠΝΠ, που εκφράζουν τις απωθημένες επιδιώξεις της εργοδοσίας, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, διάλυση των ωραρίων και των συλλογικών συμβάσεων.
Η λαϊκή εργατική έξοδος από την τριπλή κρίση δεν βρίσκεται στα κελεύσματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΓΣΕΕ, δεν βρίσκεται στα δευτερεύοντα και τριτεύοντα μέτωπα με τα οποία η αντιδραστική καπιταλιστική ιδεολογία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να εξωραΐσει τον καπιταλιστικό εφιάλτη. Να μείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι στην ουσία και στο διαχρονικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την ενότητα της εργατικής τάξης απέναντι στην προσπάθεια διαίρεσης και διάσπασής της, την ενίσχυση των πρωτοπόρων ταξικών πολιτικών δυνάμεων, την συσπείρωση γύρω από τα μαζικά συνδικάτα και την πάλη για την μαζικοποίησή τους και την ηγεμονία μιας αντικαπιταλιστικής πολιτικής γραμμής στο εσωτερικό τους.
Να μην αφήσουμε τα κεκτημένα δεκαετιών αγώνων της εργατικής τάξης να εξαφανιστούν στα χέρια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να διαφυλάξουμε:
• Τη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Την υγιεινή και την ασφάλεια σε κάθε χώρο εργασίας.
• Την καθολική δημόσια περίθαλψη με αξιοπρεπείς συνθήκες και άρτιες υπηρεσίες.
• Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Να μην επιτρέψουμε να περάσει ο αντισυνδικαλιστικός – αντεργατικός νόμος Βρούτση-Χατζηδάκη.
Το 8ώρο και το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκαν από τους εργαζόμενους που έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Τη στιγμή που εργαζόμενοι στη χώρα μας πεθαίνουν σε εργατικά ατυχήματα λόγων ελλειπών μέτρων προστασίας, τη στιγμή που απολύονται δεκάδες, με πρόφαση τον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας, τη στιγμή που η απλήρωτη υπερωρία γίνεται καθεστώς, οι μισθοί συμπιέζονται και η ασφάλιση τίθεται υπό διακύβευση ενώ η τηλεργασία, η αναστολή εργασίας και τα προγράμματα υποαπασχόλησης παρουσιάζονται σαν λύση, να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι:
Θα παλέψουμε για μια καλύτερη προοπτική. Δεν θα πληρώσουμε για λογαριασμό τους.
Ήρθε η ώρα την κρίση να πληρώσουν αυτοί που λεηλατούν τους κόπους του λαού και καρπώνονται τα κέρδη εδώ και χρόνια.
Σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ενότητα των εργαζομένων, η κοινή πάλη εργαζομένων και νεολαίας απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, απέναντι στο Κεφάλαιο, την Κυβέρνηση, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Κόντρα στην ηγεσία της ΓΣΕΕ που πάει χέρι χέρι με τον ΣΕΒ.
Οι εργαζόμενοι μέσα από την οργανωμένη πάλη στα σωματεία μας πρέπει να δώσουμε και φέτος την μάχη της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας στην Απεργία στις 6 Μάη.
Εργαζόμενοι και νεολαία, να απεργήσουμε και να διαδηλώσουμε, ενάντια σε Κυβέρνηση και Ε.Ε., εργοδοσία και εργασιακό νομοσχέδιο που θέλει να μας μετατρέψει σε σκλάβους.
Απέναντι στις φιέστες της εργοδοτικής ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ που θέλει να μετατρέψει τη μέρα ορόσημο των εργατικών αγώνων σε αργία και παράταση των διακοπών του Πάσχα να γίνει ξεκάθαρο ότι με απεργιακή μάχη στις 6 Μάη το λαϊκό κίνημα θα ανοίξει έναν νέο κόμβο κοινωνικών και πολιτικών συγκρούσεων με στόχο να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, να σπάσει ο αυταρχισμός της Νέας Δημοκρατίας και να ανατραπεί αυτή η Κυβέρνηση, οι πολιτικές της και ο μνημονιακός κατήφορος της τελευταίας δεκαετίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ)
Ο λαός να βρεθεί συσπειρωμένος στο δρόμο, μπολιασμένος με την συζήτηση και την οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία, χωρίς λογικές διαχωρισμού στο δρόμο, με γνώμονα την υπεράσπιση των υλικών συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κόντρα στην εργοδοσία και την Κυβέρνηση.
Η ιστορία από τις απεργίες του Σικάγο το 1886, τις εκτελέσεις των 200 Κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 44' και τους αγώνες του σήμερα μας δείχνουν ότι μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες και την οργανωμένη πάλη μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν.


Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι Απεργία.
Καλούμε στην Απεργία και τις κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα.
Στην Αθήνα στις 10.00 πμ στο Σύνταγμα.
Στη  Θεσσαλονίκη 10.30 Άγαλμα Βενιζέλου


1η Μάη 2021
Αριστερή Συσπείρωση

εικόνα Viber 2024-01-21 16-02-37-708

book-128Περιοδικό

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 

periodika

posterΑφίσες

afises

video-playΒίντεο

video